Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis
Vanaf 1 januari 2025 wordt dat Iedere eerste maandagochtend en derde woensdagochtend van de maand.

Penning van Negus

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Voorzijde met het omschrift: Haile Selassie Negus Negestie
Keerzijde met het omschrift: Ecce vincet Leo de Tribu Juda (ziet, de leeuw van de stam van Juda overwint)
De keizer geschilderd door Peer van den Molengraft.
foto collectie Michel van den Molengraft

De penning van Negusis een in 1935 door Hendrik Wiegersma vervaardigde herinneringspenning, in brons gegoten, in hoog reliëf met een diameter van 82 mm, ter ere van Haile Selassie (1892-1975), keizer van Ethiopië van 1930 tot 1936 en van 1941 tot 1974.


Penning[bewerken | brontekst bewerken]

Voor de Tweede Wereldoorlog genoot keizer Haile Selassie, aangeduid met de titulatuur Koning der Koningen en de Leeuw van Juda, in Europa een grote populariteit. Dat blijkt onder meer uit het feit dat Hendrik Wiegersma in 1935 een imposante penning ontwierp met aan de voorzijde een linksgewend gekroond hoofd, met het omschrift: Haile Selassie Negus Negestie, aan de keerzijde staat de negus zittend op een naar rechts gaande leeuw met het omschrift: Ecce vincet Leo de Tribu Juda.

Van deze deze penning werden volgens de toenmalige krantenberichten slechts drie exemplaren geslagen, te weten één voor de keizer van Ethiopië welke, na verkregen ministeriële goedkeuring, langs diplomatieke weg aan hem werd overhandigd. Een penning werd geschonken aan 's-Rijks Penningkabinet te 's-Gravenhage, terwijl hij het derde exemplaar zelf behield. Volgens bronnen uit de wereld van antiquairs werden er veel meer penningen geslagen, misschien wel honderd.

Bij de penning schreef Wiegersma een oorkonde in Latijnse tekst op perkament, gestoken in een eveneens door hem ontworpen koker die, evenals de penning, uit wit zilverbrons gegoten was.

Vlucht[bewerken | brontekst bewerken]

In 1935 viel het fascistische Italië van Benito Mussolini het land van de Keizer vanuit het Italiaanse Eritrea binnen. Haile Selassie week uit naar het Verenigd Koninkrijk. Engelse troepen verdreven de Italianen in 1941 en de Keizer werd in zijn oude positie hersteld. De keizer was gefascineerd door het gebaar van Wiegersma, het portret en de spreuk "Ecce vincet Leo de Tribu Juda" (ziet, de leeuw van de stam van Juda overwint) en dus kennelijk een voorspellende waarde had. Zijn exemplaar was echter tijdens de oorlogshandelingen in Dessie verloren gegaan.

Het bezoek van keizer Haile Selassie aan de Daf in 1954.
foto collectie Peter Aarts

Staatsbezoek[bewerken | brontekst bewerken]

Haile Selassie werd in 1954 door Koningin Juliana groots onthaald tijdens zijn staatsbezoek aan Nederland. Hendrik Wiegersma werd uitgenodigd voor een receptie die in het Tropeninstituut in Amsterdam gehouden werd. Tijdens dat bezoek ontstond een gesprek met de keizer, waarin ook prins Bernhard zich mengde. Wiegersma overhandigde bij die gelegenheid, met uitleg, de bronzen penning voor de tweede maal, nu zijn eigen exemplaar.

Tijdens het staatsbezoek ontmoette Haile Selassie nog een andere Deurnenaar. Op 5 november 1954 bezocht hij in Eindhoven de DAF-fabrieken van Hub van Doorne, de vroegere chauffeur van Hendrik Wiegersma.

Er werd ook nog een portret van Haile Selassie gemaakt door de bekende portretschilder Peer van den Molengraft, die in de zomer van 1944 in Deurne onderdak vond bij Marie van Houts in de Houtenhoek en later ook het portret van burgemeester Hoebens maakte.

Bronnen, noten en/of referenties