Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Rabo-clubsupport leverde dit jaar 765,88 euro op. Allen die op ons stemden hartelijk dank!
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis

Eijndepaal

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Versie door Gjtokkel (overleg | bijdragen) op 29 mrt 2012 om 12:29 (Tekst vervangen - '|Wereld=Deurne_in_historie' door '|Wereld=DeurneWiki_TR_Plekke_POI')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Eijndepaal . Foto Bernard Ploegmakers.

Bij de Eijndepaal grensden vroeger de dorpen Horst, Sevenum, Helden, Maasbree en Meijel (uit het Overkwartier van Gelre en het Land van Horne) aan Deurne en Liessel in Brabant. In 1659 was er nog een grenspaal geplaatst op de plek waar Breij (Maasbree) en Helden aan deze Peel grensden.


Zichtlijnen bij conflict 1716[bewerken | brontekst bewerken]

Volgens Brabant was in 1716 de grensplaats gelegen op de plek waar twee zichtlijnen elkaar kruisten. De ene zichtlijn liep vanaf Sint-Willibrordusput (bij Meijel) en was gericht op de kerktoren van Horst. De andere zichtlijn was de lijn van de Wadevoort (nabij de Lange Rijser) en deze was gericht recht op de kerktoren van Helden. Volgens het Overkwartier van Gelre (Limburg) was deze grenspaal echter bij het Vorckmeer gelegen. Dit was in 1716 een diep meer in de Peel en lag precies op de door Brabant genoemde lijn van de St. Wilbertsput gericht op de kerktoren van Horst.

Drie-gemeenten-punt[bewerken | brontekst bewerken]

In 1716 werd bij het “Tractaet van Venlo” de Eijndepaal als compromis halverwege beide de geclaimde grenspaallocaties geplaatst. Daarmee werd bepaald dat vanaf dat moment daar alleen nog Sevenum, Helden en Deurne bij deze paal aan elkaar grensden. Meijel viel bij deze nieuwe grenspaal af en ook Maasbree werd verder achteruit verwezen. Daarmee werd deze “Eijndepaal” vanaf 1716 een drie-gemeenten-punt.

Verdwenen grens[bewerken | brontekst bewerken]

Omdat de ontginning en turfwinning door de Maatschappij Helenaveen aan weerszijden van de provinciale grens werd uitgevoerd is de provinciale grens in dit deel slecht herkenbaar. Op de locatie “Eijndepaal” is zelfs een boerderij over de provinciale grens heen gebouwd. De originele grenslocatie ligt daar onder het erf en is niet toegankelijk voor het publiek. Daarom is de in 2008 herplaatste replica van de oude grenspaal uit 1716 op de hoek van twee wegen geplaatst. Precies op en in de lijn van de provinciegrens, maar ca 80 meter noordelijker dan het eigenlijke grenspunt. Daardoor blijft deze grenspaal voor het publiek te zien.

Bron[bewerken | brontekst bewerken]

Werkgroep "De historische Peellimieten 1716"


















DeurneWiki TR Plekke: DeurneWiki_TR_Plekke_POI

De informatie die hier staat wordt gebruikt om over te hevelen naar WikiTude. Dit is onderdeel van het DeurneWiki TR Plekke project dat als doel heeft geselekteerde artikelen uit DeurneWiki over te brengen naar WikiTude, een nlwikipedia:Toegevoegde realiteit. Zie hier onder hoe WikiTude te installeren. Voor meer informatie, zie artikel DeurneWiki TR Plekke.

DeurneWiki TR Plekke: DeurneWiki_TR_Plekke_POI
Naam Eijndepaal
Wereld DeurneWiki_TR_Plekke_POI
Korte WikiTude text van object De Eijndepaal is een grenspaal waar vroeger de dorpen Horst, Sevenum, Helden, Maasbree en Meijel uit het Overkwartier van Gelre en het Land van Horne) aan het Brabantse Deurne raakten. Tot 1716 was er geen overeenstemming over de juist ligging van dit grenspunt. Toen werd met het Tractaet van Venlo dit grenspunt, dat nu nog steeds provinciaal grenspunt is, definitief vastgesteld. Omdat het feitelijke grenspunt nu midden op een bedrijfsterrein ligt, is de paal 80 meter noordelijker geplaatst.
Bestandsnaam van plaatje bij object voor WikiTude Eijndepaal.JPG
Getoond plaatje Eijndepaal.JPG
Coordinaten van het object in WikiTude 51.384665° N, 5.931280° E
Lokatie op kaart
Bezig met het laden van de kaart...

Installeren van WikiTude op uw android of iPhone mobiel

Installeer WikiTude voor uw android toestel: Android robot.svg of WikiTude voor uw iPhone: IPhone.svg door op de links te klikken of via de app-market van uw toestel.