Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

De historische Peellimieten 1716

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken

Het project De Historische Peellimieten 1716 is een plan voor de reconstructie van de historische grenspalen op de grens van Noord-Brabant en Limburg in de Peel.


Achtergrond[bewerken]

Om een einde te maken aan de grensconflicten in de Peel werd in 1716 een nieuwe grens vastgesteld door de Republiek der Verenigde Nederlanden en de koning van Pruisen. De grens werd gemarkeerd door stenen grenspalen. In de loop der eeuwen zijn deze verloren gegaan, maar door samenwerking met diverse gemeenten en andere partijen zijn ze nu in ere hersteld en weer in het landschap zichtbaar gemaakt. De Paal tussen Broemeer en Soemeer is de originele paal uit 1716, waarop de andere grenspalen zijn gebaseerd. Bij elke grenspaal is een informatiebord te vinden met daarop de geschiedenis en achtergronden van die locatie.

Deelnemers[bewerken]

In 2008 werd het plan gerealiseerd door de gemeente Deurne en de Commissie Peelgrenspalen 1716 in samenwerking met de andere betrokken gemeenten Sint Anthonis, Gemert-Bakel, Venray, Horst aan de Maas, Sevenum en Helden en met ondersteuning van beide provincies, het Waterschap Aa en Maas en de ANWB.

Opening[bewerken]

Op woensdag 24 juni 2009 werd het project door wethouder Kerkers van Deurne "geopend". Dit gebeurde bij de grenspaal tussen Broemeer en Soemeer in de bossen bij Helenaveen.