Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Rabo-clubsupport leverde dit jaar 765,88 euro op. Allen die op ons stemden hartelijk dank!
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis

Beeldenfabriek

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Versie door Pieter K (overleg | bijdragen) op 27 dec 2023 om 19:31
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Beeldengroep Calvarieberg.
foto collectie gemeente Deurne

In Deurne waren vroeger een paar beeldenfabrieken waar gipsen beelden vervaardigd werden.


Cerfontaine[bewerken | brontekst bewerken]

In 1924 vestigde Heinz Cerfontaine zich vanuit Kevelaer (D) in Deurne op adres Stationstraat A.47, de huidige Stationslaan, terwijl in 1925 Gerhard van Schaijck en Heinrich Holtappels (1906-1979) naar Deurne kwamen. Zij vervaardigden daar gipsen beelden die door het hele land verkocht werden. Er werkten tien of elf mensen, waarvan de helft werkzaam in de gipserij en bij het inpakken en de anderen in de schilderswerkplaats. Ties Ahout uit Deurne en Heinrich Cerfontaine vormden volgens het handelsregister samen het "maatschap Cerfontaine - Ahout" waarbij Ties als vertegenwoordiger optrad.

Er werden vooral heiligenbeelden gegoten en geschilderd. Daarnaast werden bestaande oude houten beelden opgeschilderd. Bovendien schilderde Cerfontaine’s bedrijf ook het interieur van verschillende kerken onder meer van Helenaveen, Zeilberg (1933) en Vlierden.

In 1940 werd Heinz Cerfontaine opgeroepen in het Duitse leger en werd in Deurne aangesteld tot Ortscommandant. Op het einde van de oorlog vertrok hij uit Deurne.

Holtappels[bewerken | brontekst bewerken]

Heinrich Holtappels was als schilder bij Cerfontaine werkzaam tot 1938, toen hij voor zichzelf een fabriekje begon aan de Helmondseweg 72, in de oude timmerwerkplaats van Janus van Dinter. De werkplaats bestond tot het eind van de vijftiger jaren van de 20e eeuw.

Aarts[bewerken | brontekst bewerken]

Jochem Aarts werkte van 1927 tot 1938 als schilder bij Cerfontaine, toen hij vanwege de crisis werkloos werd. In 1939 begon hij op adres Sint Jozefstraat 34 voor zichzelf en hield dat ook vol tot het einde van de vijftiger jaren, toen de belangstelling voor kerkelijke kunst ophield.

Bronnen, noten en/of referenties