Rabo-clubsupport leverde dit jaar 765,88 euro op. Allen die op ons stemden hartelijk dank! Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis |
Herdenking Liessel 75 jaar bevrijd
In Liessel werd in het najaar van 2019 herdacht dat het dorp75 jaar geleden werd bevrijd, van de Tweede Wereldoorlog.
Aanleiding[bewerken | brontekst bewerken]
Vanuit gemeente Deurne werd medio 2018 het initiatief genomen voor het vieren van 75 jaar vrijheid in de gemeente, in het najaar van 2019. Daartoe werden bijeenkomsten belegd waarvoor onder meer de dorpsraden werden uitgenodigd. In dat overleg kwamen genoeg ideeën naar voren om uit te kunnen voeren. Dorpsraad Liessel probeerde vrijwilligers te werven voor een werkgroep maar dat had aanvankelijk geen resultaat. Een werkgroep kwam uiteindelijk tot stand, nadat voorzitter Emmy Thijssen-van Loon haar taken voor Dorpsraad Liessel in april had neergelegd en vervolgens enkele weken later een eerste open bijeenkomst hield voor iedereen die een bijdrage wilde leveren aan activiteiten. Ook in Deurne, Neerkant en Helenaveen is aandacht besteed aan de herdenking van 75 jaar bevrijding.
Werkgroep[bewerken | brontekst bewerken]
De werkgroep ‘Liessel 75 jaar bevrijd!’ bestond uit: Emmy Thijssen (voorzitter), Henk Hikspoors, Martien Slaats, Els Rijnders, Peter van der Tol, Theo Gielen, Jan Janssen, Peter Hanssen, Jan van Eijk en Toon Hikspoors. Zij zijn snel aan de slag gegaan, want de tijd was nog maar beperkt. Voor de startdatum van de activiteiten in het kader van de bevrijding van Liessel is de datum van 1 november aangehouden. Liessel werd op 1 november 1944 immers voor de tweede keer (en nu definitief) bevrijd.
Voor het programma werd subsidie verkregen van gemeente Deurne.
Programma[bewerken | brontekst bewerken]
- 1 november: Op vrijdagavond werd het bevrijdingsvuur opgehaald in de kerk van Neerkant, waarna deze door de lopers naar Liessel is gebracht. Veel inwoners van Liessel, ouders en kinderen met hun lampionnen sloten aan bij het Sint-Hubertusgilde, muziekvereniging Tune, burgemeester en wethouders van Deurne, Dorpsraad Liessel en leden van de werkgroep. De tocht was gestart vanaf molen De Volksvriend, die voor deze gelegenheid feestelijk versierd en verlicht was. Bij de Sint-Willibrorduskerk werd een herdenkingstegel onthuld door Koos van Straaten, voorzitter van Dorpsraad Liessel, en Emmy Thijssen, voorzitter van de werkgroep Liessel 75 jaar bevrijd! Door pastor Van Eerd werd een gebed uitgesproken en de tegel ingezegend. Zowel Koos van Straaten als burgemeester Mak spraken de aanwezigen toe. Hierna zong koor Chanterelle enkele liederen op het bordes van de kerk.
Het bevrijdingsvuur op het marktplein werd ontstoken door wethouder Schlösser en Rieky van Heijster-Hoeben. Zij was uitgekozen omdat ze nog één van de laatste ooggetuigen van de oorlog in Liessel is en haar verhaal over de oorlogsjaren gedeeld heeft via de diavoorstelling in de tentoonstelling. Het volkslied Wilhelmus werd ingezet door muziekvereniging Tune en zangvereniging Una Sono. Als afsluiting van deze plechtigheid werd een vendelgroet gebracht door Gilde Sint-Hubertus.
Daarna werd de tentoonstelling in gemeenschapshuis De Kastanje geopend, onder de titel “Het verhaal van Liessel”, met een afzonderlijke diavoorstelling over Liessel, die gemaakt was door Jan van Eijk in samenwerking met Theo Gielen. Allerlei voorwerpen, kleding, geweren en munitie van verzamelaar Rinus van Otterdijk uit Vlierden en van Frits Hoeben waren tentoongesteld in de grote zaal. Posters vertelden de verhalen omtrent de oorlog van Frans en Dora Goossens, over de belevenissen van Toon Gielen, over de herinneringen van Anneke Slaats-Janssen en opgetekende oorlogsverhalen van enkele Liesselse inwoners inclusief hun foto. Verder waren posters te zien met informatie, samengesteld door Cor Slaats en afkomstig van DeurneWiki, over NAD-kamp Heitraksgoor, over de oorlogsslachtoffers van Liessel, over de ontploffing van een mijn op de Leensel, over de oprichting van het herdenkingsmonument Liessel, over de viering van 50 jaar bevrijding Liessel in 1994. Er waren gezellige optredens van ouderenkoor De Peelzangers, Una Sono, Muziekvereniging Tune en troubadour Gerard van Kol in de foyer van De Kastanje.
- 2 november: Op zaterdagmiddag werd op het marktplein het bevrijdingsvuur ontstoken door Els Rijnders en haar kleindochter Noah als nazaten van Harrie Rijnders, samensteller van het boek Liessel brandt. De tentoonstelling met de afzonderlijke diavoorstelling waren opnieuw te bezichtigen.
- 3 november: Op de zondagmiddag werd het bevrijdingsvuur ontstoken door Henk Hikspoors en Emmy Thijssen namens Dorpsraad Liessel en de werkgroep. Ook deze middag waren de tentoonstelling in De Kastanje en de diavoorstelling weer te bezichtigen. Halverwege de middag was er een optreden van het trio de Andrew Sisters, ook wel The Vocals genoemd, uit Son en Breugel.
Als afsluiting van het feestelijk weekend sprak Emmy Thijssen als voorzitter van de werkgroep een dankwoord uit richting alle medewerkers aan de organisatie van de activiteiten en de inwoners van Liessel die hieraan deelgenomen hebben.
- 13 november: De film van cineast Rob Smit “de bevrijding van de Peel” werd getoond aan een volle zaal in De Kastanje. Op 20 november gebeurde dat nogmaals in Ons Plekske in de Gastenrij.
Wat indrukken van de herdenking (klik op de foto voor meer informatie):