Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Rabo-clubsupport leverde dit jaar 765,88 euro op. Allen die op ons stemden hartelijk dank!
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis

Tuinbouwvereniging Helenaveen

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Versie door Pieter K (overleg | bijdragen) op 25 jun 2021 om 12:52 (Nieuwe pagina aangemaakt met 'De coöperatieve '''tuinbouwvereniging Helenaveen''' werd in 1903 opgericht door 23 Helenaveners. De letterlijke tekst van de oprichtingsakte is als volgt:<ref>...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De coöperatieve tuinbouwvereniging Helenaveen werd in 1903 opgericht door 23 Helenaveners.


De letterlijke tekst van de oprichtingsakte is als volgt:[1]

Voor mij, Oscar Maria Franciscus Haffmans, notaris ter standplaats Helden, verschenen: 1. Jan Bakker; 2. |Cornelis Veldhuizen; 3. Martinus van de Mortel; 4. Antoon Spaan; 5. Jan van Woesik; 6. Jacobus van de Bovenkamp; 7. Tjibbe de Groot; 8. Cornelis van Oijen; 9. Jan Wijnands; l1. Hein Bakker; 12. Piet Backer; 13. Lambert Gilissen; 14. Johannes van Tegelen; 15. Johannes van de Werf; 16. Gerard de Vries; 17. Herman van Stockum; 18. Jan Aarts; 19. Gerard Schols; 21. Aart van den Hurk; 22. Johan van Tol, allen tuiniers, wonende te Helenaveen; 23. Jacob Cornelis van de Bloquerie, directeur der maatschappij Helenaveen, en aldaar woonachtig;

die verklaarden bij deze op te richten eene coöperatieve vereeniging, onder de navolgende bepalingen.

  1. De vereeniging draagt den naam van: De coöperatieve tuinbouwvereeniging „Helenaveen", en is gevestigd te Helenaveen;
  2. Zij heeft ten doel het bevorderen der belangen van den tuinbouw, het tegengaan van oneerlijke concurrentie en het voor eigen rekening drijven van handel in tuinbouwvoortbrengselen.
  3. Zij wordt aangegaan voor den tijd van 10 jaar, aanvang nemende heden, en alzoo eindigende 20 Februari 1913. Het dienstjaar loopt van 1 October tot 1 October, het eerste jaar van af heden tot 1 October aanstaande. De vereeniging kan tusschentijds ontbonden worden door een besluit der algemeene vergadering, genomen op een voorstel gedaan door minstens de helft der leden; dit voorstel zal echter, om in behandeling te kunnen komen, minstens eene maand te voren aan het bestuur moeten zijn ter kennis gebracht ; de vergadering waarin dit besluit zal worden behandeld, moet minstens 14 dagen te voren zijn samengeroepen en de oproepingsbrief uitdrukkelijk inhouden als punt van behandeling, het voorstel tot ontbinding.
  4. Het bestuur der vereeniging bestaat uit 9 leden, te weten: een voorzitter, een ondervoorzitter, een secretaris-penningmeester, 3 controleurs en 3 plaatsvervangende controleurs.
  5. Leden van het bestuur worden door de algemeene vergadering gekozen bij volstrekte meerderheid van stemmen. Zij mogen in geen geval, noch voor eigen noch voor anderer rekening, hetzij direct of indirect handel drijven in groenten, en treden als zoodanig alleen voor de vereeniging op.
  6. Geen bloed- of aanverwanten tot in den derden graad mogen te gelijker tijd leden zijn van het bestuur, mocht er tusschentijds die aanverwantschap ontstaan, dan treedt van rechtswege af, hij door wiens huwelijk de zwagerschap ontstaat.
  7. Besluiten door het bestuur worden steeds genomen bij volstrekte meerderheid van stemmen.
  8. Onder volstrekte meerderheid van stemmen wordt in deze akte verstaan de helft plus één der aanwezige leden.
  9. Ieder jaar treden 3 leden van het bestuur af. De eerste en de tweede aftreding worden bij loting geregeld, verdere aftredingen geschieden volgens op te maken rooster. Hij die tusschentijds in de plaats van een ander is gekozen treedt af op denzelfden tijd, als afgetreden zou zijn degene dien hij vervangt. De afgetreden leden zijn terstond herkiesbaar.
  10. Het bestuur of een of meer zijner leden kunnen tusschentijds op eene algemeene vergadering ontslagen worden. Bij tusschentijdsche uittreding van een bestuurslid wordt door de leden der vereeniging in eene dadelijk op te roepen buitengewone algemeene vergadering een nieuw bestuurslid gekozen. Het bestuur maakt te dien einde een voordracht op van minstens 3 personen, buiten deze voordracht om mag geen bestuurslid gekozen worden, tenzij minstens 10 leden een ander persoon voorstellen.
  11. Het bestuur wordt gecontroleerd door 3 commissarissen door de algemeene vergadering te benoemen ; ieder jaar treedt een der commissarissen af, de eerste en de tweede aftreding worden bij loting geregeld, verdere aftredingen geschieden volgens op te maken rooster. Het bestuur is verplicht die commissarissen te allen tijde in te lichten omtrent alle door dat bestuur verrichte handelingen en hen verder in de gelegenheid te stellen, dat toezicht zoo volledig mogelijk te kunnen uitoefenen.
  12. Het bestuur vertegenwoordigt de vereeniging in en buiten rechten, voor het ter leen opnemen van geld, bet aangaan van borgtochten, het voeren van procedures heeft het de toestemming der algemeene vergadering noodig.
  13. De secretaris-penningmeester is belast met het houden der notulen van het verhandelde in de vergaderingen, met de correspondentie en met. de administratie, met het in ontvangst nemen der gelden van de vereeniging en het doen van uitbetalingen, zoomede met de boekhouding. Al het geld hetwelk niet voor den loopenden dienst noodig is, zal belegd moeten worden op de Rijkspostspaarbank, de secretaris-penningmeester zal, zoo dikwijls er een kassaldo van f 25 of meer is, tot eene belegging moeten overgaan.
  14. De controleurs zijn belast met het in ontvangst nemen van gelden, voortspruitende uit gedane verkoopen, zoomede met het stipt bijhouden van hun opgedragen notities, welke beiden, en gelden en notities onmiddellijk door hen aan den secretaris-penningmeester zullen worden afgedragen. Zij zijn verder gehouden, beurtelings, de geleverde producten der tuinders te controleeren en te keuren, en te zorgen voor eene behoorlijke behandeling der goederen bij overlading; zij worden -— evenals het geheele bestuur — beëedigd, en zullen zich met de strengste rechtvaardigheid kwijten van de aan hen toevertrouwde keuringen. 15. De leden van het bestuur, evenals de commissarissen, zullen worden gesalarieerd naar een maatstaf, daartoe dooide algemeene vergadering bij huishoudelijk reglement vast te stellen.
  15. Als leden der vereeniging kunnen toetreden alle tuinders en tuinsters, wonende in de gemeente Deurne, voor aanneming van leden buiten die gemeente wonende, is de toestemming van het bestuur noodig. Alle leden kiezen domicilie ten kantore van de tijdelijke secretaris-penningmeester te Helenaveen. Bij de toetreding wordt behalve het register bedoeld bij art. 11 der wet op de coöperatieve vereenigingen, een gezegeld exemplaar der statuten en van het huishoudelijk reglement door de nieuwe leden onderteekend, als bewijs, dat zij zich aan de bepalingen dezer vereeniging onderwerpen.
  16. De leden zijn ieder voor een gelijk deel voor de verbintenissen der vereeniging aansprakelijk. Bij tusschentijdsche uittreding - waarvan zij het bestuur schriftelijk in kennis moeten stellen - met of zonder reden, verliezen de leden elk recht op de baten der vereeniging.
  17. De leden betalen eene jaarlijksche contributie van 50 centen, vóór of op 30 November; wordt hieraan niet voldaan, dan worden zij schriftelijk aangemaand, en bij niet voldoening binnen 14 dagen daarna, worden zij door het bestuur als lid geschrapt en verliezen alle recht op de baten der vereeniging. Nieuwe leden die zich aanmelden na verloop van het eerste vereenigingsjaar betalen een entrée-geld van f 5.
  18. De leden staan aan de vereeniging ten verkoop af hunne groenten voor zoover die betreffen peulen, erwten, boonen en komkommers, en verkoopen daarvan niets voor eigen rekening. Zij zullen aan hunne leveranties geene groenten mogen toevoegen van niet-leden. De verkoopen geschieden door den voorzitter, of bij diens ziekte, afwezigheid of ontstentenis door den ondervoorzitter. Bij overtreding van dit artikel verbeuren de leden telkens eene boete van f 50 ten behoeve van de vereeniging.
  19. Bij levering der groente wordt den leden door de controleurs een recu verstrekt waarop vermeld wordt de qualiteit en de hoeveelheid.
  20. De leden zijn verplicht hunne groenten te leveren op zuiver gewicht, en getal, te weten: peulen en erwten op 10 kilogram, snijboonen per 1000 stuks zonder sprot en niet beneden 12 kilogram, prinsesseboonen per 3000 stuks en niet beneden 10 kilogram, late prinsesseboonen per 3000 stuks en niet beneden 9 kilogram, stek of sprot vast gewicht van 12 kilogram, komkommers per 100 stuks, zijnde dit alles bedoeld voor verzendingen binnenslands, voor verzendingen buitenslands worden voorschriften verstrekt door liet bestuur, hetwelk tevens gerechtigd is bovenstaande bepalingen te wijzigen.
  21. De leden mogen nimmer hunne groenten anders verzenden dan in zakken voorzien van hun eigen merk en tevens van een kaartje van de vereeniging, waarop elke afzender zijn eigen naam moet schrijven. Indien hieraan niet wordt voldaan, zoo ook indien de leveringen niet voldoen, aan de vereischten van het voorgaand artikel, zullen deze afzonderlijk worden verkocht en naar de opbrengst worden uitbetaald.
  22. De uitbetaling aan de leden van de gelden voortkomende uit den verkoop der groenten, zal op geregelde tijden en zooveel mogelijk wekelijks geschieden, terwijl daarmede het verschuldigd aandeel in de vracht- en administratiekosten zal worden verrekend, deze kosten worden bepaald op 10 percent der opbrengst, zoodat de leden slechts 90 percent der opbrengst uitgekeerd krijgen. Wat er na aftrek dier kosten van de 10 percent overblijft wordt als kasgeld beschouwd en door den secretaris, op den voet als in art. 13 is bepaald, belegd.
  23. Op verzoek der leden belast zich op dezelfde voorwaarden het bestuur met den verkoop van groenten niet in art. 19 genoemd, zooals kropsalade, knolselderij, kool en wortelen.
  24. Het bestuur zorgt voor de noodige schippers en voerlieden voor het transport, naar het station tegen nader door hen vast te stellen vrachtloon; elke reis geschiedt onder begeleiding van één of meer controleurs, die tevens bij de in- en uitlading der groenten tegenwoordig moeten zijn en zullen toezien op de noodige reinheid der vervoermiddelen.
  25. Indien naar het oordeel van het bestuur voor boonen en komkommers of andere groenten eene te groote daling der marktprijzen of overproductie het noodig mocht maken, zal het bestuur maatregelen beramen, om de overproductie voor eigen rekening in te maken en na verkoop de opbrengst aan de leden uit te betalen na aftrek der gemaakte onkosten. Wordt slechts een gedeelte der ten verkoop aangebrachte goederen als overproductie beschouwd, of niet verkocht wegens daling der marktprijzen, dan wordt hetgeen die groenten later minder opbrengen dan die welke toen wel verkocht werden, door al de leden die toen groenten ten verkoop inleverden, pondspondsgewijs, naar evenredigheid van het door hen ter markt geleverde, gedragen.
  26. De wijze, waarop de groenten door de leden moeten worden geleverd, wordt bij huishoudelijk reglement bepaald. Het huishoudelijk reglement wordt in de eerstvolgende algemeene vergadering vastgesteld.
  27. In de maand October van elk jaar wordt eene algemeene vergadering gehouden, plaats en tijd worden uiterlijk 8 dagen te voren bekend gemaakt door toezending van een oproepingsbrief aan elk lid. De voorzitter leidt de vergaderingen en roept de leden bijeen. Bij diens ziekte, afwezigheid of ontstentenis treedt de ondervoorzitter in zijne plaats en bij niet aanwezig zijn van dezen, het bestuurslid het oudste in jaren. Ieder lid heeft het recht voorstellen te doen, welke echter minstens eene maand vóór de algemeene vergadering door hem aan het bestuur schriftelijk moeten worden medegedeeld en door deze op den oproepingsbrief vermeld worden. Geene voorstellen dan die welke in den oproepingsbrief vermeld zijn, kunnen in behandeling genomen worden.
  28. Het bestuur is bevoegd zoo dikwijls eene algemeene vergadering te beleggen als het dit noodig acht. Het is er toe verplicht indien dit schriftelijk door minstens 5 leden wordt verlangd, of, wanneer het getal der leden beneden 20 bedraagt,, op verzoek van 1/5 der leden. Als het bestuur aan dit verlangen geen gevolg geeft, hebben de verzoekers zelf het recht de algemeene vergadering bijeen te roepen, welke, bij afwezigheid van het bestuur, door het oudste lid in jaren alsdan wordt geleid.
  29. Alle stemmingen geschieden volgens de vastgestelde presentielijst. Elk lid heeft eene stem; stemming over zaken geschiedt mondeling, bij staking beslist de voorzitter; stemming over personen geschiedt niet gesloten briefjes, bij staking beslist het lot. Geene stemming zal geldig zijn, indien niet minstens 2/3 van het aantal leden tegenwoordig zijn. Alle besluiten worden genomen bij volstrekte meerderheid van stemmen.
  30. In de algemeene vergadering brengt het bestuur verslag uit over den staat der vereeniging gedurende het afgeloopen dienstjaar, onder overlegging van de rekening en verantwoording door den secretaris-penningmeester, over de goedkeuring waarvan de vergadering beslist.
  31. De vereeniging zal zich op verschillende marktplaatsen zoowel binnen- als buitenlands kunnen doen vertegenwoordigen door zoogenaamde markters, door het bestuur aan te stellen en te salarieeren. Het is verplicht van deze markters eene degelijke borgstelling te eischen tot waarborg der door hen te ontvangen en aan den voorzitter af te dragen gelden en tot nakoming hunner verplichtingen, welke door het bestuur worden geregeld. Het bestuur heeft het recht die markters bij eventueele overtreding hunner instructie te ontslaan, gelijk zij ook het recht heeft, allen te ontslaan, die voor de vereeniging in een of ander opzicht werkzaam zijn en naar hun oordeel niet aan hunne verplichtingen voldoen. De beambten ten dienste der vereeniging worden ook door het bestuur aangesteld.
  32. Bij ontbinding der vereeniging geschiedt de vereffening door het bestuur, al de alsdan tot de vereeniging behooreiide leden zijn voor een gelijk deel gerechtigd in hare baten.
  33. In alle gevallen, waarin dit reglement niet voorziet, beslist het bestuur.
  34. Met afwijking van art. 5 worden voor de eerst maal benoemd tot voorzitter Jan Bakker, tot ondervoorzitter Cornelis Veldhuizen, tot secretaris-penningmeester Martinus van de Mortel, tot controleurs Antoon Spaan, Jan van Woesik, Jacob van de Bovenkamp, tot plaatsvervangende controleurs Tjibbe de Groot, Cornelis van Ooijen en Jan Wijnands, allen voornoemd, terwijl de commissarissen in de eerstvolgende algemeene vergadering zullen worden benoemd.

De comparanten zijn mij notaris bekend. Waarvan akte in minuut.
Verleden te Helenaveen, gemeente Deurne, 21 Februari 1903, in tegenwoordigheid van de heeren Jan Scholtens, tweederde candidaat-notaris, te Helden, en Jacobus Fredericus Herman de Groot, boekhouder, te Helenaveen, als getuigen, die, met de comparanten en mij notaris deze akte onmiddellijk na voorlezing onderteekenden, uitgezonderd de comparant Aart van de Hurk, die verklaarde zijn naam niet te kunnen teekenen. (Geteekend:) J. Bakker, C. Veldhuisen, M. van de Mortel, A. Spaan, J. van Woesik, J. v. d. Bovenkamp, F. J. de Groot, C. van Ooijen, J. W. Wijnands, H. Bakker, P. Bakker, L. Gielissen, G. J. van Teeffelen, J. v. d. Werf, G. de Vries, 11. v. Stokkum, J. Aarts, G. Schols, J. A. van Tol, J. C. van de Blocquerie; J. F. Herman de Groot, Scholtens, O. Haffmans, notaris.
Geregistreerd te Horst 23 Februari 1903, deel 64, folio 70 recto, vak 5.

Bronnen, noten en/of referenties