Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Rabo-clubsupport leverde dit jaar 765,88 euro op. Allen die op ons stemden hartelijk dank!
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis

Cornelis Gerard de Feijter (1917-1980)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Versie door E. Koolen (overleg | bijdragen) op 30 mrt 2021 om 11:20 (Bestand toegevoegd)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Cees de Feyter
01.301.JPG
Persoonsinformatie
Volledige naam Cornelis Gerard de Feyter
Roepnaam Cees
Geboorteplaats Biggekerke
Geboortedatum 28 oktober 1917
Overl.plaats Helenaveen
Overl.datum 20 juli 1980
Partner(s) Anna Klazina Punt (1916-1993)
Beroep(en) administrateur

Cornelis Gerard (Cees) de Feyter (1917-1980) heeft zich sterk ingezet voor de sociale en maatschappelijke belangen van Helenaveen.


Cees was een zoon van Aarnout de Feijter (Terneuzen 1882-1962 Amersfoort) en Geertruida Poulina Dieleman (Zaamslag 1885-1961 Wezep).

Hij huwde in augustus 1941 met Anna Klazina Punt (26 mei 1916 - 31 maart 1993) en kreeg met haar vier kinderen, twee jongens en twee meisjes.

Op 1 mei 1948 werd hij door Maatschappij Helenaveen-directeur Van Schelven aangesteld als administrateur. Hij bewoonde de kantoorwoning aan de Soemeersingel 33.

Hij was administrateur maar had eigenlijk een organiserende bureaufunctie bij de N.V. Maatschappij Helenaveen. Hij verwierf grote verdiensten door baanbrekend werk te verrichten voor de normalisatie van de betrekkingen tussen de het bedrijf waar hij werkte en het gemeentebestuur van Deurne. Mede door zijn inzet kwam er in 1958 een ingrijpende transactie tot stand tussen de N.V. Maatschappij Helenaveen en de gemeente Deurne.

Door deze overeenkomst werden de voorzieningen in de dorpskern van Helenaveen en de belangrijkste wegen overgedragen aan de gemeente. Deze normalisatie van Helenaveen gaf het dorp destijds nieuwe levensimpulsen.

Terwijl de gemeente zich ging toeleggen op verbetering van de infrastructuur kon de N.V. zich nadrukkelijk wijden aan de belangen van de grondgebruikers. Helenaveen kreeg zijn busverbinding, waterleiding, gasleiding, huisverkoop van zuivel, gemeenschapshuis, jeugdhuis en fanfare. Deze optimale leefbaarheid is voor een niet gering deel gerealiseerd dankzij de niet aflatende inzet van Cees de Feyter.

De Feyter heeft mee de plannen voorgestaan om het oude parochiehuis te verbouwen, hetgeen later kon worden omgezet in plannen voor de stichting van een nieuw gemeenschapshuis de "Gouden Helm". Hij maakte vanaf het begin deel uit van het stichtingsbestuur als secretaris-penningmeester. Hij verleende medewerking aan de verbouwing en inrichting van jeugdhuis ’t Turfschip naast Helenastraat 22. Mede door zijn toedoen werd er ten noorden van het dorp Helenaveen in 1950 een karpervijver aangelegd. Na veel voorbereidend werk was hij vanaf de oprichting op 23 maart 1960 onafgebroken voorzitter van fanfare Wilona.

Daarnaast schiep hij uitbreidingsmogelijkheden voor de tuinbouw in Helenaveen en stimuleerde hij de kassenbouw door middel van borgstelling met aanwending van het fonds Koning Willem III.

Voor veel inwoners van Helenaveen was Cees de Feyter een vertrouwensman en vraagbaak in allerlei privéaangelegenheden. Hij was er altijd op uit de samenleving Helenaveen zo hecht mogelijk te doen zijn. Cees de Feyter stierf op 20 juli 1980 in Helenaveen op 62-jarige leeftijd. Hij werd begraven op de begraafplaats van de Ned. Herv. gemeente te Helenaveen op 23 juli 1980.

Onderscheiding

Op 11 mei 1973 ontving Cees de Feyter een Gemeentelijke Onderscheiding bestaande uit de Erepenning in goud .

Cees ontvangt de erepenning uit handen van burgemeester Frans Hoebens.

Bronnen

  • Arch. gemeentebestuur Deurne 1951- 1980 RHCe-Eindhoven toeg.nr. A-3179 inv.nr. 2298
  • André Vervuurt; 'In... en uit de turf getrokken 2001, 'Helenaveen in oude foto's en ansichten' 2007
Foto: collectie gemeente Deurne