U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Fonds Koning Willem III

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Koning Willem III had destijds grote belangstelling voor de ontwikkelingen in Helenaveen en stichtte in 1889, kort voor zijn dood, het Fonds Koning Willem III


In de ontwikkeling van Helenaveen heeft het koninklijk huis een zekere rol gespeeld. Niet voor niets kregen negen boerderijen, de zogenaamde Koningshoeven, namen van de koninklijke familie en werd de voormalige speelplaats van de toenmalige openbare lagere school van Helenaveen het Koning Willem III-plein genoemd.

Koning Willem III onderhield goede contacten met Joannes (Jan) van de Griendt (1804-1884) en hij volgde de ontwikkelingen in Helenaveen met grote belangstelling. Hij zorgde zelfs voor nieuw plant- en fokmateriaal.

Tegen het einde van zijn leven, op 16 februari 1889 legde hij zijn zorgzaamheid en belangstelling voor Helenaveen vast door de stichting van een fonds, genaamd: "Fonds Koning Willem III". Hij schonk uit zijn vermogen 31.000,- gulden. De stichtingsakte werd getekend ten huize van de commissaris van de Koning in de provincie Noord-Brabant. In de akte werd opgenomen dat de beschikbaar gestelde gelden bestemd waren voor de ontwikkeling van landbouw, tuinbouw en veeteelt. Willem III overleed aan een nierkwaal op 23 november 1890.