Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Rabo-clubsupport leverde dit jaar 765,88 euro op. Allen die op ons stemden hartelijk dank!
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis

Veenontginning

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Versie door Gjtokkel (overleg | bijdragen) op 29 sep 2019 om 08:47 (Tekst vervangen - "#display_point" door "#display_map")
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Veenontginning
4.1.2 Veenontginning, L. Manders.jpg
Landschapskwaliteit
typering Traditioneel drietandwatersysteem uit het einde van de 19e eeuw voor de veenontginning
fietsroutenetwerk Gelegen aan de route tussen knooppunt 26 en knooppunt 27

De veenontginning vond plaats tegen de grens met de provincie Limburg, tussen Griendtsveen en Helenaveen. Aan de overzijde van de Helenavaart, gezien vanaf het nieuwe fietspad parallel aan de Soemeersingel.


Inleiding[bewerken | brontekst bewerken]

De Helenavaart wordt begeleid door een halfverhard fietspad (jaagpad) met een eikenbomenrij. Ter hoogte van 3 bruggetjes monden hoofdwatergangen ofwel hoofdwijken uit in de Helenavaart. Deze hoofdwijken zijn anno 2011 behoorlijk dichtgegroeid en daardoor nog moeilijk als zodanig te herkennen. Verderop in het peelgebied splitsen deze hoofdwijken zich in drieën tot kleinere watergangen ofwel wijken. Dit wordt het traditionele drietand-watersysteem genoemd dat gegraven werd ten behoeve van de veenontginning. Het gebied is in eigendom van Staatsbosbeheer.

Achtergronden[bewerken | brontekst bewerken]

4.1.3 Veenontginning.jpg

In 1853 kochten de gebroeders Nicolaas en Jan van der Griendt van de gemeente Deurne en Liessel 610 hectare hoogveen en begonnen met de grootschalige exploitatie van de hoogveengebieden in de Deurnesche Peel. Zij lieten de Helenavaart graven, die voor de afwatering van het gebied en het vervoer van de turf moest gaan zorgen. Haaks op de Helenavaart werden hoofdwijken gegraven die dieper in de Peel opgedeeld werden in drieën. Dit wordt het zogenaamde drietand-watersysteem genoemd. Via dit watersysteem werden gigantische hoeveelheden gestoken turf met boten afgevoerd.

Parallel aan de Helenavaart ligt een jaagpad. Het jaagpad werd ten tijde van de veenontginning gebruikt om turfaken vanaf de kant per paard voort te trekken. In 2010 is dit jaagpad gedeeltelijk hersteld en in gebruik genomen als fietspad.

De Helenavaart vormt nog altijd het centrale element in de ruimtelijke hoofdstructuur van Helenaveen, maar heeft de functie van transport over water al lange tijd verloren. Tegenwoordig wordt de Helenavaart gebruikt voor de aanvoer van water uit de Maas naar Noord- en Midden-Limburg en Oost-Brabant. Ook is de vaart aangemerkt als ecologische verbindingszone. Aangezien de waterkwaliteit van de Helenavaart van slechtere kwaliteit is dan het water in het omringende peelgebied, is er geen open verbinding meer tussen de Helenavaart en de hoofdwijken. Deze zijn allen afgedamd.


Geografisch[bewerken | brontekst bewerken]

Bezig met het laden van de kaart...

Bron[bewerken | brontekst bewerken]

D.H.M. Renders-de Wit, basisdocument “Kenmerkende Deurnese Landschapskwaliteiten”, oktober 2011