Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis
Vanaf 1 januari 2025 wordt dat Iedere eerste maandagochtend en derde woensdagochtend van de maand.

Oproep aan (oud) Deurnenaren

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Versie door Fien Verrijt (overleg | bijdragen) op 28 jun 2018 om 08:12
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

In de loop der jaren zijn er veel Deurnenaren naar andere plaatsen in Nederland verhuisd. Vanaf de jaren '50 van de twintigste eeuw zijn er bovendien veel naar het buitenland vertrokken. De Deurnese emigranten vertrokken vaak vanwege economische redenen. De meesten gingen naar Australië, Canada, Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten van Amerika. Naast huisraad namen deze emigranten bij hun vertrek ook veel dierbare herinneringen aan hun Deurnese periode in schoendozen mee naar hun nieuwe bestemming.


De leden van heemkundekring H.N. Ouwerling in Deurne (Nederland) houden zich bezig met het verzamelen van historische informatie over de gemeente Deurne en haar kerkdorpen Helenaveen, Liessel, Neerkant, Vlierden, Walsberg en Zeilberg. De heemkundekring lanceerde op 11 april 2010 DeurneWiki, haar gemeentewijde encyclopedie op het internet, in een poging om de gevonden geschiedenisfeiten over de gemeente Deurne en haar kerkdorpen zoveel als mogelijk te achterhalen en op te schrijven, duurzaam op te slaan, en te ontsluiten via het internet.

Veel gegevens uit officiële archieven zijn reeds teruggevonden en gepubliceerd. Veel privearchieven zijn echter nog onbereikbaar gebleven. Heeft u de schoendoos met oude foto’s, filmfragmenten, documenten, krantenknipsels of verhalen over uw leven destijds in Deurne nog bewaard? Voeg deze dan svp toe aan DeurneWiki. Reageren op bijdragen van anderen kan natuurlijk ook.

Na het overlijden van de verzamelaar is/gaat de inhoud van zo’n schoendoos vaak verloren omdat de opvolgende generatie de historische waarde voor Deurne ervan vaak niet goed kan inschatten. Werd u eigenaar van de schoendoos via een erfenis en wilt u er vanaf? Laat het dan niet verloren gaan en schenk de inhoud dan aan heemkundekring H.N. Ouwerling in Deurne.