Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Rabo-clubsupport leverde dit jaar 765,88 euro op. Allen die op ons stemden hartelijk dank!
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis

Voorpeel

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Versie door Fien Verrijt (overleg | bijdragen) op 10 sep 2016 om 11:10
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Voorpeel is de huidige Voorpeelweg in Zeilberg met de directe omgeving.


Zoals de naam aangeeft was de Voorpeel vroeger het eerste gedeelte van de onontgonnen peel. De vroegste vermelding van de naam Voorpeel dateert uit 1681. De gemeentemeester Jan van Aken trok regelmatig de peel in om te waken over de goederen van de gemeente. Op 28 juli van dat jaar noteerde hij in zijn bekeuringenboekje:

Op den 28 dito bekalsiert Claes Aert van dat hij hije laede inden Voorpeel met den rieck op verbuerte van den rieck ende eenen peen van 3 gl. ende den rieck

Vrij vertaald:

Op 28 juli heb ik Klaas Aart bekeurd omdat hij in de Voorpeel met zijn riek (graszoden of turfstrooisel) aan het laden was. Ik heb zijn riek in beslag genomen en hem een boete van drie gulden gegeven.

De gemeente verkocht de ontgonnen gronden en vanaf eind 19e eeuw vestigden zich hier boerengezinnen, die door de verbeterde levensomstandigheden dikwijls zeer kinderrijk waren. Ook veenarbeiders konden zich door de aankoop van wat grond opwerken tot zelfstandige landbouwers.

Joodse onderduikers

Tijdens de Tweede Wereldoorlog vonden meerdere Joodse onderduikers onderdak bij boeren in de Voorpeel. Zo vonden bij Johannes Antonius (Harrie) Janssen (1907-1975) en zijn vrouw Hubertina (Dina) Janssen-Verbeten (1906-1998) op de Voorpeel Heinz en Elli Graumann, Albert en Irene Heppner en hun zoon Max Amichai onderdak in een kippenhok achter de boerderij De Heidebloem.[1] In 2008 bracht laatstgenoemde het rijk met authentieke tekeningen geïllustreerde boek uit, getiteld I live in a chickenhouse, door Ed van de Kerkhof vertaald: Ik woon in een kippenhok.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Volgens het bevolkingsregister van Deurne heette de boerderij Heidebloem, maar in het boek van Max Heppner wordt gesproken over De Peelbloem.


















DeurneWiki TR Plekke: DeurneWiki_TR_Plekke_POI

De informatie die hier staat wordt gebruikt om over te hevelen naar WikiTude. Dit is onderdeel van het DeurneWiki TR Plekke project dat als doel heeft geselekteerde artikelen uit DeurneWiki over te brengen naar WikiTude, een nlwikipedia:Toegevoegde realiteit. Zie hier onder hoe WikiTude te installeren. Voor meer informatie, zie artikel DeurneWiki TR Plekke.

DeurneWiki TR Plekke: DeurneWiki_TR_Plekke_POI
Naam Voorpeel
Wereld DeurneWiki_TR_Plekke_POI
Korte WikiTude text van object De Voorpeel, de huidige Voorpeelweg en directe omgeving, was veengebied dat begin vorige eeuw werd ontgonnen. De gronden werden verkocht aan particulieren en er vestigden zich, dikwijls grote, boerengezinnen. Het gaf de aanzet tot de stichting van de zelfstandige parochie Zeilberg in 1914. Tijdens de Tweede Wereldoorlog vond een aantal joodse onderduikers hier een schuilplaats bij de boeren. Het authentieke verhaal "Ik woon in een kippenhok" speelde zich hier af.
Bestandsnaam van plaatje bij object voor WikiTude
Getoond plaatje [[Bestand:|160px]]
Coordinaten van het object in WikiTude 51.452055° N, 5.848067° E
Lokatie op kaart
Bezig met het laden van de kaart...

Installeren van WikiTude op uw android of iPhone mobiel

Installeer WikiTude voor uw android toestel: Android robot.svg of WikiTude voor uw iPhone: IPhone.svg door op de links te klikken of via de app-market van uw toestel.