Rabo-clubsupport leverde dit jaar 765,88 euro op. Allen die op ons stemden hartelijk dank! Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis |
Behoud De Wieger
Behoud De Wieger in Deurne kwam in 2011 weer in actie.
Opnieuw wordt actie gevoerd voor het behoud van museum De Wieger. Dit keer kwam het initiatief van Deurnese kunstenaars. Zij pakten het monumentale gebouw aan de Oude Liesselseweg in met plastic.
Het protest richt zich op de voorgenomen bezuinigingen van de gemeente Deurne die voorgenomen heeft om de subsidie voor museum De Wieger flink terug te brengen. Volgens het stichtingsbestuur komt het voortbestaan van het museum hiermee direct in gevaar.
Het Deurnese gemeentemuseum is vanaf de oprichting in 1975 regelmatig onderwerp van discussie geweest.
- In 1983 wilde de politieke partij Deurne 19NU sluiting van museum De Wieger. Men vond dat in een tijd van bezuinigingen het niet langer verantwoord was dat de gemeente Deurne het (gemeente)museum De Wieger op eigen kracht openhield.
In de commissie Algemene Zaken stelde fractievoorzitter Cor van Laarhoven een demonstratieve sluiting voor. Daarmee zou de gemeente volgens hem duidelijk maken, dat de overheid ook in de exploitatie van museum De Wieger behoorde bij te dragen.
Het idee om museum De Wieger te sluiten werd door de collega's van Van Laarhoven niet in dank afgenomen. Zij verweten de voormalige wethouder dat hij een project dat hij zelf mee had opgezet, en dat hij altijd had verdedigd, nu op een ondoordachte manier ongedaan wilde maken.
Alle Deurnese politieke partijen waren met het college van B&W van oordeel, dat de aanwezigheid van een museum van groot belang was voor een gezond geestelijk klimaat in Deurne.
De Wilde (PvdA) vond dat museum De Wieger een eerlijke kans zou moeten krijgen en zei: Cultuur is van belang, want de mens leeft niet bij brood alleen, hij citeerde per ongeluk uit het CDA-programma van een paar jaar terug.
CDA-woordvoerster mevrouw Van de Broek vond een eventuele verhoging van entreegelden ook was te rechtvaardigen. Bovendien pleitte zij voor een goed contact tussen museum De Wieger en de onderwijswereld.
Berkers van de (PPD) pleitte voor het ombouwen van museum De Wieger tot een volks(kundig) museum.
Burgemeester Van Genabeek was een andere mening toegedaan. Hij sloeg het belang van De Wieger zoals het museum functioneerde hoog aan en verdedigde het collegebeleid in deze met verve. Hij zag toekomstkansen voor museum De Wieger, zodra het landelijk en provinciaal cultuurbeleid voor de toekomst gestalte zou krijgen.
- In 1992 barricadeerden kunstenaars alle ramen en deuren van het museum als protest tegen dreigende sluiting en bezuinigingen.
- In oktober 2004 werden er vanuit verschillende hoeken acties op touw gezet om museum De Wieger in Deurne te redden van sluiting. Een groepje van vijf verontruste kunstenaars was bezig met het verzamelen van materiaal voor een puinhoop als expositie.
Ze deden een beroep op alle collega-kunstenaars uit Deurne en omgeving, maar ook daarbuiten, op om versleten kunst in te leveren waarmee op zaterdag 30 oktober 2004 een symbool voor de vernietiging van kunst werd opgebouwd.
Kunstenaars, de Stichting Vrienden van Museum De Wieger en kunsthistoricus Lieke Tax-Oude Vrielink uit Oss legden zich er niet bij neer dat het college van B en W van Deurne in 2005 meer dan de helft van het subsidiebedrag wilde schrappen.
Lieke Tax verwoordde het destijds zo:
- ...De Wieger is een cultureel pareltje met een unieke collectie uit het interbellum. Die mag niet zomaar in de bezemkast verdwijnen....
De steun voor behoud van het museum was altijd nog groeiende, binnen het Deurnese bedrijfsleven bestonden plannen om iets voor het museum te doen.