Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Rabo-clubsupport leverde dit jaar 765,88 euro op. Allen die op ons stemden hartelijk dank!
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis

Bedrijventerrein Zuidoost-Brabant

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Versie door Everard (overleg | bijdragen) op 10 aug 2015 om 09:15
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Bedrijventerrein Zuidoost-Brabant is een bedrijventerrein in de gemeente Helmond, dat deels op voormalig Deurnes grondgebied werd gebouwd.

Ontwikkeling van het bedrijventerrein

Het bedrijventerrein van in totaal 180 hectare, met name gericht op grootschalige industriële, logistieke, en groothandelsbedrijven, werd vanaf de late jaren '80 van de 20e eeuw aangelegd ten zuiden van de kern Brouwhuis, dicht bij de Zuid-Willemsvaart. De noordelijke grens wordt gevormd door de Rochadeweg, en daar startten ook de eerste ontwikkelingen. In 1991 was de Rochadeweg al aangelegd, maar was van bedrijfsontwikkeling nog geen sprake.[1] Van daaruit breidde het bedrijventerrein zich geleidelijk naar het zuiden uit. Het was de bedoeling het bedrijventerrein nog verder zuidelijk uit te breiden dan uiteindelijk het geval was, maar zover kwam het niet. De huidige zuidelijke grens is de Heibergweg. Voor de aanleg sneuvelde tussen circa 1997 en circa 2005 het gehucht Achterste Beersdonk. De meeste bebouwing werd in fasen van noordwest naar zuidoost gesloopt en de wegenstructuur werd veranderd. Hier en daar bleven relicten van de beplanting over, zoals de westelijke bomenrij langs de vroegere Willig.

Achtereenvolgens werden de nieuwe wegen van het bedrijventerrein aangelegd, waarbij de bestaande structuur werd opgeofferd. Tarwedijk, Haverdijk, Korendijk, Speltdijk, Roggedijk, Maisdijk, Gerstdijk en Rijstdijk waren in 2005 al gereed; de Tarwedijk, de Haverdijk en (een deel van) de Korendijk zeker al vóór 1992. De eerste bedrijven vestigden zich aan laatstgenoemde wegen tussen 1990 en 1995. Het zuidelijke deel van de Gerstdijk en de hele Rijstdijk waren daarentegen pas kort vóór 2005 gereed gekomen, hetgeen de jarenlange ontwikkeling tekent. In deze ontwikkeling waren de bestaande Kloostereindweg als fietspad en de Heibloemweg als onderdeel van de nieuwe wegenstructuur opgenomen. Als laatste nieuwe weg werd omstreeks 2006 de Sojadijk in meerdere fasen aangelegd, ten koste van de Heitveldweg en later ook de Beersdonk.

Uitbreiding in de staatsbossen

In 2008 startte eerst provinciaal (Stuurgroep MEROS, later Gedeputeerde Staten) en later gemeentelijk een discussie over de opoffering van een deel van de staatsbossen ten oosten van het bedrijventerrein, nu de ontwikkeling op Astens grondgebied (Diesdonk) geen doorgang had gevonden. In bestuurlijke kringen werd gesproken over het BZOB-bos. Zowel vanuit Vlierden als vanuit Brouwhuis kwam daar verzet tegen, ondanks de neiging van de Helmondse coalitie om hiermee in te stemmen. Met name de werkgroep Behoud Vlierdens Landschap onder voorzitterschap van Peter van Veelen kantte zich sterk tegen de plannen. Uiteindelijk werd in 2012 door de Helmondse gemeenteraad besloten dat ontwikkelingen op de plek van het bos alleen mogen plaatsvinden als de noodzaak wordt aangetoond, er een concrete vraag naar is en als er geen locatie elders in Helmond beschikbaar is.[2]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Topografische Kaart 51H, 1991.
  2. Eindhovens Dagblad, 3 december 2012.