Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

BZOB-bos

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken

Het BZOB-bos is sinds 2010 de bestuurlijke benaming van een 60 hectare groot bos aan de Brouwhuissche Heide bij de N279, dat door provinciale plannenmakers in het kader van een te realiseren Bedrijventerrein Zuidoost-Brabant (BZOB) werd aangewezen als toekomstig industrieterrein.


Deze plannen, die onderdeel uitmaakten van de ruimtelijke structuurvisie Brainport-Oost, werden ontwikkeld onder leiding van de oud-Deurnenaar Ruud van Heugten, toenmalig provinciaal gedeputeerde voor ruimtelijke ordening.

Het idee om Diesdonk te sparen en daarvoor dit bos, dat deel uitmaakt van de ecologisch hoofdstructuur, op te offeren stuitte bij veel politieke en andere partijen op felle weerstand: de gemeente Helmond, de gemeente Deurne, de werkgroep Behoud Vlierdens Landschap en de werkgroep Brouwberg. Door de steun van een meerderheid van CDA, VVD en SP werd het omstreden rapport door de meerderheid van Provinciale Staten geaccordeerd. In 2012 werd door de gemeenteraad van Helmond evenwel een besluit genomen waardoor ontwikkeling van een bedrijventerrein op korte termijn onwaarschijnlijk lijkt.