Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Rabo-clubsupport leverde dit jaar 765,88 euro op. Allen die op ons stemden hartelijk dank!
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis

Brandweerkazerne

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Met een Brandspuithuis of Brandweerkazerne wordt een gebouw in de gemeente Deurne en Liessel en / of Gemeente Deurne bedoeld dat ooit gebruikt werd of wordt voor het stationeren van brandspuiten, brandweervoertuigen, bemanningen, apparatuur en voorraden voor het bestrijden van branden, ongevallen en rampen.


In de tijd van de Heerlijkheid Deurne bestond er nog niet veel materiaal om een brand te bestrijden. Men bluste aanvankelijk met emmertjes die van leer gemaakt waren en die gevuld moesten worden in een sloot, put of brandkuil. Door het emmertje via rijen van mensen aan elkaar door te geven kon het water op het vuur gegooid worden.

Later werd de brandspuit uitgevonden. De pomp stond toen nog in een bak water en die steeds met emmertjes bijgevuld moest worden. Weer later werden de pompen beter en het blussen effectiever. De pompen werden met een handkar of met paard en wagen vervoerd en bij particulieren gestald, later in een gemeentelijk “brandspuithuis”.

De logische opvolger van dit alles werd brandweerwagen met zwaailicht en sirene en de speciale auto’s met een lange ladder en / of hijskraan. Vroeger waren de brandbestrijders alleen maar vrijwilligers, op een gegeven moment ontstond het begrip “ brandweer” met mensen die van de bestrijding van brand hun beroep maakten, aangevuld met betaalde vrijwilligers. Een “brandweerkazerne” werd de nieuwe benaming van hun uitvalsbasis.


In de loop der jaar waren er;