Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Rabo-clubsupport leverde dit jaar 765,88 euro op. Allen die op ons stemden hartelijk dank!
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis

R.K. Bakkersbond Deurne

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Versie door Theo V (overleg | bijdragen) op 26 dec 2013 om 07:29
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Deze foto werd genomen tijdens een uitstapje van bakkers uit Deurne e.o. waarschijnlijk eind jaren dertig. Vanaf links nn, nn, nn , nn, nn, Wilhelmus Johannes (Wim) Schiks, Adrianus Cornelis (André) Schiks, Driek Snijders, nn, nn, nn (foto coll. Piet Snijders)

De R.K. Bakkersbond Deurne [1] werd opgericht op 12 maart 1919 toen de bakkers van Deurne en omgeving zich aansloten bij de Nederlandse R.K. Bakkerspatroonsbond. Vóór dit oprichtingsjaar kwamen ze reeds bij elkaar maar alleen als daar echt reden toe was. Mogelijk gaf het einde van de Eerste Wereldoorlog aanleiding tot dit initiatief.

Oprichting[bewerken | brontekst bewerken]

De drijvende krachten destijds waren de Deurnese bakkers en ijverige verenigingsmannen Piet van de Ven en Sjef Bertrams. Het was ook Piet van de Ven die de oprichtingsvergadering opende en voorzat.

Doel[bewerken | brontekst bewerken]

Het doel was niet alleen in een georganiseerd verband het algemeen belang van deze middenstanders te dienen zoals landelijke vaststelling meelprijzen maar ook om samen, in plaats en gemeente, voor de eigen belangen van bedrijf en beroep op te komen.

Bestuur en contributie[bewerken | brontekst bewerken]

Het eerste bestuur bestond uit vijf leden om ook de bakkers van de buitendorpen zo goed mogelijk te vertegenwoordigen.

  1. Voorzitter: Piet van de Ven en tevens afgevaardigde bondsvergadering te Rotterdam
  2. Secretaris: Sjef Bertrams
  3. Bestuurslid: A. Rongen (Bakel en Milheeze)
  4. Bestuurslid: Th. Broekmans (Liessel)
  5. Bestuurslid: Harrie van Oers (Helenaveen)

Kapelaan Bartjens was geestelijk adviseur. De contributie werd vastgesteld op twee gulden voor de eigen verenigingskas en drie gulden voor de bond.

R.K. Bakkersbond Deurne[bewerken | brontekst bewerken]

Al in de tweede vergadering probeerde men tot de vaststelling van eenheidsprijzen te komen. Helemaal lukte dat niet: ze deden allemaal mee op één na! De voorzitter stelde de volgende prijzen voor:

  • 46 cent voor een roggebrood van 28 ons
  • 60 cent voor een wittebrood van 14 ons
  • 38 of 40 cent voor een bruinbrood van 28 ons

Het zou niet de laatste keer zijn dat de meel- en broodprijzen werden besproken . Verder werd er onder de mobilisatie, onder de Tweede Wereldoorlog en de eerste jaren van het moeilijke naoorlogse herstel nogal eens vergaderd. De bakkerij speelde in de voedselvoorziening een heel voorname rol. Zo besloten de bakkers op 2 oktober 1945 vanwege de kolenschaarste voorlopig bij elkaar te gaan bakken.

50 jarig jubileum[bewerken | brontekst bewerken]

Op 12 maart 1969 bestond de R.K. Bakkersbond Deurne 50 jaar en gedurende die halve eeuw zijn er slechts 5 voorzitters geweest. De eerste voorzitter Piet van de Ven werd in 1924 opgevolgd door Sjef Bertrams. In 1937 was het de beurt aan Piet Coopmans die op zijn beurt weer in 1946 werd opgevolgd door Piet Bertrams (zoon van Sjef). Sinds 1960 was L. Hoeben uit Liessel voorzitter. Het bestuur tijdens het vijftig jarig jubileum bestond uit: voorzitter L. Hoeben, vice-voorzitter Piet Bertrams, secrataris L. Goossens en penningmeester Th. Van de Mortel. Er was een vacuture ontstaan door het overlijden in oktober 1968 van Chr. Van de Ven een zoon van de eerste voorzitter. Ook toen had men bestaansrecht daar de bakkers steeds meer in het gedrang kwamen mede door het veranderen van de eet- en snoepgewoonten. De klant werd ook in de Peellandese bakkerswinkel steeds veeleisender. De specialisatie bood de bakker nieuwe mogelijkheden.

Referenties
  1. Weekblad voor Deurne, 6 maart 1969