Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Rabo-clubsupport leverde dit jaar 765,88 euro op. Allen die op ons stemden hartelijk dank!
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis

Johannes Hendrikus Blaauw (1924-2017)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Versie door Theo V (overleg | bijdragen) op 25 dec 2013 om 12:31
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Henk Blaauw
Henk Blaauw 2.jpg
Foto: collectie Marnic Blaauw
Persoonsinformatie
Volledige naam Johannes Hendrikus Blaauw
Roepnaam Henk
Geboorteplaats Groningen
Geboortedatum 1924
Beroep(en) rechter, rechtbankpresident, lid van de Raad van State

Johannes Hendrikus Blaauw (1924), de oudste zoon van de Deurnese rijksveldwachter Johannes Albertus Blaauw en Aleida Maria Einhaus, was ondermeer rechtbankpresident in Roermond en Den Haag en lid van de Raad van State.


Henk Blaauw, de oudste uit een gezin van tien kinderen, werd in 1924 in Groningen geboren en was aanvankelijk priesterstudent. Later werd hij jurist en maakte een glansrijke carrière als rechter. Hij was ondermeer rechtbankpresident in Den Bosch en Den Haag en maakte als staatsraad deel uit van de Raad van State.

Tijdens de oorlogsjaren raakte hij als priesterstudent bevriend met Piet van Ooij uit Zeilberg en kwam daar vaak aan huis. Zijn autobiografisch boek Het kostbare van ons bestaan (1999) met dagboekaantekeningen[1] refereert herhaaldelijk aan gebeurtenissen gedurende de periode dat hij in Deurne verbleef. Aan bod komen ondermeer dokter Wiegersma en dokter Van Noord. Deze laatste beïnvloedde mede zijn uiteindelijke keuze om zijn priesterstudie op te geven. Ook worden in het boek contacten met Antoon Coolen, Hub van Doorne en Jo Terruwe genoemd, alsmede zijn activiteiten bij de Deurnese scouting gedurende de oorlogsjaren.


Referenties
  1. Henk Blaauw - Het kostbare van ons bestaan - Terugblik van een rechter; 1999 is aanwezig in de bibliotheek van de heemkundekring en is ook online te lezen.