Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Rabo-clubsupport leverde dit jaar 765,88 euro op. Allen die op ons stemden hartelijk dank!
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis

Toon Kortooms Park

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Versie door Theo V (overleg | bijdragen) op 23 dec 2013 om 22:59
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Toon Kortooms Park is de naam van een Park in Zeilberg en is genoemd naar de bekende Deurnese schrijver Toon Kortooms (1916-1999).


Op het Park is een museum, een theetuin en een “blotevoetenpad” aanwezig. Het geheel is gevestigd in Zeilberg, op de grens tussen Deurne en Griendtsveen en op de plek waar de schrijver samen met zes broers en zeven zusters opgroeide. Het park is opgericht door Gerald en Angelique Willems-van den Berkmortel, met medewerking van Theo Martens.

Museum

In het museum is van alles te vinden over het werken en leven van Toon Kortooms zoals de door hem geschreven boeken, manuscripten etc., maar ook foto’s en stukken uit de werkkamer van de schrijver, zoals zijn typemachine en pennen. De meeste voorwerpen zijn ter beschikking gesteld door verzamelaar Theo Martens. De openingshandeling op 28 december 2009 werd verricht door de toen 92-jarige weduwe van Toon Kortooms, Mia Kortooms-Arts. Op dezelfde dag werd het 'Berkenpad', zoals dat door de schrijver in zijn werk wordt beschreven, geopend door de kleinkinderen van Toon en Mia Kortooms door het planten van een berkenboompje.

Peelveldje

In de nabijheid van het museum werd in november 2011 een peelveldje aangelegd waar op afspraak door een turfsteker demonstraties gegeven worden.

Korte sfeerimpressie

Amateurfilmer Jan Kuijten maakte in juli 2010 een korte sfeerimpressie van het park. Henk Goorts maakte in 2011 een promotiefilm voor het Toon Kortoomspark, waarin eigenaar Gerald Willems aan het woord is. De videobeelden werden ter beschikking gesteld aan het filmarchief van heemkundekring H.N. Ouwerling en voor publicatie op DeurneWiki.

Externe link