Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis Vanaf 1 januari 2025 wordt dat Iedere eerste maandagochtend en derde woensdagochtend van de maand. |
Molenstraat 1
Kantoorboekhandel Noud van den Eijnde was jarenlang gevestigd op het adres Molenstraat 1 in Deurne. Het huidige pand dateert uit circa 1934, en werd als onderdeel van een rij van 3 à 4 woon-winkelpanden (Markt 11, Molenstraat 1, Molenstraat 3 en Molenstraat 5) gebouwd, aangrenzend aan het kort daarvoor gebouwde Modemagazijn De Zon.
Eigendomsgeschiedenis
In de late 19e eeuw behoorden de huizen aan het begin van de Molenstraat tot het uitgestrekte bezit in het centrum van de familie Janssens, die een herberg hadden in de aangrenzende Gouden Leeuw.
In dienstjaar 1915 verwierven August Peerbooms, gehuwd met Jeannette Janssens, en Emilius Maria Josephus van der Ven (1878-1951) de percelen D 1714 en D 1715, met twee huizen en een tuin. Zij verenigden beide percelen in dienstjaar 1917.[1] Peerbooms bezat het perceel Kerkeind D 1948, huis en pakhuis, sinds juni 1926 alleen.[2] Hij verkocht het perceel in dienstjaar 1934. In die periode, in 1930, was op dit adres A.236, later Molenstraat E.111, J. Nelemans gevestigd.
Nieuwe eigenaar was de smid Jacobus Verbugt (1874-1952), tevens investeerder in onroerend goed, met 'consorten'. Verbugt liet het oude huis en pakhuis slopen, en liet in de jaren erna meerdere huizen op het perceel bouwen. Eerst werden Markt 11 en Molenstraat 1 gebouwd, daarna Molenstraat 3-5 (zie de foto's).[3] Vervolgens ging het geheel naar Verbugt als enige eigenaar over. In dienstjaar 1938 liet hij het perceel opmeten, waarna het de kadastrale aanduiding Kerkeind D 2206 kreeg. Op het perceel stonden 4 huizen met tuinen. Bij de bevrijding van Deurne in 1944 liep het pand oorlogsschade op, wat hersteld werd (zie onder en de foto hiernaast). In dienstjaar 1950 werd het perceel gesplitst in verband met een hypotheek. Hieruit ontstonden de percelen D 2295, D 2296 en D 2297, de eerste twee met één huis (Markt 11 en het hier besproken Molenstraat 1) en de laatste met twee huizen (Molenstraat 3 en Molenstraat 5).[4]
Noud van den Eijnde kocht het pand, kadastraal bekend D 2296, in dienstjaar 1957 van de erven Verbugt. Hij liet het hermeten, waarna het de kadastrale aanduiding K 366 kreeg.[5] Zijn broer Johannes Antonius van den Eijnde (1916-1968) was met zijn fotografiezaak gevestigd op het naastgelegen adres Molenstraat 3. In dienstjaar 1974 bracht Van den Eijnde het pand in de VOF "Firma Noud van den Eijnde", gevestigd te Deurne, in. Vennoten waren Noud van den Eijnde zelf en zijn zoon Jac.[6]
Gebruik
Sinds de bouw in de jaren 30 was in het pand de winkel in woninginrichting van Josephus Petrus Gerardus Coolen (1904-1976) gevestigd. Hij staakte zijn winkel aan het begin van de oorlog.
Bij de bevrijding van september 1944 raakte zijn winkelpui zwaar beschadigd, waardoor daarna de karakteristieke gevel met terugliggende winkelpui en betonnen dragers ontstond. Het metselwerk werd bij de herstelwerkzaamheden vermoedelijk wit geschilderd, om de herstelde schade aan het zicht te onttrekken. Kantoorboekhandel Noud van den Eijnde, die er wellicht al tijdens de oorlog zijn winkel had gevestigd, was vele jaren een begrip voor Deurne en verre omstreken. Noud van den Eijnde, de vader van Jac, startte er zijn kantoorboekhandel als huurder van Verbugt.
Quickprint, toen nog niet onder deze naam, had in de jaren negentig op de bovenverdieping een afdeling. Men kon er terecht voor kopiëren in zwart/wit en kleur, voor boekbinden (inringen of sealen), plastificeren, versturen van telefaxberichten en standaarddrukwerk. Toen de boekhandel ophield te bestaan stond het pand geruime tijd leeg.
Koen Smetsers startte in 1999 Smetsers Boek en Kantoor met zeven personeelsleden. Na tien jaar beëindigde hij hier zijn winkel en zette zijn bedrijf voort in Milheeze. Hendriks boek- en kantoorvakhandel werd de opvolger, maar ook deze zaak verdween na korte tijd. Het was een filiaal van de winkel in St. Anthonis waar ze hun activiteiten continueerden.
Speelgoedzaak Rima opende op 28 juni 2013 hier zijn nieuwe en omvangrijke vestiging. Vanwege het bestemmingsplan waren er geen uitbreidingsmogelijkheden in hun eerste zaak aan de Vlierdenseweg 9. Eigenaar Rick Marteijn, zoon van Richard Marteijn, besloot zijn winkel te verplaatsen naar het centrum. Het was de bedoeling om in het lager gelegen gedeelte van de winkel de collectie Lego en Playmobil onder te brengen en in het boven gelegen deel de spellen, puzzels en kinderboeken. Ook deze huurder besloot na drie jaar deze winkel te sluiten en terug te keren naar het oude adres dat nog steeds hun eigendom was. Sinds hun vertrek stond het pand leeg. Het werd nog enige tijd gebruikt voor het verstrekken van informatie over de Coöperatie Stationspark.
Op 26 juni 2017 diende de eigenaar van dit pand een verzoek bij de gemeente in om het te mogen verhuren en te laten gebruiken als biljart- en poolgelegenheid met bijbehorende horeca. Deze omgevingsvergunning werd verleend. Tegenwoordig is het pand echter in gebruik als winkel door Kadoshop 22, dat eerder in het buurpand Molenstraat 3 was gevestigd.
Sinds december 2022 staat het pand echter weer te huur.
Bronnen, noten en/of referenties
|