Rabo-clubsupport leverde dit jaar 765,88 euro op. Allen die op ons stemden hartelijk dank! Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis |
Werkgroep Educatie
De werkgroep Educatie van heemkundekring H.N. Ouwerling heeft als doel om kinderen in de twee hoogste klassen van het basisonderwijs in de gemeente Deurne klassikaal of individueel bij hun eigen heem te betrekken.
Heemkunde voor de klas
In de leef- en belevingswereld van kinderen speelt de eigen omgeving een belangrijke rol. Deze omgeving heeft een schat aan elementen in zich die als leermiddel in het onderwijs kunnen worden gebruikt. Doel van het project heemkunde voor de klas van de werkgroep educatie is een aantal heemkundige zaken aan de kinderen te presenteren en daarmee hun belangstelling te wekken voor de eigen omgeving en vooral voor het cultuurhistorische erfgoed dat zich daarin bevindt.
Middel daartoe is onder meer een klassikale lesuur waarin aan de hand van foto's verteld wordt over de directe leefomgeving van het kind. Bij de meeste kinderen zal dat ook de school en de directe omgeving van de school zijn. Zo kunnen er bijvoorbeeld markante gebouwen met hun bewoningsgeschiedenis gepresenteerd worden. Ook oude lokake gebruiksvoorwerpen (tonen in de klas), straatnamen, de naam van de carnavalsvereniging, en bekende historische figuren uit het dorp of de geschiedenis van de school kunnen ter sprake gebracht worden. Er wordt zo veel mogelijk naar gestreefd om de presentatie te laten doen door heemkundigen die zelf een nauwe band met de leefomgeving van de betreffende school hebben, waarbij de presentatoren alle ruimte krijgen om zelf het lesuur in te vullen. Bij Deurnese scholen die geen lokale maar een regionale functie hebben, zoals bijvoorbeeld De Brigantijn, kan uiteraard moeilijker op de directe leefomgeving van het kind worden ingegaan en kunnen maast algemene dorpsgeschiedenis ook andere heemkundige aspecten van de heemkunde ter sprake gebracht worden, zoals gezinsgrootte vroeger en nu, herkomst van achternamen, naamgeving bij kinderen. spullen uit de oudheidkamer enz. Wel wordt bij elk lesuur kort ingegaan op het begrip heemkunde.
De presentatie wordt om het andere jaar, meestal in maart op april, verzorgd door vrijwilligers van de heemkundekring, waarbij de coördinatie tussen de heemkundekring en de leerkrachten van groep 7 en 8 van alle deelnemende basisscholen in de gemeente Deurne wordt verzorgd door Leef Deurne. Tot nu toe werden presentaties gegeven in 2018, 2020 en 2022.
Andere projecten
In 2009 en 2010 werden in het kader van het project Weg uit de Peel veel schoolklassen ontvangen in het heemhuis. Ook werd in een enkel geval de school bezocht om over het leven in de Peel rond 1900 te vertellen.
Met het project Sporen werden in 2011 scholieren van het lager en middelbaar onderwijs in Deurne in aanraking gebracht met de cultuurhistorie van hun eigen woonomgeving.
Regelmatig worden ook kinderen uit het basis- en voortgezet onderwijs door leden van de werkgroep educatie begeleid bij het maken van een scriptie of presentatie over een heemkundig onderwerp.