Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Rabo-clubsupport leverde dit jaar 765,88 euro op. Allen die op ons stemden hartelijk dank!
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis

Brand van 17 augustus 1921

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Versie door Pieter K (overleg | bijdragen) op 9 mrt 2012 om 12:21 (Nieuwe pagina aangemaakt met 'De '''brand van 17 augustus 1921''' en volgende dagen betrof waarschijnlijk de grootste veenbrand in de geschiedenis van Deurne. Bij deze brand gingen 7 woning...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De brand van 17 augustus 1921 en volgende dagen betrof waarschijnlijk de grootste veenbrand in de geschiedenis van Deurne. Bij deze brand gingen 7 woningen, waaronder drie boerderijen van de Maatschappij Helenaveen, in vlammen op.


De brand ontstond op woensdag 17 augustus op meerdere plaatsen tegelijk en bereikte zijn hoogtepunt de daarop volgende vrijdagmiddag en -avond. Door een sterke noordoostenwind kon het vuur zich razendsnel verspreiden. De brandhaard die ontstaan was op het Sevenumse gedeelte van de Peel kon daardoor snel de Helenavaart en het Kanaal van Deurne oversteken. Vele gezinnen van turfstekers, die hun huisje in het veen hadden gebouwd, moest hals-over-kop hun woning verlaten. Zij die aan het kanaal woonden konden hun huisraad nog in de turfschepen laden en zo in veiligheid laten brengen. Anderen gebruikten karren en kruiwagens om hun bezittingen in veilig te stellen. Niettemin kwamen vele tientallen koeien, geiten, schapen en varkens in de vuurzee om. Er deden zich geeen persoonlijke ongelukken voor. Wel was het voor de bewoners van de Peel soms zeer lastig om in de geweldige rookmassa een geschikte uitweg uit het brandende veen te vinden. Tot in Helmond was door de rookwolken de zon verduisterd.

Lange tijd was men bang dat heel Liessel in vlammen zou opgaan; er was namelijk geen bluswater voorhanden en de vonkenregen vormde een voortdurende bedreiging voor de strooien daken. Veel inwoners verhuisden daarom uit voorzorg hun inboedel.

De brandweer van omliggende plaatsen verleende assistentie. Zelfs de Eindhovense brandweer schoot te hulp, maar de auto was zo zwaar dat deze niet de bruggen over de kanalen kon passeren. Ook leden van de Vrijwillige Landstorm van Liessel en Helenaveen namen deel aan de blus- en reddingsactie onder leiding van burgemeester Van Beek. Ze konden niet verhinderen dat de huizen van Jochem de Groot, J. Prijs, Geert Jonkers, G. Lagarde, Snellen en Geert Slomp verbrandden.

Bij de brand ging zo'n 40.000 m³ gestoken turf verloren. De totale schade werd geschat op 150.000 gulden.