Rabo-clubsupport leverde dit jaar 765,88 euro op. Allen die op ons stemden hartelijk dank! Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis |
Protesten tegen sloop woningen Sint Jozefplein
In 2001 rezen protesten tegen de sloop van woningen aan het St. Jozefplein.
De voorgenomen sloop van het St. Jozefplein in Deurne kwam onder steeds zwaardere druk te staan. Er kwamen ruim negenhonderd bezwaren van Deurnenaren binnen bij de gemeente Deurne.
Ook heemkundekring H.N. Ouwerling had officieel een bezwaarschrift ingediend.
Naar aanleiding van de vele bezwaren besloot de Helmondse kantonrechter om de beslissing over de eventuele sloop drie maanden uit te stellen. Hij achtte een laatste schriftelijke ronde tussen bewoners en Woningbouwvereniging Bergopwaarts noodzakelijk.
Het college van B en W ging de eerder verleende sloopvergunning heroverwegen.
Volgens de heemkundekring zou door de sloop van het St. Jozefplein de typische arbeiderswoninkjes uit de jaren '20 van de vorige eeuw verloren gaan.
Het was een mooi voorbeeld van snelle en goedkope woningbouw voor arbeiders, in een hoefijzer neergezet en dat zorgde voor een leuk hofje. Deze gebouwen horen eigenlijk op de gemeentelijke monumentenlijst. Maar ik begrijp de woningbouwvereniging wel. Het is toch een flinke lap grond waar veel nieuwe woningen op kunnen. Maar het zou voor de historie van Deurne eeuwig zonde zijn, aldus voorzitter van de heemkundekring Theo van Daele.
Volgens wethouder Krekels van Ruimtelijke Ordening in Deurne was er sprake van sloop 22 woningen. Maar omdat de heemkundekring ook een bezwaarschrift had ingediend moest de sloopvergunning heroverwogen worden.
Op het St. Jozefplein waren sommige woningen in een hele slechte staat, maar er waren ook huizen die in de loop van de jaren waren gerestaureerd. Dit leidde tot twee stromingen binnen de sloopkwestie; sommige bewoners waren voor, maar de meeste waren tegen sloop.