Rabo-clubsupport leverde dit jaar 765,88 euro op. Allen die op ons stemden hartelijk dank! Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis |
Langstraat
De Langstraat is de benaming van het gedeelte van de doorgaande weg Helmond-Venray tussen het Haageind en de gemeentegrens met Venray.
Vroegste vermelding
De vroegste vermelding van de Langstraat treffen we aan in een brief van 27 mei 1854 van de Deurnese burgemeester aan de officier van justitie. Daarin verhaalt hij dat bij ene Joachim Hoebergen, bijgenaamd Van Neerven, landbouwer "in de zoogenaamde Langstraat", een inbraak had plaatsgevonden. De dader, een zwerver die niet meer dan een stuk ham, wat koffiebonen en een beurs met 24 centen bij zich bleek te hebben, was door Hoebergen, met hulp van zijn buren, overmeesterd en overgeleverd aan de burgemeester.
weg naar Grotenberg
Toen op de Grotenberg na de Vrede van Munster van 1648 een kapel werd opgericht, waar de Deurnenaren op Venrays grondgebied ongestoord hun godsdienst konden uitoefenen, zullen de boeren van Walsberg, Haageind en Kouwenhoek ongetwijfeld een tracé bewandeld hebben dat ongeveer de huidige Langstraat volgde. Maar er was toen zeker nog geen sprake van een mooie rechte weg. In 1714 werd wel overleg gepleegd over het aanleggen van een weg naar Spaans Gelderland maar van de uitvoering van de plannen kwam weinig terecht.
Plannen weg Helmond-Venray
Zelfs in 1854 was het nog zoeken naar een paadje richting Venray door de hei. In genoemd jaar werden plannen gemaakt voor verlenging van de weg Helmond–Deurne: Als de weg gepland wordt tot aan de Limburgse grens loopt deze na de watermolen van Deurne tot aan de Courant en strekt van daar over de heide langs Bivoúac tot aan de Kraaienhut of limiet van Deurne en Venray, uitmakende de provinciegrens.
De Courant
Iedereen kent het burgerhuis De Courant aan de Langstraat maar weinigen zullen nog uit eigen waarneming weet hebben van de gelijknamige oude boerderij. Al in 1832 was sprake van deze eigenaardige naam. Waarschijnlijk was vanouds aan deze boerderij ook een herberg verbonden. Mathijs van de Beek, die hier in 1834 overleed, werd al in 1791 vermeld als tapper. De laatste herbergier was Johannis Josephus Goossens (1839-1919). In 1909 deed hij vrijwillig afstand van zijn vergunning.
Over de herkomst van de naam De Courant tasten we in het duister. Dat het iets te maken heeft met het lezen of verspreiden van een krant is onwaarschijnlijk. Eerder zouden we verband kunnen zoeken met militaire activiteiten. In militaire kringen was het gebruik van de franse taal immers heel gangbaar.
Het is ook mogelijk dat - zoals bij andere herbergen - de naam verwijst naar het symbool op het uithangbord van de herberg. De krant op het uithangbord kan daarbij symbool hebben gestaan voor het café als plaats van uitwisseling van het laatste nieuws.
Bivak
Ook de Bivakweg, zijstraat van de Langstraat, verwijst nog naar het franse woord bivouac. Het woord bivak/bivouac is afgeleid van "biwacht", in de betekenis van nevenwacht of veldwacht. Dit past prachtig bij een vooruitgeschoven militaire wachtpost tijdens de Belgische Opstand van 1830-1839. Venray hoorde toen immers bij de zuidelijke Nederlanden en onze oostelijke gemeentegrens was tevens landsgrens. Op de kadasterkaart van 1832 wordt het Bivouac ook voor het eerst als toponiem aangegeven.
Roesbeek
Een opmerkelijk gebouw aan de Langstraat is de voormalige lagere school. In het in 2009 verschenen boekje "Een kleine kerkgeschiedenis" over het verleden van de Walsberg en zijn kerk verhaalt Bertus van Etten over het ontstaan van Roesbeek. Want zo heette die naar pastoor Roes en burgemeester Van Beek genoemde school. Niet omdat beiden zo warm voorstander en pleitbezorger van het initiatief waren, integendeel zelfs, maar waarschijnlijk omdat de Walsbergers de beide heren wat stroop om de mond wilden smeren bij hun plannen om de school te laten uitgroeien tot een zelfstandige parochie.