Rabo-clubsupport leverde dit jaar 765,88 euro op. Allen die op ons stemden hartelijk dank! Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis |
Sint-Antonius Abtgilde
In Deurne bestaat al sedert de late middeleeuwen een Sint Antonius-gilde. Het Sint-Antonius-gilde is gewijd aan de heilige Antonius Abt, de patroon van de boeren en tegen de pest.
Het heeft een gildekaart nog uit 1584, waar op perkament de reglementen worden beschreven en waar blijkt dat ze al eerder bestond voornamelijk als broederschap. In 1948 werd het 600-jarig bestaan gevierd, maar bewijzen voor de oprichting in 1348 werden nooit gevonden. Voor het eerst werd in 1544 gesproken van het gilde Sancti Anthonii in Doerne en lieten twee jaar later de gildenmeesters Jan van de Zeijlberch en Jacob van Gasselt het Sint-Antoniusaltaar in de Deurnese kerk opknappen, dat overigens al in 1510 werd genoemd. Het Sint-Antoniusgilde werd de jonge schut genoemd, in tegenstelling tot het Sint-Joris-gilde dat de oude schut was. Op het einde van de 18e eeuw beleefde het gilde een crisis en in het jaar 1800 werd zelfs al het koningszilver verkocht. Na een tijd stilgelegen te hebben ontstond in 1883 weer een activiteit die tot 1914 voortduurde. Na weer een tijd van stilstand, werd het gilde in 1932 definitief nieuw leven ingeblazen, waarbij 36 leden zich opgaven.
In 1932 werd een groot gildefeest gehouden en in 1935 werd Antoon Coolen beschermheer, later opgevolgd door de heer Lambertus te Strake. In 2003 richtte het gilde in het Haageind een Sint Antoniuskapel op ter ere van de patroonheilige. Het oudste gildezilver dateert uit 1883.
Schutsboom
Op een terrein aan de Zandbosweg waar nu de straten Kuilheuvel, Kreienheuvel en Vriezenkamp liggen was vanaf 1945 de blokhut van Scouting Deurne gevestigd. Op dit terrein stond ook de schutsboom van het Sint Antonius-Abtgilde. De schutsboom werd wegens het uitbreidingsplan “Houtenhoek” verplaatst naar een terrein achter Holten's Molen. Ook hier moest men uiteindelijk weer wijken voor een uitbreidingsplan. Sinds 1982 staat de schutsboom aan het Haageind.
Literatuur
- 50 jaar Gilden Peelland 105-114.