Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Rabo-clubsupport leverde dit jaar 765,88 euro op. Allen die op ons stemden hartelijk dank!
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis

De Romeinse Tijd

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Versie door FransGielen (overleg | bijdragen) op 8 feb 2014 om 23:12 (Het eerder gebruikte woordje "daarvan" leek een link te leggen tussen mest/land en de gouden peelhelm; dat was geen gelukkige constructie.)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Peelhelm

In Deurne zijn verschillende vondsten uit de Romeinse tijd gedaan.

De Romeinse Tijd (50 voor Chr. - 450 na Chr.)

Rond 50 voor Christus woonden hier verschillende bevolkingsgroepen, die leefden in een redelijk georganiseerde maatschappij van lokale leiders en stammen. Deze groepen werden langzaam opgenomen in het Romeinse Rijk en onder het Romeinse bestuur kwam het gebied tot grote bloei. De Texuandri, zoals de bewoners van de Zuid-Nederlandse en Noord-Belgische zandgronden vanaf de eerste eeuw heten, werden administratief ingedeeld bij de Civitas Tungrorum, met het Belgische Tongeren als hoofdstad.

De Romeinen introduceerden hier een groot aantal technische innovaties waarbij gedacht kan worden aan landbouwwerktuigen, dakpannen, waterleiding, glas en vloerverwarming. Deze nieuwe gereedschappen en gebruiksvoorwerpen drongen langzaam maar zeker ook door naar het platteland van Brabant. De al bestaande inheemse nederzetting behield echter zijn prehistorisch karakter, waarbij akkerbouw en veeteelt de belangrijkste bestaansmiddelen waren. Boerderijen werden echter steeds meer plaatsgebonden en er ontstonden kleine nederzettingen.

De uit hout opgetrokken boerderijen werden over het algemeen anders dan voorheen gefundeerd en ruimer ingedeeld. Verder deed het verdiepte stalgedeelte zijn intrede, waarbij de opgespaarde mest waarschijnlijk verspreid werd over het land.

Het bekendste gevonden Romeinse voorwerp is natuurlijk de gouden peelhelm van de Peel. Maar daarnaast zijn ook vondsten gedaan in Vlierden, Walsberg en de Bottel. Ze variëren van een paar luxe Romeinse scherven bij de Hees en een bronzen munt van keizer Marcus Aerelius tot sporen van boerderijen.