Rabo-clubsupport leverde dit jaar 765,88 euro op. Allen die op ons stemden hartelijk dank! Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis |
Introductie van de postcode in Deurne
Postcodes in Nederland worden door PostNL aan door gemeenten gegenereerde adresgegevens toegekend.
Geschiedenis
Tot 1955 was de gemeente Deurne nog in wijken ingedeeld. In de periode 1950-1955 werd in de gemeente Deurne de oude wijkindeling vervangen door de huidige adressering met een straatnaam en een huisnummer.
Invoering postcode
Tweeëntwintig jaar later, in 1977, werd door de toenmalige PTT het adres aangevuld met een de postcode en werd aan iedereen een postcodegids uitgereikt. De postcode bestaat uit vier cijfers, een spatie en twee letters. Dit geeft een postcode de vorm: 5759␣PS. De cijfers geven de stad, het dorp, de buurt of wijk aan, de letters zijn specifieker en geven de straat of een deel daarvan aan. In voorgaand voorbeeld genoemde postcodenummer hoort bij de Geldersestraat in Helenaveen. Na de invoering van de postcode werd het automatische sorteren van post met machines mogelijk waardoor het grootste deel van de post automatisch op wijkniveau gesorteerd kon/kan worden. De gemeente Deurne heeft toen in totaal negen unieke postcodenummers toegekend gekregen waarbij Deurne onderverdeeld werd in vijf wijken. Hieronder een overzicht van alle postcodenummers die toegekend zijn:
- Deurne: 5750, 5751, 5752, 5753 en 5754
- Vlierden 5756
- Liessel 5757
- Neerkant 5758
- Helenaveen 5759
Postcodelied
Voor zanger, pianist en tekstschrijver Jules de Corte, die op dat moment aan de Geldersestraat 9 in Helenaveen woonde en de "postcode 5759␣PS" toebedeeld kreeg, was de introductie van de postcode aanleiding om een “postcodelied” te schrijven met de navolgende liedtekst[1]:
BAGPer 1 juli 2009 werd de wet Basisregistraties Adressen en Gebouwen (BAG) van kracht. Alle gemeenten stellen gegevens over adressen en gebouwen centraal beschikbaar via de Landelijke Voorziening BAG (LV BAG). De BAG is onderdeel van het overheidsstelsel van basisregistraties. Gemeenten zijn bronhouders van de BAG. Zij zijn verantwoordelijk voor het opnemen van de gegevens in de BAG en voor de kwaliteit ervan. Het Kadaster beheert de LV BAG en stelt de gegevens beschikbaar aan de diverse afnemers.
|