Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Rabo-clubsupport leverde dit jaar 765,88 euro op. Allen die op ons stemden hartelijk dank!
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis

Johannes Marinus Gerardus Adriaans (1946)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jan Adriaans
Jan Adriaans.jpg
foto Ronald Rietman
Persoonsinformatie
Volledige naam Johannes Marinus Gerardus Adriaans
Roepnaam Jan
Geboorteplaats Ommel
Geboortedatum 3 december 1946
Partner(s) Riky van Helmond
Beroep(en) Fabrieksarbeider, administrateur

Johannes Marinus Gerardus (Jan) Adriaans (1946) is in Deurne vooral bekend als gemeenteraadslid en vanwege zijn vele vakbondsactiviteiten.

Afkomst en gezin

Jan werd op 3 december 1946 in Ommel geboren als tweede in een gezin met acht kinderen.

In 1968 trouwde hij met Riky van Helmond met wie hij drie kinderen heeft.

Jan woont al bijna vijftig jaar in Zeilberg.

Maatschappelijke carrière

Jan in actie tijdens het lijsttrekkersdebat op dinsdag 11 februari 2014 in het agrarisch ondernemerscafé. Vlnr: Helm Verhees, Nicole Lemlijn, Wilbert van Deursen, Willeke van Rooij, presentator Peter van Dijk, Jan Adriaans en Leo Cuijpers. (Foto: Weekblad voor Deurne, Hein van Bakel)

Jan ging in Ommel naar de lagere school en vervolgens naar de Mulo in Asten. Na het behalen van zijn Mulo A Diploma ging hij ook nog voor Mulo B in Helmond maar de scheikunde werd hierbij een ware hindernis. In de loop van zijn carrière behaalde hij zijn praktijkdiploma boekhouden (PDB) en volgde nog allerlei cursussen, onder meer op het gebied van het vakbondswerk en de belastingen.

Jan Adriaans begon zijn carrière in 1965 als administratief medewerker bij confectieatelier Decona in Deurne.

Op 1 januari 1968 trad hij in dienst als fabrieksarbeider bij Philips Deurne. Nog in augustus van dat jaar werd hij lid van de vakbond. Een stap die zijn verdere maatschappelijk leven mede zou kleuren.

Van 1973 tot 1976 kwam hij vanwege zijn astma in de WAO terecht en besloot PDB te gaan studeren om opnieuw aan het werk te kunnen in een voor hem gezondere omgeving. Na zijn examen in 1976 ging hij bij Philips Deurne aan de slag in een administratieve functie.

In 1983 werd hij lid van de Ondernemingsraad (OR) van Philips Deurne en werd meteen tot voorzitter gekozen. Die gebeurtenis gaf een beslissende wending aan zijn carrière, die zich vanaf dat moment steeds meer richtte op het vertegenwoordigen van werknemersbelangen in een steeds groter verband. Van vestigingsniveau naar Europees niveau. Hij werd in 1996 door Philips volledig vrijgesteld van werk vanwege zijn inzet voor de OR, de Centrale OR Philips Nederland en de Europese OR van Philips (EPF). Van 1996 tot 2005 was hij de eerste voorzitter van de EPF en bezocht in die functie vele Europese landen en ook Brazilië. Namens FNV Bondgenoten was hij ook bestuurslid van de Concernraad van Philips.

Op 1 januari 2005 ging hij op 58-jarige leeftijd met vervroegd pensioen.

Verder was Jan van 1994 tot 2014 voor de PvdA politiek actief in de gemeente Deurne. Van 1994 tot 1998 als burgercommissielid en zat van 1998 tot 2014 als fractievoorzitter in de gemeenteraad. Hij was van 2001 tot 2010 voorzitter van de commissie Verkeer en Dienstverlening en van 2006 tot 2014 voorzitter van de Hoorcommissie Ruimtelijke Plannen.

Sociaal/cultureel

Jan nam afscheid van carnavalsvereniging de Pottenbakkers en droeg de voorzittershamer over aan Peter Otten.
  • Als vakbondsman was hij in de jaren zeventig bestuurlijk betrokken bij de omvorming van NKV naar FNV, die ontstond door de fusie met het NVV en later in 1998 bij de vorming van FNV Bondgenoten.
  • In 2008 was hij de kartrekker bij de vorming van FNV bondgenoten Deurne-Asten-Someren. *Hij was van 1987-2009 voorzitter van de Industriebond FNV en medeorganisator van het eeuwfeest van FNV Bondgenoten (inclusief haar voorlopers) op 15 januari 2016.
  • Van 1978 tot heden heeft hij zich in diverse functie ingezet voor de FNV en haar leden op het gebied van belastingen. Eerst als invuller van aangiftes maar al snel daarna als instructeur mensen geleerd hoe ze een aangifte in dienen te vullen. Zowel op het niveau van kennisverwerving, kennis doorgeven en op het gebied van ledenservice.
  • Van 1980 tot 1990 was Jan namens de FNV vertegenwoordigt in de commissie van het Gewestelijk Arbeidsbureau (GAB) in Deurne.
  • In 1994 was Jan Adriaans prins van De Grondstoffers van Philips Deurne en Maarheeze en van 1994 tot 1998 voorzitter van die carnavalsvereniging.
  • Van 2002 tot 2011 was hij bestuurslid van carnavalsvereniging De Pottenbakkers in Zeilberg, waarvan hij van 2005 tot 2011 voorzitter was.
  • Bij de Fietsvierdaagse De Peel was hij van 2005 tot 2009 penningmeester van de werkgroep Deurne.
  • Van 2014 tot heden is Jan lid van het Zeilbergs Historisch Erfgoed en van 2015 tot 2017 penningmeester van de Heemkundekring H.N. Ouwerling waarna hij gekozen werd als voorzitter.

Onderscheidingen

  • Bij zijn afscheid van de carnavalsvereniging De Pottenbakkers werd hij in 2011 benoemd tot erelid.
  • In januari 2017 werd Jan benoemd tot ere-instructeur bij de FNV Belastingservice.
  • Bij zijn afscheid van de gemeenteraad op 25 maart 2014 kreeg Jan uit handen van burgemeester Hilko Mak een koninklijke onderscheiding. Hij werd benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau.