Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis
Vanaf 1 januari 2025 wordt dat Iedere eerste maandagochtend en derde woensdagochtend van de maand.

Kasteelplein E.62

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Versie door Pieter K (overleg | bijdragen) op 12 mrt 2016 om 19:38
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De kinderen van Willem van Bree bij hun oude boerderijtje aan de Kasteelplein E.62. Foto collectie Jan Snijders

Het boerderijtje op het adres Kasteelplein E.62 werd vooral bekend door een aantal publicaties in de Katholieke Illustratie.


Genoemd boerderijtje was in het bezit van Willem van Bree (1827-1914) en werd na de dood van beide ouders door de ongehuwd gebleven kinderen Willem, Noud/Nard) en Mie bewoond. Tijdens de mobilisatie 1939-1940 was het bouwvallige pandje in het bezit van de buurman Theodorus (Dorus) van Deursen (1882-1966), eigenaar en bewoner van hoeve Eikelhof.

Dorus liet het pand slopen door militairen van het 27ste Regiment Infanterie, die belast waren met de bouw en inrichting van het barakkenkamp dat gebruikt moest gaan worden voor de huisvesting van in Walsberg gelegerde gemobiliseerde militairen. Het vrijgekomen puin werd door hen gebruikt om de toegangsweg naar het barakkenkamp te verharden.

Na de Tweede Wereldoorlog werd het barakkenkamp omgebouwd tot een woonwijk met noodwoningen die Vrede-oord genoemd werd.

Alle foto's, komend uit de collectie van de gemeente Deurne, zijn van circa 1917/1918 en werden in de Katholieke Illustratie gepubliceerd onder de titel BRABANTSCH DORPSLEVEN.

Bronnen, noten en/of referenties
  • Interview met Petrus Antonius (Piet) van Deursen, het jongste kind van Dorus van Deursen, door Theo Vosmeer op vrijdag 11 maart 2016.