Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis Vanaf 1 januari 2025 wordt dat Iedere eerste maandagochtend en derde woensdagochtend van de maand. |
Haak
Haak is een toponiem dat gebruikt werd zowel ter aanduiding van een akker onder Vlierden op de Hertsberg als in de Singel en veel later voor een akker in Neerkant.
de Haak op de Hertsberg
De vroegste vermelding van dit toponiem in Vlierden is van 1430, namelijk de vermelding die Haeck te Beirgelen.[1]
In 1433 is sprake van enen ecker lants geheiten den Stocecker metten erfnis dair aen gelegen geheiten den Haeck.[2]
Waarschijnlijk wordt met voornoemde aanduidingen niet hetzelfde perceel bedoeld als de Haak in het maatboek van Vlierden in 1792. Toen was Jan Aart Rooijakkers eigenaar van een stuk bouwland genaamd de Haak aan het einde van het aangelag van zijn boerderij aan de Hertsberg.
de Haak in de Singel
In het cijnsboek van de heren van Helmond met bertrekking tot Vlierden over de periode 1690-1783 komt de volgende post voor: 'een stuck ackerlands de Haeck int Lanckveldt, gelegen in de Cingel, groot ontrent 2 lopense.
De vroegste vermelding van dit toponiem is echter nog veel ouder. Op 19 januari 1483 is in het Helmondse schepenprotocol sprake van een rente van ee mud rogge uut enen stuck lants geheiten den Haeck te Vlierden. Dat het hier om de Haak in de Singel gaat, blijkt uit de belendingen (de benoeming van de aangrenzende percelen), waaronder de H. Geest van Doerren. De Armentafel van Deurne was bezitter van het aangrenzende Lankveld (in 1832 kadastrale sectie Vlierden C 520).
de Haak in Neerkant
Een akker in Neerkant aan de Hoefbladweg ter hoogte van de T-kruising met de Reigerbekweg heette rond 1900 ook de Haak.
Tijdens een openbare verkoop door notaris Van Riet op 3 mei 1904 in de herberg van Hermanus Beijers (1873-1948) door de familie Jeucken kocht Gerard Crommentuijn twee percelen bouwland, genaamd de Haak en de Latheg, te Neerkant, kadastraal sectie I 849 en 850, groot 7010 m², voor 350 gulden.
Er zijn in Deurne ook toponiemen bekend waarin -haak- voorkomt, zoals Haakakker, Haakske en Haaksestap.
Bronnen, noten en/of referenties |