Rabo-clubsupport leverde dit jaar 765,88 euro op. Allen die op ons stemden hartelijk dank! Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis |
Vlierden (Kerkdorp)
Het kerkdorp Vlierden, de voormalige gemeente Vlierden (opgeheven in 1926), werd begrensd door de Oude Aa in het noorden en Astense Aa in het zuiden.
Geschiedenis
Vlierden bestaat uit een relatief recente dorpskern, omringd door een groot aantal gehuchten, voornamelijk gelegen op een de dekzandrug langs de Oude Aa. Al in een 12e eeuws afschrift van een oorkonde uit 721 vinden we Vlierden als ‘Fleodrodum’ (vermoedelijk in de betekenis van “woonplaats, begroeid met vlierstruiken”) vermeld. Het oudste Vlierden van de historische tijd moeten we wellicht zoeken in de buurt van de oude kapel van Vlierden, die tot 1902 aan de Oude Torenweg stond. Op deze plek staat tegenwoordig een gedachteniskapelletje uit 1926 van de familie De Maurissens. Nabij deze oude kapel staat nog altijd een sterk verbouwde boerderij, op de plek waar eens de Kerkhofhoeve, voormalig eigendom van de abdij van Binderen, stond. Het is mogelijk dat deze hoeve de in 721 genoemde hoeve is.
In 1681 werd Vlierden een zelfstandige parochie, terwijl het al lang daarvoor een aparte "heerlijkheid" was geworden. De kern van het dorp verplaatste zich naar het westen, waar in 1767 een eerste raadhuis werd gebouwd. Dit werd in 1902 vervangen door het pand dat er nog altijd staat. De oude pastorie stond er al en in 1845 werd de huidige kerk aan de Pastoriestraat gebouwd, op de plek waar eerder de schuurkerk stond. Deze schuurkerk was aan het einde van de 17-de eeuw noodzakelijk geworden, omdat bij de Vrede van Münster in 1648 alle kerken en kapellen eigendom waren geworden van de overheid en in gebruik bij de protestantse ingezetenen. De nieuwe kerk van 1845 betekende definitief dat de kom van het dorp hier kwam te liggen. Al snel werden school, het Sint Lambertusklooster, en meer boerderijen gebouwd, waardoor daadwerkelijk sprake was van het dorp Vlierden. Na de Tweede Wereldoorlog kreeg de kern vervolgens nog meer gestalte met enkele kleine nieuwbouwwijken.
In 1926 is de gemeente Vlierden gefuseerd met de gemeente Deurne en Liessel tot de nieuwe gemeente Deurne. In 1968 verloor deze gemeente het oude Vlierdense deel van Brouwhuis aan de groeikern Helmond.
In Vlierden, op een terrein dat het Ven heet, ligt de familiebegraafplaats van medicus-pictor Hendrik Wiegersma.
Burgemeesters
Vlierden heeft in totaal negen burgemeesters geteld.
Natuur en landschap
Het dorpsgebied van Vlierden wordt aan de zuidzijde begrensd door de Astense Aa. Aan de noordwestelijke zijde ligt de Brouwhuissche Heide, nu een bosgebied, en aan de zuidoostelijke zijde de Liesselse bossen ofwel de Galgenberg. Aan de overzijde van de Astense Aa ligt achter het gehucht Oostappen de Oostappense Heide. In de Brouwhuisse heide ligt het drukbezochte natuurgebied de Bikkels, dat bestaat uit een heideveld met stuifzandheuvels en jeneverbesstruwelen.
Dorpsmotto
- Het officieuze motto van Vlierden is 'Dorp vol actie', zoals bij binnenkomst van het dorp te lezen is op het bordje onder het plaatsnaambord.
Wijkblad
Het contactblad 't Trommeltje is een informatieblad dat wekelijks in een oplage van ongeveer 525 stuks verspreid wordt binnen de gemeenschap van Vlierden.
Trivia
- Eeuwenlang, tot rond 1800 heeft er een bierbrouwerij te Vlierden bestaan.
Externe link
- Website van de dorpsraad Vlierden
- Officiële website van de gemeente Deurne
- Vlierden.startkabel.nl, de meest complete linkverzameling voor de gemeente Deurne