Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Rabo-clubsupport leverde dit jaar 765,88 euro op. Allen die op ons stemden hartelijk dank!
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis

Adrianus Jacobus Christiaan Marie Oomen (1921-2010): verschil tussen versies

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 41: Regel 41:
== Afscheid ==
== Afscheid ==
[[Bestand:L51.273.jpg|thumb|420px|Vendelgroet aan dokter Oomen en zijn vrouw Maria Johanna Jacoba Wilhelmina Oomen-Weijenborg (1929) en hun kinderen.]]
[[Bestand:L51.273.jpg|thumb|420px|Vendelgroet aan dokter Oomen en zijn vrouw Maria Johanna Jacoba Wilhelmina Oomen-Weijenborg (1929) en hun kinderen.]]
De Liesselse bevolking raakte zeer gehecht aan hun huisarts, zoals bleek tijdens de druk bezochte afscheidsreceptie op zondag 12 januari 1986 in [[Gemeenschapshuis De Kastanje]]. Dat dit gevoelen wederzijds was bleek ondermeer toen Oomen na de overdracht van zijn praktijk aan het echtpaar Van Straaten-Scholte besloot om in Liessel te blijven wonen.<ref>Interview door Erik Vink - "In gesprek met dokter Oomen" documentatie HKK 4.02 januari 1986</ref>
De Liesselse bevolking raakte zeer gehecht aan hun huisarts, zoals bleek tijdens de druk bezochte afscheidsreceptie op zondag 12 januari 1986 in [[Gemeenschapshuis De Kastanje]]. Dat dit gevoelen wederzijds was bleek onder meer toen Oomen na de overdracht van zijn praktijk aan het echtpaar Van Straaten-Scholte besloot om in Liessel te blijven wonen.<ref>Interview door Erik Vink - "In gesprek met dokter Oomen" documentatie HKK 4.02 januari 1986</ref>


== Verenigingsleven ==
== Verenigingsleven ==
Regel 49: Regel 49:


== Onderscheiding ==
== Onderscheiding ==
*In 1951 ontving Janus Oomen het Ereteken voor Orde en Vrede
*In 1951 ontving Janus Oomen het [[Ereteken voor Orde en Vrede]].
*Op 20 juni 1991 is dokter Oomen in verband met zijn inzet voor het [[Willibrord Gymnasium|St.-Willibrord Gymnasium]] in Deurne kerkelijk onderscheiden tot ridder in de Orde van de Heilige Gregorius de Grote.  
*Op 20 juni 1991 werd dokter Oomen in verband met zijn inzet voor het [[Willibrord Gymnasium|St.-Willibrord Gymnasium]] in Deurne kerkelijk onderscheiden tot [[ridder in de Orde van de Heilige Gregorius de Grote]].  





Versie van 27 jan 2021 14:39

Janus Oomen
Janus Oomen.jpg
Persoonsinformatie
Volledige naam Adrianus Jacobus Christiaan Marie Oomen
Roepnaam Janus
Geboorteplaats Teteringen
Geboortedatum 6 september 1921
Overl.datum 12 november 2010
Partner(s) Maria Johanna Jacoba Wilhelmina Weijenborg (1929)
Beroep(en) huisarts

Adrianus Jacobus Christiaan Marie (Janus) Oomen (1921-2010) was van 1951 tot 1986 huisarts in Liessel.[1]

Gezin en Familie

Janus was een zoon van de gemeente secretaris Christiaan Josephus Oomen (Teteringen 1888-1953 Teteringen) en Wilhelmina Maria van Steen (Etten en Leur 1894-1972 Breda).

Hij huwde op 22 september 1952 in Lichtenvoorde met Maria Johanna Jacoba Wilhelmina Weijenborg, (Lichtenvoorde 11 januari 1929), dochter van de herbergier, fabrikant van borstels en metaal Johannes Hendrikus Weijenborg (Lichtenvoorde 1892-1949 Lichtenvoorde) en Maria Mathilda Adriana Noyens (Utrecht 1892-1984 Nijmegen) en was een zus van de Deurnese huisarts Adrianus Everardus Godfried Marie Weijenborg (1921-1972).

Uit dit huwelijk werden vier kinderen geboren:

  1. Marjon,
  2. Christian,
  3. Wieneke,
  4. Reinoud,

Studie

Janus startte na het gymnasium in 1939 de medicijnenstudie in Utrecht en raakte daar bevriend met zijn studie- en jaargenoot Weijenborg die later huisarts in Deurne werd. Door de oorlog gingen enkele studiejaren verloren. In 1948 studeerden beiden af en zij werden ook als dienstplichtige artsen uitgezonden naar Indonesië, waar hun wegen zich scheidden. In Inonesië assisteerde hij op een afdeling van het marine-hospitaal in Surabaya.

Vestiging

Toen dokter Weijenborg zich in Deurne vestigde was het aanvankelijk de bedoeling om een duo-praktijk met zijn zwager te starten. Toevallig was op dat moment vanuit Liessel actie ondernomen om een eigen huisarts te krijgen. Op verzoek van de beide Liesselse gemeenteraadsleden had over dit onderwerp een gesprek plaatsgevonden met het bestuur van het Wit-Gele Kruis Liessel. Besloten werd die kwestie voor te leggen aan de geneeskundige inspecteur van de Volksgezondheid. Op aanraden van die inspecteur zagen de zwagers en vrienden af van de duo-praktijk en vestigde dokter Oomen zich als eerste zelfstandig apotheekhoudend huisarts in Liessel.

Beginperiode

Dokter Oomen begon zijn praktijk in Liessel op kamers bij de familie Gitzels tegenover de kerk. Na zijn huwelijk zette hij die voort aan het Loon op het adres L.275f, per 1 januari 1955 hernummerd in Hoofdstraat 37 (in 2010 Hoofdstraat 106). De patiënten werden in een piepkleine spreekkamer ontvangen en huisbezoeken moesten per fiets worden afgelegd. Later in het jaar kreeg dokter Oomen een urgentieverklaring, waarmee hij zijn eerste auto, een Ford Anglia, mocht aanschaffen. In 1957 verhuisde het gezin Oomen naar een nieuw woonhuis met praktijkruimte op het adres Hoofstraat 6 in Liessel.

Dokter Oomen hield ook twee maal in de week spreekuur in Helenaveen. Zijn echtgenote verzorgde vele jaren de apotheek en bereidde voor menig Liesselnaar de geneesmiddelen.

Afscheid

Vendelgroet aan dokter Oomen en zijn vrouw Maria Johanna Jacoba Wilhelmina Oomen-Weijenborg (1929) en hun kinderen.

De Liesselse bevolking raakte zeer gehecht aan hun huisarts, zoals bleek tijdens de druk bezochte afscheidsreceptie op zondag 12 januari 1986 in Gemeenschapshuis De Kastanje. Dat dit gevoelen wederzijds was bleek onder meer toen Oomen na de overdracht van zijn praktijk aan het echtpaar Van Straaten-Scholte besloot om in Liessel te blijven wonen.[2]

Verenigingsleven

Dokter Oomen was in december 1958 betrokken bij de oprichting van de Gemengde Zangvereniging St. Willibrord in Liessel. Hij werd toen bestuurslid van het eerste bestuur en hij zou gedurende twintig jaar bestuurslid blijven. In de eerste jaren heeft hij niet meegezongen, omdat er altijd een risico was om opgeroepen te worden voor een patient. Daarna zong hij mee als tenor en vanaf 1 april 2001 was hij 'rustend lid' van de Zangvereniging.
Ook was hij betrokken bij de oprichting van Tennisclub Liessel in 1968.
Verder was hij in de periode 1951 tot 1982 medisch adviseur van de Wit-Gele Kruisvereniging.

Onderscheiding


Bronnen, noten en/of referenties
  1. Opgemerkt dient te worden dat in Liessel niemand zijn voornaam gebruikte; door iedereen werd hij aangesproken met 'dokter'.
  2. Interview door Erik Vink - "In gesprek met dokter Oomen" documentatie HKK 4.02 januari 1986