Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Rabo-clubsupport leverde dit jaar 765,88 euro op. Allen die op ons stemden hartelijk dank!
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis

Groeneweg: verschil tussen versies

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 17: Regel 17:
Bij de aanleg van de Koolhof werd deze prehistorische weg met enkele planologische pennenstreken van de kaart gewist. De vroegste vermelding vinden we in de belastingboeken van 1381 van de heren van Helmond, waarin sprake is van een belastingplichtige akker, gelegen ''juxta viridam viam'' (bij de Groeneweg). Het was een zandpad dat dwars door de korenvelden een verbinding vormde tussen het centrum van [[Deurne]] en de gehuchten [[Zeilberg]] en [[Breemortel]].  
Bij de aanleg van de Koolhof werd deze prehistorische weg met enkele planologische pennenstreken van de kaart gewist. De vroegste vermelding vinden we in de belastingboeken van 1381 van de heren van Helmond, waarin sprake is van een belastingplichtige akker, gelegen ''juxta viridam viam'' (bij de Groeneweg). Het was een zandpad dat dwars door de korenvelden een verbinding vormde tussen het centrum van [[Deurne]] en de gehuchten [[Zeilberg]] en [[Breemortel]].  


De Groeneweg begon ter hoogte van het vroegere [[café Bekkers]] waar nu de rotonde op de [[Hogeweg]] is en maakte daar verbinding met de [[Molenstraat]]. In een dubbelpand aan de linkerkant woonden onder meer [[Peter Hurkmans]], de familie Sauvé en schoenmaker [[Piet de Keizer (1913-1987)|Piet de Keizer]].  
De Groeneweg begon ter hoogte van het vroegere [[café Bekkers]] waar nu de rotonde op de [[Hogeweg]] is en maakte daar verbinding met de [[Molenstraat]]. In een dubbelpand aan de linkerkant woonden onder meer [[Peter Johannes Hurkmans (1883-1959)]], de familie Sauvé en schoenmaker [[Petrus Marinus Josephus de Keizer (1913-1987)|Petrus Marinus (Piet) de Keizer (1913-1987)]].  


Aan de rechterkant op het adres [[Groeneweg 4]] stond het pand van bijgaande foto. In 1921 vestigden er zich de paardenhandelaar [[Abraham Smeelen]] en zijn neef [[Wilhelmus Petrus van der Steen (1900-1932)|Willem van der Steen]] met een paardenslagerij, een winkel in kruidenierswaren en een vishandel.  
Aan de rechterkant op het adres [[Groeneweg 4]] stond het pand van bijgaande foto. In 1921 vestigden er zich de paardenhandelaar [[Abraham Smeelen (1862-1940)]] en zijn neef [[Wilhelmus Petrus van der Steen (1900-1932)|Wilhelmus (Willem) Petrus van der Steen (1900-1932)]] met een paardenslagerij, een winkel in kruidenierswaren en een vishandel.  


Na de dood van Van der Steen hertrouwde zijn weduwe met [[Francis van Hoek (1902-1988)|Frans van Hoek]]. Dat bij de grondwerkzaamheden na de afbraak van dit pand in 1970 hier zoveel botresten werden gevonden wordt niet alleen verklaard door de vroegere paardenslagerij maar ook doordat hier sinds 1935 een gemeentelijk [[kadaverhuisje]] stond.
Na de dood van Van der Steen hertrouwde zijn weduwe met [[Francis van Hoek (1902-1988)|Francis (Frans) van Hoek (1902-1988)]]. Dat bij de grondwerkzaamheden na de afbraak van dit pand in 1970 hier zoveel botresten werden gevonden wordt niet alleen verklaard door de vroegere paardenslagerij maar ook doordat hier sinds 1935 een gemeentelijk [[kadaverhuisje]] stond.


In 1948 vestigde  zich hier het taxibedrijf van [[Joseph Johannes Hubertus Guffens (1906-1989)|Sjef Guffens]]. Ook hij had er een winkeltje waar huishoudelijke artikelen, galanterieën en snoep werden verkocht. Een deel van het pand van Guffens was ook de bakermat van enkele bedrijven die anno 2013 nog steeds bestaan.
In 1948 vestigde  zich hier het taxibedrijf van [[Joseph Johannes Hubertus Guffens (1906-1989)|Joseph (Sjef) Johannes Hubertus Guffens (1906-1989)]]. Ook hij had er een winkeltje waar huishoudelijke artikelen, galanterieën en snoep werden verkocht. Een deel van het pand van Guffens was ook de bakermat van enkele bedrijven die anno 2013 nog steeds bestaan.


Verderop aan de Groeneweg woonden de protestantse gezinnen [[Aaldert Bies (1903-1982)|Aaldert Bies]] en [[Gerrit Nelemans (1898-1977)|Gerrit Nelemans]]. De vriendschappelijke omgang tussen de katholieke en protestantse kinderen aan de Groeneweg was een toonbeeld van vroege Deurnese oecumene, ofschoon een serieuze verkering tussen de verschillende geloofsgenoten niet altijd van harte verwelkomd werd.<br>
Verderop aan de Groeneweg woonden de protestantse gezinnen [[Aaldert Bies (1903-1982)]] en [[Gerrit Nelemans (1898-1977)]]. De vriendschappelijke omgang tussen de katholieke en protestantse kinderen aan de Groeneweg was een toonbeeld van vroege Deurnese oecumene, ofschoon een serieuze verkering tussen de verschillende geloofsgenoten niet altijd van harte verwelkomd werd.<br>
In het enige huis van de Groeneweg dat nog altijd bestaat, Groeneweg 15, nu Stijn Streuvelslaan 46, woonden [[Frans Vriens]] en [[Hendrik Martens]], bijgenaamd [[de Klumpert]]. Aan de oriëntatie van het huis, iets gedraaid ten opzichte van de huidige Stijn Streuvelslaan, is te zien dat de Groeneweg hier vroeger wat in oostelijke richting afboog en niet precies de huidige Stijn Streuvelslaan volgde.
In het enige huis van de Groeneweg dat nog altijd bestaat, Groeneweg 15, nu Stijn Streuvelslaan 46, woonden [[Franciscus Vriens (1908-1984)|Franciscus (Frans) Vriens (1908-1984)]] en [[Hendrik Martens]], bijgenaamd [[de Klumpert]]. Aan de oriëntatie van het huis, iets gedraaid ten opzichte van de huidige Stijn Streuvelslaan, is te zien dat de Groeneweg hier vroeger wat in oostelijke richting afboog en niet precies de huidige Stijn Streuvelslaan volgde.


Achter het voormalige voetbalveld van [[SV Deurne (Voetbalvereniging)|SV Deurne]] op het [[Sportterrein Deurne]], nu het grasveld achter [[zwembad De Wiemel]], woonde de familie [[Kroezen]]. De tamme kastanjeboom op het grasveldje hoek [[Felix Timmermansstraat]]-[[Maassingel]] stond vroeger in de tuin van dit gezin.  
Achter het voormalige voetbalveld van [[SV Deurne (Voetbalvereniging)|SV Deurne]] op het [[Sportterrein Deurne]], nu het grasveld achter [[zwembad De Wiemel]], woonde de familie van [[Gerardus Johannes Kroezen (1903-1974)]]. De tamme kastanjeboom op het grasveldje hoek [[Felix Timmermansstraat]]-[[Maassingel]] stond vroeger in de tuin van dit gezin.  


Achter huize Kroezen stond een [[nissenhut]] die als kleedlokaal van de voetbalclub diende. In dit deel van de Groeneweg was in de 50-er jaren van de vorige eeuw nog geen waterleiding en moeder Kroezen maakte soms dankbaar gebruik van het stromend water dat de voetballers wel hadden om er haar kinderen op zaterdagmiddag mee in bad te doen.<br>
Achter huize Kroezen stond een [[nissenhut]] die als kleedlokaal van de voetbalclub diende. In dit deel van de Groeneweg was in de 50-er jaren van de vorige eeuw nog geen waterleiding en moeder Kroezen maakte soms dankbaar gebruik van het stromend water dat de voetballers wel hadden om er haar kinderen op zaterdagmiddag mee in bad te doen.<br>


Tenslotte komen we bij de huizen van [[Henri Manders]] en [[Antonius Melgers (1896-1976)|Toon Melgers]]. Toon Melgers kwam als bestuurslid en voorzitter van de [[Katholieke Arbeiders Beweging|arbeidersbond]] op voor de rechten van de arbeiders in loondienst.
Tenslotte komen we bij de huizen van [[Henri Manders (1899-1988)]] en [[Antonius Melgers (1896-1976)|Antonius (Toon) Melgers (1896-1976)]]. Toon Melgers kwam als bestuurslid en voorzitter van de [[Katholieke Arbeiders Beweging|arbeidersbond]] op voor de rechten van de arbeiders in loondienst.


==Huisnummering 1953==
==Huisnummering 1953==

Versie van 2 jan 2015 22:28

De volgende coördinaat is niet herkend: Geocoding failed.De volgende coördinaat is niet herkend: Geocoding failed.

Groeneweg
Groeneweg1.jpg
Deze foto is genomen ongeveer vanaf de plek waar vroeger taxibedrijf Guffens stond.
Bezig met het laden van de kaart...
Naam Groeneweg
Dorp Deurne
Wijk Koolhof
Besluit vaststelling 23 december 1953
Het pand aan het voormalige adres Groeneweg 4 had bij afbraak een rijke geschiedenis; er waren ondermeer in gehuisvest: een paardenslagerij, een winkel, een garage, een snackfabriek, een invalidenwerkplaats, een timmerschool en taxibedrijf Guffens. De foto is beschikbaar gesteld door Hans Guffens.

De Groeneweg is een verdwenen akkerweg die door de huidige wijk Koolhof liep.


Bij de aanleg van de Koolhof werd deze prehistorische weg met enkele planologische pennenstreken van de kaart gewist. De vroegste vermelding vinden we in de belastingboeken van 1381 van de heren van Helmond, waarin sprake is van een belastingplichtige akker, gelegen juxta viridam viam (bij de Groeneweg). Het was een zandpad dat dwars door de korenvelden een verbinding vormde tussen het centrum van Deurne en de gehuchten Zeilberg en Breemortel.

De Groeneweg begon ter hoogte van het vroegere café Bekkers waar nu de rotonde op de Hogeweg is en maakte daar verbinding met de Molenstraat. In een dubbelpand aan de linkerkant woonden onder meer Peter Johannes Hurkmans (1883-1959), de familie Sauvé en schoenmaker Petrus Marinus (Piet) de Keizer (1913-1987).

Aan de rechterkant op het adres Groeneweg 4 stond het pand van bijgaande foto. In 1921 vestigden er zich de paardenhandelaar Abraham Smeelen (1862-1940) en zijn neef Wilhelmus (Willem) Petrus van der Steen (1900-1932) met een paardenslagerij, een winkel in kruidenierswaren en een vishandel.

Na de dood van Van der Steen hertrouwde zijn weduwe met Francis (Frans) van Hoek (1902-1988). Dat bij de grondwerkzaamheden na de afbraak van dit pand in 1970 hier zoveel botresten werden gevonden wordt niet alleen verklaard door de vroegere paardenslagerij maar ook doordat hier sinds 1935 een gemeentelijk kadaverhuisje stond.

In 1948 vestigde zich hier het taxibedrijf van Joseph (Sjef) Johannes Hubertus Guffens (1906-1989). Ook hij had er een winkeltje waar huishoudelijke artikelen, galanterieën en snoep werden verkocht. Een deel van het pand van Guffens was ook de bakermat van enkele bedrijven die anno 2013 nog steeds bestaan.

Verderop aan de Groeneweg woonden de protestantse gezinnen Aaldert Bies (1903-1982) en Gerrit Nelemans (1898-1977). De vriendschappelijke omgang tussen de katholieke en protestantse kinderen aan de Groeneweg was een toonbeeld van vroege Deurnese oecumene, ofschoon een serieuze verkering tussen de verschillende geloofsgenoten niet altijd van harte verwelkomd werd.
In het enige huis van de Groeneweg dat nog altijd bestaat, Groeneweg 15, nu Stijn Streuvelslaan 46, woonden Franciscus (Frans) Vriens (1908-1984) en Hendrik Martens, bijgenaamd de Klumpert. Aan de oriëntatie van het huis, iets gedraaid ten opzichte van de huidige Stijn Streuvelslaan, is te zien dat de Groeneweg hier vroeger wat in oostelijke richting afboog en niet precies de huidige Stijn Streuvelslaan volgde.

Achter het voormalige voetbalveld van SV Deurne op het Sportterrein Deurne, nu het grasveld achter zwembad De Wiemel, woonde de familie van Gerardus Johannes Kroezen (1903-1974). De tamme kastanjeboom op het grasveldje hoek Felix Timmermansstraat-Maassingel stond vroeger in de tuin van dit gezin.

Achter huize Kroezen stond een nissenhut die als kleedlokaal van de voetbalclub diende. In dit deel van de Groeneweg was in de 50-er jaren van de vorige eeuw nog geen waterleiding en moeder Kroezen maakte soms dankbaar gebruik van het stromend water dat de voetballers wel hadden om er haar kinderen op zaterdagmiddag mee in bad te doen.

Tenslotte komen we bij de huizen van Henri Manders (1899-1988) en Antonius (Toon) Melgers (1896-1976). Toon Melgers kwam als bestuurslid en voorzitter van de arbeidersbond op voor de rechten van de arbeiders in loondienst.

Huisnummering 1953

In 1953 werden de oude huisnummers vervangen door nieuwe adressen. Onderstaand zie u de toen omgenummerde huizen met hun hoofdbewoner. Als u op de zandloper klikt kunt u de betreffende kolom sorteren.

Hoofdbewoner Oude nr Nieuw adres
Swinkels, Henricus F.31 Groeneweg 2
Jagers, Martina F.32 Groeneweg 4
Guffens, Joseph. J. F.32 Groeneweg 4
Bies, Aaldert F.33 Groeneweg 8
Hoek,van Francis F.34 Groeneweg 10
Nelemans, Gerrit F.35 Groeneweg 12
Manders, Henri F.35a Groeneweg 20
Melgers, Antonius F.35b Groeneweg 17
Maas-Melgers,wed. Elisabeth F.35b Groeneweg 17
Kroezen, Gerardus J. F.35c Groeneweg 13
Martens, Hendrikus Groeneweg 15
Martens, Adrianus J.A. F.36 Groeneweg 9
Vriens, Franciscus F.37 Groeneweg 7
Keizer,de Petrus M.J. F.38 Groeneweg 3
Hurkmans, Peter J. F.39 Groeneweg 1