Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Rabo-clubsupport leverde dit jaar 765,88 euro op. Allen die op ons stemden hartelijk dank!
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis

Rijntjesdijk: verschil tussen versies

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
k (Tekst vervangen - "#display_point" door "#display_map")
(+ foto recreanten op de Rijntjesdijk)
Regel 3: Regel 3:
[[Image:straten - rijntjesdijk2.jpg|thumb|right|300px|Schilderij van de Rijntjesdijk (collectie mw. Koolen-Mennen)]]
[[Image:straten - rijntjesdijk2.jpg|thumb|right|300px|Schilderij van de Rijntjesdijk (collectie mw. Koolen-Mennen)]]
[[Image:straten - rijntjesdijk1.jpg|thumb|right|300px|Rijntjesdijk 2007]]
[[Image:straten - rijntjesdijk1.jpg|thumb|right|300px|Rijntjesdijk 2007]]
[[Bestand:Voorbeeld.png|thumb|right|recreanten op de Rijntjesdijk 080927]]
De [[Rijntjesdijk]] is een onverharde weg in het verlengde van de [[Schooteindseweg]] in [[Vlierden]].
De [[Rijntjesdijk]] is een onverharde weg in het verlengde van de [[Schooteindseweg]] in [[Vlierden]].



Versie van 23 mei 2020 10:52

Huisje van de fam. Vlemmix aan de Rijntjesdijk in 1967.
Foto: collectie Ton Hartjens
Schilderij van de Rijntjesdijk (collectie mw. Koolen-Mennen)
Rijntjesdijk 2007
Bestand:Voorbeeld.png
recreanten op de Rijntjesdijk 080927

De Rijntjesdijk is een onverharde weg in het verlengde van de Schooteindseweg in Vlierden.


Een dijk was vroeger een algemene benaming voor een kunstmatig, meestal in opdracht van hogerhand, aangelegde weg die dorpen met elkaar moest verbinden. Wanneer de Helmondschedijk, want zo heette de Rijntjesdijk in 1832, precies is aangelegd is onbekend.

De naamgeving van deze weg hangt samen met een tamelijk groot ven dat hier tot het midden van de vorige eeuw lag, waarop de Vlierdenaren ’s winters naar hartelust konden schaatsen. Het ven, dat in 1832 Rijntjesvlaas heette en zelfs op de gemeentekaart van 1953 nog voorkomt als Rijntjesven, moet komend vanaf Vlierden gezocht worden ’n paar honderd meter voorbij de boerderij van Mennen aan de rechterkant van de weg. Het gebied aan de linkerkant van de weg, dat bekend is als het Ven, werd in 1909 voor 1100 gulden door de Haagse grondbelegger en jager Arnold van Loon gekocht van de gemeente Vlierden. Hij liet er een huis bouwen dat door Ties Mennen als jachtopziener werd bewoond. In 1930 besloot Mennen te gaan boeren, werd er een boerderijgedeelte aan het huis gebouwd en werden de gronden rondom de boerderij ontgonnen. Het geheel kwam later in handen van dokter Wiegersma, die het uiteindelijk, met uitzondering van een centraal laaggelegen gedeelte, verkocht aan Mennen.

Familiegraf Wiegersma

In de oorlogsjaren besloot Wiegersma om dat perceeel te bestemmen als familiebegraafplaats; de daar aanwezige eendenkooi was toen al vele jaren vervallen. Hij liet het perceel met een dubbele brede sloot omgrachten en met een flink hekwerken afsluiten. Behalve Wiegersma zelf liggen er ook zijn vrouw, zijn moeder en twee van zijn zonen begraven. Vooral dat de moeder van Wiegersma hier ligt is bijzonder voor wie bedenkt hoe zij, althans in de roman “Dorp aan de Rivier” van Antoon Coolen, door Wiegersma’s vader begraven is in diens eigen tuin. De begraafplaats is niet voor het publiek toegankelijk.

Aanvankelijk zou Wiegersma het plan gehad hebben om op zijn begraafplaats ook een Mariakapel te bouwen, “met muren van anderhalve meter dik en ramen zoals in heel Nederland niet te vinden zijn”. Achter Wiegersma’s bos ligt Brandsma's bos, genoemd naar de Helmondse kapelaan Brandsma die er voor de oorlog voor zijn jeugdige verkenner-parochiaantjes een complete speeltuin liet aanleggen, met kabelbaan, glijbaan, zwembad en kleedhokjes. Het geheel droeg de mysterieuze naam Kavirondo. In de oorlog diende het terrein nog een korte tijd als schuilplaats voor twee joodse gezinnen. De joodse jongen Erwin Michael Joseph werd vanuit deze schuilplek vervoerd naar het bos in de Bikkels waar hij vermoord werd door degenen die hen hulp beloofden. Zijn graf is nog te vinden bij de protestantse kerk aan de Helmondseweg.

Vooraan op de Rijntjesdijk woonde de familie Vlemmix in een schilderachtige woning. De uit Rotterdam afkomstige Jan Jacobs, die als weeskind in Vlierden bij de familie Weemen opgegroeide, maakte bijgaand schilderijtje.

Grenscorrectie

Bij de correcties van de gemeentegrens per 1 januari 1997 werd het gebied rondom de Vlierdensedijk in Helmond aan Deurne toegevoegd. De gemeenteraad van Deurne besloot op 16 december 1996 de naam Vlierdensedijk te wijzigen in Rijntjesdijk hetgeen een doorzetting van de bestaande Rijntjesdijk tot aan de provinciale weg S24, de gemeentegrens, betekende.

Bezig met het laden van de kaart...