Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Kavirondo

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken

Kavirondo was de naam van een speeltuin die in de bossen in het Ven in Vlierden voor de Tweede Wereldoorlog, onder leiding van kapelaan Brandsma, voor en door de Helmondse jeugd is aangelegd.


Hoe deze speeltuin aan de Rijntjesdijk, achter de particuliere begraafplaats van de familie Wiegersma aan zijn vreemde naam Kavirondo kwam was voor velen een raadsel. Destijds was de Helmondse kapelaan Brandsma, van 1958 tot 1966 pastoor van de Sint-Willibrordusparochie in Neerkant, de grote animator achter deze speeltuin. Met de kinderen trok hij te voet vanuit Helmond naar dit lustoord. Kapelaan Brandsma had een enorme hang naar de Afrikaanse missie. In 1906 hadden de paters van Mill Hill hun eerste missiepost gevestigd in West-Kenia, het nieuwe bisdom stond onder leiding van mgr. Brandsma (een oom van de Helmondse kapelaan [1]) en de naam van dat bisdom was Kavirondo.[2] Waarschijnlijk is de Vlierdense speeltuin dus vernoemd naar dit Afrikaanse gebied.[3]

Deze speeltuin speelde tijdens de Tweede Wereldoorlog ook een rol als de plek waar twee joodse gezinnen enige tijd zaten ondergedoken en van waaruit de joodse jongen Erwin Michael Joseph in 1942 in de bossen bij de Bikkels werd vermoord.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. In de documentaire (zie externe link) wordt de bisschop een broer van de Helmonse kapelaan genoemd.
  2. De Luo, een bevolkingsgroep in Oost-Oeganda wordt ook Kavirondo genoemd; zie artikel over de Luo in Wikipedia
  3. Mededeling Louis Aarts Deurne - oktober 2007