Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Rabo-clubsupport leverde dit jaar 765,88 euro op. Allen die op ons stemden hartelijk dank!
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis

Spoorwegovergang aan de Vlierdenseweg: verschil tussen versies

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geen bewerkingssamenvatting
k (Pieter K heeft pagina Vlierdense overweg hernoemd naar Spoorwegovergang aan de Vlierdenseweg)
(geen verschil)

Versie van 7 mrt 2019 17:24

Spoorstraat begin 1900, ter hoogte van de Vlierdense overweg.
Foto: collectie Thom van der Straaten
Spoorstraat ter hoogte van de Vlierdense overweg, Wachtpost 25 is verwdenen.
De overweg na 1963.
Een ansichtkaart
08.005.jpg

De geschiedenis herhaalt zich. Anno 2011 zijn de Deurnese overwegen vaak onderwerp van kritiek. Dat blijkt niet voor het eerst. De Vlierdense overweg stond in 1901 ook al ter discussie.


De toegang tot de Spoorstraat (nu Stationsstraat) vanaf de Vlierdenseweg wordt in de volksmond ook wel de “Vlierdense overweg” genoemd. Om vanuit de Sint-Jozefparochie in de Spoorstraat te komen kon men o.a. hier de spoorweg over. Bij die overweg stond aan de kant van de Spoorstraat een klein wacht- of seinhuisje waarin men de spoorbomen met de hand kon bedienen. Ook moest de dienstdoende wachter de wissels bedienen bij het rangeren van de goederenwagens op het Deurnese stations- rangeeremplacement. Dat dubbel bedienen van spoorbomen en wissels was niet altijd goed geregeld.

Hendrik Ouwerling schreef in de krant De Zuidwillemsvaart van 21 september 1901 het volgende:

“Die sluitbomen kunnen niet altijd bewaakt worden, want de wachter moet bij het rangeren der treinen dienst doen als wisselwachter. Hij moet n.l. een wissel bedienen die een paar honderd meter van zijn post verwijderd is. Dat zo'n toestand gevaar oplevert kan door goede bewijzen gestaafd worden. Iedereen herinnert zich de gebeurtenis van Door van Bree uit Vlierden in 1881. Terwijl de wachter bij de wissel stond schoof Van Bree de bomen open en reed met zijn kar over de lijn terwijl de sneltrein in de onmiddellijke nabijheid was. Zijn kar en paard werden tegen de grond geworpen. De kar zwaar beschadigd en Door liep een proces op. Hij heeft voor, zijn proces maar een kleine boete opgelopen. En waarom? Omdat de hoofdschuldige niet Van Bree was, maar de spoorweg voor het opdragen van een dubbele bediening van de wachter. De toestand is niettemin blijven voortduren tot op de huidige dag (1901)": aldus H. N. Ouwerling

"Ik heb zelf in de dertigerjaren op deze overweg, om dezelfde redenen, nog een ongeluk zien gebeuren. Het personeel van stoomcarrousel Van Roels uit Bergen op Zoom was bezig met het lossen van zijn kermiswagens. Op het moment dat de chauffeur met zijn vrachtwagen de overweg opreed passeerde er een afgekoppelde wagon op deze plaats. Het gevolg was een flinke klap en deuken in de wagen met een scheldende bestuurder. Ook toen waren de bomen niet gesloten bij het rangeren"