Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Rabo-clubsupport leverde dit jaar 765,88 euro op. Allen die op ons stemden hartelijk dank!
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis

Sint-Jozefkapel (Visser): verschil tussen versies

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geen bewerkingssamenvatting
 
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 1: Regel 1:
Met de '''Sint-Jozefkapel (Visser)''' wordt de voormalige kloosterkapel van de [[zusters Franciscanessen]] bedoeld die onderdeel uitmaakte van [[Huize St. Joseph (Visser)|Huize St. Joseph]] aan de [[Visser]] in [[Deurne]].  
[[Bestand:23.645.jpg|thumb|300px|Het tabernakel van de kapel.]]
De '''Sint-Jozefkapel''' aan de '''Visser''' was de kloosterkapel van de [[zusters Franciscanessen]] en maakte onderdeel uit van [[Huize St. Joseph (Visser)|huize Sint-Joseph]].  




Deze kloosterkapel werd op 10 oktober 1860 door [[Joannes Verhoeven (1801-1873)|pastoor Verhoeven]] ingezegend. Op 28 oktober 1860 werd door een honderdtal congreganisten voor het eerst een “plegtig Lof opgedragen”. Op 1 april 1862 vond in deze kapel [[een zonderling voorval (wonder)]] plaats.
Deze kloosterkapel werd op 10 oktober 1860 door [[Joannes Verhoeven (1801-1873)|pastoor Verhoeven]] ingezegend. Op 28 oktober 1860 werd door een honderdtal leden van de congregatie voor het eerst een ''plegtig Lof opgedragen''.  


23 december 1863 schonk [[Magdalena Coppens]] 14 staties en een Lieve Vrouwen Beeld. In september 1865 werd de kapel voor 200 gulden voorzien van een harmonium.
In april 1862 vond in deze kapel [[een zonderling voorval (wonder)|een wonderbaarlijke genezing]] van de knie van zuster Bernarda plaats nadat zij bij het knielen daarin een door de artsen niet te verwijderen naald gekregen had.


In 1904 schonk de heer A van de Eerden uit Boxtel een "H. Jozef beeld" en C. Deckers uit Nijmegen schonk een "Franciscus van Sale".
Op 23 december 1863 schonk Magdalena Coppens aan de kapel veertien staties en een beeld van Onze-Lieve-Vrouw.  


==Bron==
In september 1865 werd de kapel voor 200 gulden voorzien van een harmonium.
*Archief [[Zr. Reginalda Daamen]]


In 1904 schonk de heer A. van de Eerden uit Boxtel een beeld van Sint-Jozef en C. Deckers uit Nijmegen schonk een beeld van Franciscus van Sales.
==Tabernakel==
Het tabernakel met kruis stond na afbraak van de kapel lange tijd in de [[Willibrorduskapel]] aan de [[Visser]]. Toen daar in 2005 het meubilair van de voormalige [[kerk van de Heilige Geestparochie (Deurne-West)]] een nieuwe plek kreeg, verhuisde het tabernakel naar de [[Sint-Jozefkerk]], waar het weer helemaal tot zijn recht komt.
{{Appendix|1=alles|2=
* Archief [[zuster Reginalda]] Daamen.
*Informatie [[Paul Janssen]].
}}
[[categorie:collectie zuster Reginalda]]
[[categorie:kapel]]
[[categorie:kapel]]

Versie van 23 dec 2015 16:33

Het tabernakel van de kapel.

De Sint-Jozefkapel aan de Visser was de kloosterkapel van de zusters Franciscanessen en maakte onderdeel uit van huize Sint-Joseph.


Deze kloosterkapel werd op 10 oktober 1860 door pastoor Verhoeven ingezegend. Op 28 oktober 1860 werd door een honderdtal leden van de congregatie voor het eerst een plegtig Lof opgedragen.

In april 1862 vond in deze kapel een wonderbaarlijke genezing van de knie van zuster Bernarda plaats nadat zij bij het knielen daarin een door de artsen niet te verwijderen naald gekregen had.

Op 23 december 1863 schonk Magdalena Coppens aan de kapel veertien staties en een beeld van Onze-Lieve-Vrouw.

In september 1865 werd de kapel voor 200 gulden voorzien van een harmonium.

In 1904 schonk de heer A. van de Eerden uit Boxtel een beeld van Sint-Jozef en C. Deckers uit Nijmegen schonk een beeld van Franciscus van Sales.

Tabernakel

Het tabernakel met kruis stond na afbraak van de kapel lange tijd in de Willibrorduskapel aan de Visser. Toen daar in 2005 het meubilair van de voormalige kerk van de Heilige Geestparochie (Deurne-West) een nieuwe plek kreeg, verhuisde het tabernakel naar de Sint-Jozefkerk, waar het weer helemaal tot zijn recht komt.

Bronnen, noten en/of referenties