Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Rabo-clubsupport leverde dit jaar 765,88 euro op. Allen die op ons stemden hartelijk dank!
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis

Retraitepenning: verschil tussen versies

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geen bewerkingssamenvatting
 
Geen bewerkingssamenvatting
 
(Een tussenliggende versie door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
De '''retraitepenning''' was een  soort “spaarfonds” dat tot vroeg in de 20e eeuw in de katholieke kerk bestond.
De '''retraitepenning''' was een  soort spaarfonds dat tot vroeg in de twintigste eeuw in de katholieke kerk bestond. Blijkens de [[gedachtenisprentje]]s van veel Deurnenaren waren er in de [[gemeente Deurne]] veel inwoners lid van de retraitepenning.




De [[retraite]] was vooral in de 19e en 20e eeuw “een middel om toe te nemen in heiligheid en volmaaktheid”. De weldaad van een gesloten retraite werd buitengewoon groot geacht. Om die weldaad aan velen te kunnen schenken die de kosten van een retraite niet konden dragen werd de retraitepenning in 't leven geroepen. Leden van de retraitepenning offerden wekelijks een klein bedrag voor dit doel.  
De [[retraite]] was in de negentiende en twintigste eeuw een middel om ''toe te nemen in heiligheid en volmaaktheid''. De weldaad van een gesloten retraite werd buitengewoon groot geacht. Om die weldaad aan velen te kunnen schenken die de kosten van een retraite niet konden dragen werd de retraitepenning in het leven geroepen. Leden van de retraitepenning offerden wekelijks een klein bedrag voor dit doel.  


Blijkens [[gedachtenisprentje]]s van Deurnenaren zijn er in de [[gemeente Deurne]] veel inwoners geweest die lid waren van de retraitepenning.
[[categorie:Retraitepenning]]
 
[[categorie:religie]]

Huidige versie van 7 jan 2016 om 18:31

De retraitepenning was een soort spaarfonds dat tot vroeg in de twintigste eeuw in de katholieke kerk bestond. Blijkens de gedachtenisprentjes van veel Deurnenaren waren er in de gemeente Deurne veel inwoners lid van de retraitepenning.


De retraite was in de negentiende en twintigste eeuw een middel om toe te nemen in heiligheid en volmaaktheid. De weldaad van een gesloten retraite werd buitengewoon groot geacht. Om die weldaad aan velen te kunnen schenken die de kosten van een retraite niet konden dragen werd de retraitepenning in het leven geroepen. Leden van de retraitepenning offerden wekelijks een klein bedrag voor dit doel.