Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Rabo-clubsupport leverde dit jaar 765,88 euro op. Allen die op ons stemden hartelijk dank!
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis

Rijtse Vennen: verschil tussen versies

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(externe links verwijderd, website Vennekeshof werkte niet meer,andere website is erg commercieel)
 
Geen bewerkingssamenvatting
 
(Een tussenliggende versie door een andere gebruiker niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
'''Rijtse Vennen''' is een woonwijk in aanbouw, ten westen van [[Deurne-Centrum]].
'''Rijtse Vennen''' is een woonwijk ten westen van [[Deurne-Centrum]].




De wijk wordt gesitueerd aan de westzijde van de dorpskom van [[Deurne]], in één van de laatste open gebieden tussen de huidige dorpskom en de bossen tussen Deurne en Helmond.
De wijk werd tussen 2009 en 2018 aangelegd aan de westzijde van de dorpskom van Deurne, in één van de laatste open gebieden tussen de dorpskom en de bossen tussen Deurne en Helmond.
   
   
De wijk is, evenals het nabij gelegen [[Het Rijtven|Rijtven]], genoemd naar een in 1832 reeds ontgonnen stukje cultuurland genaamd de Rijtvennen<ref>Op de kadastrale kaart van 1832 is sprake van de ''Reitvennen''. Zie de kaart op de website [http://watwaswaar.nl/#bA-GG-6-1-1v-1-3nQ8-17Ca---3DR WatWasWaar.]</ref>, van waaruit ook het zogenaamde [[Rijtvense Loop]] stroomde. Het wijkgebied wordt begrensd door [[Het Rijtven]], tussen [[Helmondseweg]], [[Binderendreef]] en [[Rijtvenseweg]], tegen het [[Zandbos]] aan. Hier komen in totaal ongeveer driehonderd woningen. De wijk wordt ontwikkeld vanuit het concept duurzaamheid.
De wijk is, evenals het nabij gelegen [[zorgcentrum Het Rijtven]], genoemd naar een aantal in 1832 gedeeltelijke ontgonnen percelen land genaamd de [[Reitvennen]], Rijtvennen en Rietvennen<ref>Op de kadastrale kaart van 1832 is sprake van de ''Reitvennen'' terwijl de OAT spreekt over Rietvennen.</ref>, door welk gebied ook de [[Rijtvense Loop]] stroomt. Het wijkgebied wordt begrensd doorhet genoemde zorgcentrum, de [[Helmondseweg]], de [[Binderendreef]], de [[Rijtvenseweg]], en de [[Helmondsingel]]. De wijk, die in totaal ongeveer driehonderd woningen telt, werd ontwikkeld vanuit het concept duurzaamheid.


De Rijtse Vennen valt onder de Wijkraad [[Deurne-West]],waar bewoners meer informatie kunnen vinden over activiteiten in de wijk in het [[Wijkhuis D’n Houtenhoek]].
De Rijtse Vennen valt onder de wijkraad [[Deurne-West]],waar bewoners meer informatie kunnen vinden over activiteiten in de wijk in het [[Wijkhuis D’n Houtenhoek]].


De naam van de wijk, bedacht tijdens de planologische voorbereiding, is een taalkundig onjuiste verbastering van de historische veldnaam ''Rijtven''.
De naam van de wijk, bedacht tijdens de planologische voorbereiding, is een taalkundig onjuiste verbastering van de historische veldnaam ''Rijtven''.


Op 28 januari 2012 verwelkomde de [[gemeente Deurne]] de kopers en huurders van in totaal 67 nieuwe woningen in de duurzame wijk De Rijtse Vennen aan de straat [[Rietven]]. De woningen zijn enkel gebouwd voor starters op de huizenmarkt. Zeventien van de negentien woningen zijn Koopgarant woningen. Twee grotere woningen vallen daar niet onder. Plan "Vennekeshof" is in voorbereiding en voorziet in nog eens 44 nieuwe woningen.
Op 28 januari 2012 verwelkomde de [[gemeente Deurne]] de kopers en huurders van in totaal 67 nieuwe woningen in de duurzame wijk De Rijtse Vennen aan de straat [[Rietven]]. De woningen werden uitsluitend gebouwd voor starters op de huizenmarkt. Zeventien van de negentien woningen waren Koopgarant-woningen. Twee grotere woningen vallen daar niet onder. De []Vennekeshof]] binnen deze wijk telt 44 woningen.
Een van de eerste oplaadpalen voor elektrische auto’s in Deurne werd in deze wijk geopend en eveneens in de [[Visser (straat)]].  


Deze wijk had, samen met de [[Visser (straat)|Visser]], de primeur van een van de eerste oplaadpalen voor elektrische auto’s in Deurne.




{{refs}}
 
{{appendix}}
[[Categorie:Wijk in Deurne]]
[[Categorie:Wijk in Deurne]]
[[categorie:toponiem]]

Huidige versie van 22 apr 2020 om 19:52

Rijtse Vennen is een woonwijk ten westen van Deurne-Centrum.


De wijk werd tussen 2009 en 2018 aangelegd aan de westzijde van de dorpskom van Deurne, in één van de laatste open gebieden tussen de dorpskom en de bossen tussen Deurne en Helmond.

De wijk is, evenals het nabij gelegen zorgcentrum Het Rijtven, genoemd naar een aantal in 1832 gedeeltelijke ontgonnen percelen land genaamd de Reitvennen, Rijtvennen en Rietvennen[1], door welk gebied ook de Rijtvense Loop stroomt. Het wijkgebied wordt begrensd doorhet genoemde zorgcentrum, de Helmondseweg, de Binderendreef, de Rijtvenseweg, en de Helmondsingel. De wijk, die in totaal ongeveer driehonderd woningen telt, werd ontwikkeld vanuit het concept duurzaamheid.

De Rijtse Vennen valt onder de wijkraad Deurne-West,waar bewoners meer informatie kunnen vinden over activiteiten in de wijk in het Wijkhuis D’n Houtenhoek.

De naam van de wijk, bedacht tijdens de planologische voorbereiding, is een taalkundig onjuiste verbastering van de historische veldnaam Rijtven.

Op 28 januari 2012 verwelkomde de gemeente Deurne de kopers en huurders van in totaal 67 nieuwe woningen in de duurzame wijk De Rijtse Vennen aan de straat Rietven. De woningen werden uitsluitend gebouwd voor starters op de huizenmarkt. Zeventien van de negentien woningen waren Koopgarant-woningen. Twee grotere woningen vallen daar niet onder. De []Vennekeshof]] binnen deze wijk telt 44 woningen.

Deze wijk had, samen met de Visser, de primeur van een van de eerste oplaadpalen voor elektrische auto’s in Deurne.


Bronnen, noten en/of referenties
  1. Op de kadastrale kaart van 1832 is sprake van de Reitvennen terwijl de OAT spreekt over Rietvennen.