Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Rijtse Vennen

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken

Rijtse Vennen is een woonwijk in aanbouw, ten westen van Deurne-Centrum.


De wijk wordt gesitueerd aan de westzijde van de dorpskom van Deurne, in één van de laatste open gebieden tussen de huidige dorpskom en de bossen tussen Deurne en Helmond.

De wijk is, evenals het nabij gelegen Rijtven, genoemd naar een in 1832 reeds ontgonnen stukje cultuurland genaamd de Rijtvennen[1], van waaruit ook het zogenaamde Rijtvense Loop stroomde. Het wijkgebied wordt begrensd door Het Rijtven, tussen Helmondseweg, Binderendreef en Rijtvenseweg, tegen het Zandbos aan. Hier komen in totaal ongeveer driehonderd woningen. De wijk wordt ontwikkeld vanuit het concept duurzaamheid.

De Rijtse Vennen valt onder de Wijkraad Deurne-West,waar bewoners meer informatie kunnen vinden over activiteiten in de wijk in het Wijkhuis D’n Houtenhoek.

De naam van de wijk, bedacht tijdens de planologische voorbereiding, is een taalkundig onjuiste verbastering van de historische veldnaam Rijtven.

Op 28 januari 2012 verwelkomde de gemeente Deurne de kopers en huurders van in totaal 67 nieuwe woningen in de duurzame wijk De Rijtse Vennen aan de straat Rietven. De woningen zijn enkel gebouwd voor starters op de huizenmarkt. Zeventien van de negentien woningen zijn Koopgarant woningen. Twee grotere woningen vallen daar niet onder. Plan "Vennekeshof" is in voorbereiding en voorziet in nog eens 44 nieuwe woningen. Een van de eerste oplaadpalen voor elektrische auto’s in Deurne werd in deze wijk geopend en eveneens in de Visser (straat).Referenties
  1. Op de kadastrale kaart van 1832 is sprake van de Reitvennen.