Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Rabo-clubsupport leverde dit jaar 765,88 euro op. Allen die op ons stemden hartelijk dank!
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis

Wittedijk: verschil tussen versies

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
 
Regel 3: Regel 3:
[[Image:Wittedijk3.JPG|thumb|right|400px|]]
[[Image:Wittedijk3.JPG|thumb|right|400px|]]


De '''Wittedijk''' is een oude toegangsweg tot de [[Peel]]
De '''Wittedijk''' is een oude toegangsweg tot de [[Peel]] vanuit het oude cultuurland van Deurne.





Huidige versie van 24 sep 2023 om 11:09

Op deze vroege luchtfoto van de Trienenberg zijn nog fraai de kippenhokken zichtbaar die ver uit elkaar geplaatst werden om verspreiding van ziekten te voorkomen. Foto beschikbaar gesteld door de familie Geelen - Ysselsteyn.
De Wittedijk vlak na de oorlog. Foto beschikbaar gesteld door de familie Geelen - Ysselsteyn.
Wittedijk3.JPG

De Wittedijk is een oude toegangsweg tot de Peel vanuit het oude cultuurland van Deurne.


Rond de Wittedijk gaat er de komende jaren veel veranderen. Deze straat leidde ons ruim 100 jaar geleden nog van de vroege beemdontginningen bij het Riet naar de uitgestrekte peel. In de loop van de afgelopen eeuw werd door veel handenarbeid en door de stoomploeg het landschap hervormd tot vruchtbare weilanden, omzoomd door fraaie eikenlanen. In de nabije toekomst zal hier een gigantisch kassencomplex verrijzen dat ons voedsel, werkgelegenheid en energie moet leveren.

Voor de vroegste vermelding van de Wittedijk gaan we terug naar het jaar 1665, toen deze straat in de dorpsreglementen werd genoemd als begrenzing tot waar er turf en plaggen gestoken mocht worden. De weg was bij iedereen bekend omdat het een van de toegangswegen was naar de peel, waar men in de zomer de koeien en schapen hoedde, bijen hield en turf stak. Maar het was tot ‘n eeuw geleden een weg die doodliep in de Peel.

Een van de meest in het oog springende boerderijen op de Wittedijk is de Nachtegaal. Deze ontginningsboerderij was rond 1913 door de gemeente Deurne gesticht en zou het paradepaardje van de ontginningscommissie moeten worden. Er hoorde maar liefst 60 hectaren grond bij deze boerderij. De gemeente was destijds bang dat de boeren zich volledig op akkerbouw wilden gaan specialiseren en eiste daarom in de eerste huurcontracten dat tenminste 10 hectaren als weiland in gebruik zou blijven. De eerste huurder was F. Koppens. Hij kwam uit Venraij, zoals veel boeren op de ontginningsboerderijen in deze omgeving uit het Limburgse kwamen. Voordat ze als huurder werden geaccepteerd gingen B en W bij hen op huisbezoek en werden inlichtingen ingewonnen bij de burgemeester en de pastoor. Daarvan deden ze dan verslag in de, toen nog geheime maar inmiddels openbare, raadsnotulen. Een van de pachters van De Nachtegaal was Jan Smits, die tevens voorzitter was van het stichtingscomité van de school Roesbeek. Ten gevolge van enkele misoogsten door wateroverlast en vanwege de moeilijke vooroorlogse crisisjaren kon hij het niet bolwerken op de Nachtegaal.

Wel slaagde Harrie Geelen, die zich vanuit Arcen en Velden begin jaren 1920 op de Trienenbergse hoeve vestigde. Inmiddels is het bedrijf in handen van zijn kleinzoon en de boerderij staat op de nominatie om afgebroken te worden en plaats te maken voor de Deurnese Glazen Stad. Dan zal ook de notenboom moeten gaan verdwijnen die links van het huis staat en in 1948 door Thij Geelen werd geplant voordat hij als soldaat naar Nederlands Indië vertrok.

Ook Jacob Verspaij, die zich op de Withorst vestigde, was geboortig van Arcen. Hoe nat het zo’n 80 jaar geleden nog in dit stuk van de peelontginning was blijkt onder meer uit de vermelding van de “Trinenburgsche vlaes”, waarop Verspaij onmogelijk kon boeren en met succes vrijdom van pacht had aangevraagd.

Men hoefde vroeger geen dorst te lijden op de Wittedijk want tussen 1911 en 1928 had Johan van Gogh er een bierhuis op het huidige adres Wittedijk 4, voorheen Bosweg 1 en destijds aangeduid als B 173.

Huisnummering 1953[bewerken | brontekst bewerken]

In 1953 werden de oude huisnummers vervangen door nieuwe adressen. Onderstaand zie u de toen omgenummerde huizen met hun hoofdbewoner. Als u op de zandloper klikt kunt u de betreffende kolom sorteren.

Hoofdbewoner Oude nr Nieuw adres
Swinkels, Francis E.75 Wittedijk 1
Dinther,van Theodorus H. Z.35 Witte Dijk 5
Dinther,van Wilhelmus Z.36a Witte Dijk 6
Mortel,van de Cornelis Z.43 Witte Dijk 8
Koppens, Henricus Z.52 Witte Dijk 11
Brouwers, Henricus W. Z.52 Witte Dijk 11
Derks, Petrus & Egbertus C. Z.53 Witte Dijk 12
Koppens, Martinus Z.54 Witte Dijk 14
Geelen, Hendrikus Z.56 Witte Dijk 17
Bennenbroek, Johannes M. Z.57 Witte Dijk 19
Vrande,van de Hendricus Z.57e Witte Dijk 24
Koppens, Johannes Z.58 Witte Dijk 18
Cruijsen, Gerardus Z.58aa Witte Dijk 20

Afbeeldingengallerij[bewerken | brontekst bewerken]

Bezig met het laden van de kaart...

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]