Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Rabo-clubsupport leverde dit jaar 765,88 euro op. Allen die op ons stemden hartelijk dank!
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis

Engstraat: verschil tussen versies

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(Nieuwe pagina aangemaakt met ''''De Engstraat''' lag ooit tussen de Sint Jozefstraat en het midden van de Oude Vreewijkseweg. Wie het gebied op internet via Google Earth...')
 
Geen bewerkingssamenvatting
 
(Een tussenliggende versie door een andere gebruiker niet weergegeven)
Regel 2: Regel 2:




Tussen 1572 en 1858 zijn er enkele tientallen vermeldingen van de Engstraat onder spellingsvarianten als ''Enghstraat'', het ''Enge Straatje'', de ''Eijnge Straet'', de ''Enghe straete'', ''Eijnstraet'' en '''Engstraet''' bekend.


Wie het gebied op internet via Google Earth bekijkt ziet op de satellietfoto nog steeds vaag de loop ervan. Zeker vanaf de dertiende eeuw, maar hoogstwaarschijnlijk al veel eerder vormde de lager gelegen driehoek tussen deze straten een soort bestuurlijk centrum voor de omgeving.
In zijn studie ''[[Het begon in Vreekwijk]]'' wijst [[Antonius Paulus Gerardus Spamer (1936)|Ton Spamer]] de Engstraat en directe omgeving aan als de plaats waar de jaarlijkse [[dorpsvergadering op Vreekwijk]] plaatsvond en maakt dat aannemelijk door te wijzen op het woord ''anger'', dat van ouds tot de Germaanse taalschat behoort. Het Deutsches Rechtswörterbuch geeft bij dit woord ook als betekenis ''Anspruch auf ein Gemeinrecht oder eine Gemeindegerechtigkeit, vor allem bei Wald und Weide''. Zeker vanaf de dertiende eeuw, maar hoogstwaarschijnlijk al veel eerder, vormde de lager gelegen driehoek tussen deze straten volgens deze theorie een soort bestuurlijk centrum voor de omgeving. Kort vóór 1979 verdween het straatje, vermoedelijk in het kader van een ruilverkaveling.
 
Wie het gebied op luchtfoto's, zoals op Google Earth, bekijkt ziet daar nog steeds vaag de loop van het straatje. Dat heeft te maken met het feit dat het materiaal van de weg door onderploegen nog steeds een iets andere kleur aan het zand van de akker geeft.
 
{{Appendix|2=
* [[Antonius Paulus Gerardus Spamer (1936)|Ton Spamer]] - ''[http://www.geschiedenisdeurne.nl/upload/files/11%20Het%20begon%20in%20Vreekwijk.pdf Het begon in Vreekwijk]''. Verscheen in 2014 als deel 11 in de [[Deurnese Historische Reeks]].
* Ton Spamer - ''[http://www.rhc-eindhoven.nl/upload/files/08%20Toponiemen%20Deurne%20721-1900.pdf Een karretje op den zandweg reed]''. Verscheen in 2010 als deel 8 in de Deurnese Historische Reeks.
----
{{references}}
}}


[[Categorie:Straat]]
[[Categorie:Straat]]
[[Categorie:Verdwenen straatnaam]]
[[Categorie:Verdwenen straatnaam]]

Huidige versie van 13 mrt 2018 om 08:52

De Engstraat lag ooit tussen de Sint Jozefstraat en het midden van de Oude Vreewijkseweg.


Tussen 1572 en 1858 zijn er enkele tientallen vermeldingen van de Engstraat onder spellingsvarianten als Enghstraat, het Enge Straatje, de Eijnge Straet, de Enghe straete, Eijnstraet en Engstraet bekend.

In zijn studie Het begon in Vreekwijk wijst Ton Spamer de Engstraat en directe omgeving aan als de plaats waar de jaarlijkse dorpsvergadering op Vreekwijk plaatsvond en maakt dat aannemelijk door te wijzen op het woord anger, dat van ouds tot de Germaanse taalschat behoort. Het Deutsches Rechtswörterbuch geeft bij dit woord ook als betekenis Anspruch auf ein Gemeinrecht oder eine Gemeindegerechtigkeit, vor allem bei Wald und Weide. Zeker vanaf de dertiende eeuw, maar hoogstwaarschijnlijk al veel eerder, vormde de lager gelegen driehoek tussen deze straten volgens deze theorie een soort bestuurlijk centrum voor de omgeving. Kort vóór 1979 verdween het straatje, vermoedelijk in het kader van een ruilverkaveling.

Wie het gebied op luchtfoto's, zoals op Google Earth, bekijkt ziet daar nog steeds vaag de loop van het straatje. Dat heeft te maken met het feit dat het materiaal van de weg door onderploegen nog steeds een iets andere kleur aan het zand van de akker geeft.

Bronnen, noten en/of referenties