Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Rabo-clubsupport leverde dit jaar 765,88 euro op. Allen die op ons stemden hartelijk dank!
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis

The Veeno's: verschil tussen versies

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
 
(Een tussenliggende versie door een andere gebruiker niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
[[Bestand:25.875 a.jpg|thumb|400px|Het orkest bij een toneelvoorstelling van het Missiethuisfront in Zeilberg.]]
[[Bestand:25.875 a.jpg|thumb|430px|Het orkest bij een toneelvoorstelling van het Missiethuisfront in Zeilberg. Klik op het icoon voor meer informatie.<br>Foto: collectie Mien van der Heijden-van Bussel]]
Het dansorkest '''The Veeno's''', ook wel '''De Veeno's'''  uit [[Zeilberg]] was van rond 1951 tot 1967 actief.
Het dansorkest '''The Veeno's''', ook wel '''De Veeno's'''  uit [[Zeilberg]] was van rond 1951 tot 1967 actief.




De juiste samenstelling van het muziekgezelschap in de loop der tijd is niet bekend. Enkele namen van muzikanten in het orkestje zijn drummer [[Huub van Mullekom]], de accordeonisten Theo en [[Wilhelmus Cornelis Bouwmans (1931-2009)|Wim Bouwmans]] en [[Martinus Johannes Antonius Maria Keunen (1938-2011)|Martien Keunen]], Bertha Bronstein, Hanneke, Frida en gitariste Leentje Bennenbroek, [[Martinus van de Mortel )1924-1967)|Mart van de Mortel]], Wim van Lier en gitaar en zang [[Johannes Gerardus Petrus Hendricus van Ooij (1930-2005)|Jan van Ooij]].
De initiatiefnemer en oprichter van het orkest was rond 1951 drummer-zanger [[Huub van Mullekom]] uit Griendtsveen, hij vroeg de accordeonist [[Theo Bouwmans]] en zijn broer Wim [[Wilhelmus Cornelis Bouwmans (1931-2009)|Wim]], die naast accordeon ook trompet speelde, om samen te gaan optreden. Omdat Huub in Griendtsveen woonde en [[Zeilberg]]se gebroeders Bouwmans zich ook nauw met de [[Peel]] verbonden wisten, werd gekozen voor de naam The Veeno's.


Het ensemble trad voornamelijk op bij plaatselijke activiteiten in Zeilberg, zoals toneeluitvoeringen en festiviteiten van het [[Missiethuisfront]]. Ook bij de feestelijke heropening van het café met slijterij van het orkestlid Mart van de Mortel op zaterdag 4 februari (waarschijnlijk in 1950) trad het orkest op.
Rond 1960 werd het orkest versterkt met gitarist [[Hennie Manders]], die tevens de nieuwe zanger van het orkest werd, en saxofonist Rinie van der Putten.


Over de herkomst en de betekenis van de naam van dit orkest is nog niets bekend.
Bij hun 12½-jarig bestaan gaven zij een optreden bij een bijeenkomst van de leden van de [[Boerenbond Deurne]] in [[zaal Brabant]]. Bij die gelegenheid werden ze spontaan in de bloemetjes gezet.


De laatst bekende vermelding van een optreden van dit orkest is tijdens het zomerfeesten van 1960 in [[Walsberg]]. In een verslag in de [[Helmondse Courant]] van 4 augustus 1960 werd het volgende geschreven:
Het ensemble trad voornamelijk op bij plaatselijke activiteiten in Zeilberg, zoals toneeluitvoeringen en festiviteiten van het [[Missiethuisfront]]. Ook bij de feestelijke heropening van het café met slijterij van het orkestlid [[Martinus van de Mortel 1924-1967)|Mart van de Mortel]] op zaterdag 4 februari (waarschijnlijk in het jaar 1950) trad het orkest op.
 
Een optreden van dit orkest tijdens het zomerfeesten van 1960 in [[Walsberg]] werd in een verslag in de [[Helmondse Courant]] van 4 augustus 1960 als volgt omschreven:
:''... alle attracties werden met overgave geëxploiteerd en het dubbeltjes-dansen in de feestelijke zaal van het parochiehuis, waar het Zeilbergse dansorkest "De Veeno's" de stemming erin hield, werd wederom een succes.''
:''... alle attracties werden met overgave geëxploiteerd en het dubbeltjes-dansen in de feestelijke zaal van het parochiehuis, waar het Zeilbergse dansorkest "De Veeno's" de stemming erin hield, werd wederom een succes.''
Het allerlaatste optreden van dit orkest was weliswaar tijdens [[Zeilberg-kermis]]van 1967, echter niet in Zeilberg maar in een Limburgs dorp.


[[categorie:orkest|Veeno's]]
[[categorie:orkest|Veeno's]]

Huidige versie van 19 jul 2017 om 20:26

Het orkest bij een toneelvoorstelling van het Missiethuisfront in Zeilberg. Klik op het icoon voor meer informatie.
Foto: collectie Mien van der Heijden-van Bussel

Het dansorkest The Veeno's, ook wel De Veeno's uit Zeilberg was van rond 1951 tot 1967 actief.


De initiatiefnemer en oprichter van het orkest was rond 1951 drummer-zanger Huub van Mullekom uit Griendtsveen, hij vroeg de accordeonist Theo Bouwmans en zijn broer Wim Wim, die naast accordeon ook trompet speelde, om samen te gaan optreden. Omdat Huub in Griendtsveen woonde en Zeilbergse gebroeders Bouwmans zich ook nauw met de Peel verbonden wisten, werd gekozen voor de naam The Veeno's.

Rond 1960 werd het orkest versterkt met gitarist Hennie Manders, die tevens de nieuwe zanger van het orkest werd, en saxofonist Rinie van der Putten.

Bij hun 12½-jarig bestaan gaven zij een optreden bij een bijeenkomst van de leden van de Boerenbond Deurne in zaal Brabant. Bij die gelegenheid werden ze spontaan in de bloemetjes gezet.

Het ensemble trad voornamelijk op bij plaatselijke activiteiten in Zeilberg, zoals toneeluitvoeringen en festiviteiten van het Missiethuisfront. Ook bij de feestelijke heropening van het café met slijterij van het orkestlid Mart van de Mortel op zaterdag 4 februari (waarschijnlijk in het jaar 1950) trad het orkest op.

Een optreden van dit orkest tijdens het zomerfeesten van 1960 in Walsberg werd in een verslag in de Helmondse Courant van 4 augustus 1960 als volgt omschreven:

... alle attracties werden met overgave geëxploiteerd en het dubbeltjes-dansen in de feestelijke zaal van het parochiehuis, waar het Zeilbergse dansorkest "De Veeno's" de stemming erin hield, werd wederom een succes.

Het allerlaatste optreden van dit orkest was weliswaar tijdens Zeilberg-kermisvan 1967, echter niet in Zeilberg maar in een Limburgs dorp.