Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Rabo-clubsupport leverde dit jaar 765,88 euro op. Allen die op ons stemden hartelijk dank!
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis

Jeugdherberg 't Peleke Helenaveen: verschil tussen versies

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
 
(3 tussenliggende versies door 2 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
[[Bestand:09.013.jpg|thumb|300px|Jeugdherberg 't Peleke in 1937 (foto collectie gemeente Deurne]]
[[Bestand:09.013.jpg|thumb|400px|Jeugdherberg 't Peleke in 1937.<br>Foto collectie gemeente Deurne.]]
'''Jeugdherberg ''’t Peleke'' Helenaveen''' werd  in 1933 gesticht in de voormalige directeurswoning van de [[Maatschappij Helenaveen]] aan de [[Geldersestraat]] en deed dienst tot 1943.
[[Bestand:01.992.JPG|thumb|400px|Interieur van de jeugdbergerg.<br>Foto collectie Thom van der Straaten.]]
[[Bestand:09.012.jpg|thumb|400px|Foto collectie gemeente Deurne.]]
'''Jeugdherberg ''’t Peleke'' Helenaveen''' werd  in 1933 gesticht in [[villa Gena]], de voormalige directeurswoning van de [[Maatschappij Helenaveen]] aan de [[Geldersestraat]] en deed dienst tot 1943.




Op 9 juni 1933 werd er in het huis van de dierenarts [[Jan van den Akker (1897)|J. van den Akker]] een vergadering belegd, waarin de districtsconsul van de Nederlandsche Jeugdherbergencentrale (NJHC) toelichting gaf over doel en strekking van een jeugdherberg. Op dat moment had de NJHC de vroegere directeurswoning in [[Helenaveen]] al gehuurd van de Maatschappij Helenaveen om deze als jeugdherberg in te richten. In het comité tot oprichting namen zitting dominee T.G. Meester, burgemeester [[Jan Casper van Beek|J.C. van Beek]], de Helmondse industrieel ingenieur Kam, mej. R. Carp uit Helmond; de Deurnese industrieel [[Lambertus te Strake (1894-1991)|L. te Strake]], mevr. [[Driesje Johanna Beekman (1898)|D.J. te Strake-Beekman]], J.W. Maas, boekhouder bij de Mij. Helenaveen, de Helenaveense schoolhoofd [[Leonardus Henricus Hubertus Theelen (1891-1952)|L.H.H. Theelen]], dierenarts J. van den Akker, mevr. Van den Akker-Jansen, de industrieel H. Verkouteren uit Asten, de industrieel C.J. Lambrechtsen uit Beek en Donk en de Deurnese gemeentesecretaris [[Petrus Leonardus Gijsbers (1881-1950)|P.L. Gijsbers]].
Op 9 juni 1933 werd er in het huis van de dierenarts [[Jan van den Akker (1897-1968)|Jan van den Akker]] een vergadering belegd, waarin de districtsconsul van de Nederlandsche Jeugdherbergencentrale (NJHC) toelichting gaf over doel en strekking van een jeugdherberg. Op dat moment had de NJHC de vroegere directeurswoning in [[Helenaveen]] al gehuurd van de Maatschappij Helenaveen om deze als jeugdherberg in te richten. In het comité tot oprichting namen zitting [[Tijmen Geerts Meester (1881-1971)|dominee Meester]], [[Johannes Casper van Beek (1877-1951)|burgemeester Van Beek]], de Helmondse industrieel ingenieur Kam, mej. R. Carp uit Helmond; de Deurnese industrieel [[Lambertus te Strake (1894-1991)|Bertus te Strake]], [mevrouw Te Strake-Beekman, J.W. Maas, boekhouder bij de Maatschappij Helenaveen, het Helenaveense schoolhoofd [[Leonardus Henricus Hubertus Theelen (1891-1952)|L.H.H. Theelen]], dierenarts Jan van den Akker, mevrouw Van den Akker-Jansen, de industrieel H. Verkouteren uit Asten, de industrieel C.J. Lambrechtsen uit Beek en Donk en de Deurnese gemeentesecretaris [[Petrus Leonardus Gijsbers (1881-1950)|P.L. Gijsbers]].


Er werd ook een commissie van toezicht gevormd, bestaande uit [[Jan Casper van Beek|J.C. van Beek]], voorzitter, ds. T.G. Meester, vicevoorzitter, mevr. Te Strake-Beekman, secretaresse en de leden ir. J.G. Kam en J. van den Akker.
Er werd ook een commissie van toezicht gevormd, bestaande uit [[Jan Casper van Beek|J.C. van Beek]], voorzitter, dominee Meester, vicevoorzitter, mevrouw Te Strake-Beekman, secretaresse en de leden ir. J.G. Kam en J. van den Akker.


Het dagelijks bestuur werd gevormd door C.J. Lambrechtsen, voorzitter, L. te Strake, vicevoorzitter, mej. R. Carp secretaresse, mevr. J.E. van den Akker-Jansen, penningmeester, P.L. Gijsbers, 2e secretaris, J.W. Maassen en L.H.H. Theelen als lid
Het dagelijks bestuur werd gevormd door C.J. Lambrechtsen, voorzitter, L. te Strake, vicevoorzitter, mej. R. Carp secretaresse, mevr. J.E. van den Akker-Jansen, penningmeester, P.L. Gijsbers, 2e secretaris, J.W. Maassen en L.H.H. Theelen als lid
herbergleider.
herbergleider.


Tijdens de [[Tweede Wereldoorlog]] vonden NSB-vrouwen er met hun kroost onderdak.
Rond 1944 werd de jeugdherberg om nog onbekende redenen opgeheven.


Nadat in 1943 hun boerderij afbrandde mocht de familie [[Cornelis Hoogendoorn (1884-1973)|Hoogendoorn]] in de jeugdherberg wonen, die daarmee zijn functie verloor.  Na de oorlog bewoonden Victor Hoogendoorn en Philip van der Kroon de villa. Het gebouw werd toen wel tevens de plaats waar de Helenaveense leden van de Gereformeerde Kerk zondags samen kwamen.
Achter de villa was een grote parkachtige tuin aangelegd: ''het bos van Kroon'' . Daarin stond een enorme mammoetboom: de Sequoiadendron giganteum. In de jaren zeventig van de twintigste eeuw werd de voormalige directeurswoning [[villa Gena]] van de [[maatschappij Helenaveen]] door  [[Theo van Mullekom]] van snackfabriek Mulfric gekocht. Hij vestigde er zijn [[conservenfabriekje Sanwan]].
<gallery perrow="3" widths="230" heights="300" caption="">
Bestand:09.009.jpg|
Bestand:01.992.JPG|
Bestand:09.012.jpg|
</gallery>
[[categorie:toerisme]]
[[categorie:toerisme]]

Huidige versie van 25 apr 2017 om 22:04

Jeugdherberg 't Peleke in 1937.
Foto collectie gemeente Deurne.
Interieur van de jeugdbergerg.
Foto collectie Thom van der Straaten.
Foto collectie gemeente Deurne.

Jeugdherberg ’t Peleke Helenaveen werd in 1933 gesticht in villa Gena, de voormalige directeurswoning van de Maatschappij Helenaveen aan de Geldersestraat en deed dienst tot 1943.


Op 9 juni 1933 werd er in het huis van de dierenarts Jan van den Akker een vergadering belegd, waarin de districtsconsul van de Nederlandsche Jeugdherbergencentrale (NJHC) toelichting gaf over doel en strekking van een jeugdherberg. Op dat moment had de NJHC de vroegere directeurswoning in Helenaveen al gehuurd van de Maatschappij Helenaveen om deze als jeugdherberg in te richten. In het comité tot oprichting namen zitting dominee Meester, burgemeester Van Beek, de Helmondse industrieel ingenieur Kam, mej. R. Carp uit Helmond; de Deurnese industrieel Bertus te Strake, [mevrouw Te Strake-Beekman, J.W. Maas, boekhouder bij de Maatschappij Helenaveen, het Helenaveense schoolhoofd L.H.H. Theelen, dierenarts Jan van den Akker, mevrouw Van den Akker-Jansen, de industrieel H. Verkouteren uit Asten, de industrieel C.J. Lambrechtsen uit Beek en Donk en de Deurnese gemeentesecretaris P.L. Gijsbers.

Er werd ook een commissie van toezicht gevormd, bestaande uit J.C. van Beek, voorzitter, dominee Meester, vicevoorzitter, mevrouw Te Strake-Beekman, secretaresse en de leden ir. J.G. Kam en J. van den Akker.

Het dagelijks bestuur werd gevormd door C.J. Lambrechtsen, voorzitter, L. te Strake, vicevoorzitter, mej. R. Carp secretaresse, mevr. J.E. van den Akker-Jansen, penningmeester, P.L. Gijsbers, 2e secretaris, J.W. Maassen en L.H.H. Theelen als lid herbergleider.

Rond 1944 werd de jeugdherberg om nog onbekende redenen opgeheven.