Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Rabo-clubsupport leverde dit jaar 765,88 euro op. Allen die op ons stemden hartelijk dank!
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis

Gerardus Wilhelmus Maria van Kol (1956): verschil tussen versies

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
k (Canyon Drive Band moet zo volgens de digitale muziekencyclopedie)
Geen bewerkingssamenvatting
 
(18 tussenliggende versies door 3 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
{{Infobox persoon
{{Infobox persoon|
| naam          = Gerard van Kol
| naam          = Gerardus Wilhelmus Maria van Kol
| foto          = [[Bestand:495px-Gerard van Kol - LHE .jpg|200px]]
| foto          = [[Bestand:495px-Gerard van Kol - LHE .jpg|200px]]
| tekst          =  
| tekst          =  
| volledige naam = Gerard van Kol
| volledige naam = Gerardus Wilhelmus Maria van Kol
| roepnaam      = Gerard
| roepnaam      = Gerard
| geboorteplaats = Liessel
| geboorteplaats = Liessel
| geboortedatum  = 6 oktober 1956  
| geboortedatum  = 6 oktober 1956
| doopdatum      =
| overl.plaats  =
| overl.plaats  =
| overl.datum    =
| overl.datum    =
| partner(s)    =
| partner(s)    = Josephien van Bommel
| beroep(en)    = troubadour  
| beroep(en)    = ongediertebestrijder, muzikant, troubadour
| bidprentje    =
| bidprentje    =
| gedachtenisprent =
}}
}}
'''Gerard van Kol''' staat bekend als dé troubadour van [[Liessel]].
{{link stamboom|stamboom=''[[Van Kol]]''}}
[[Bestand:L54.455.JPG|thumb|400px|Optreden van Gerard van Kol tijdens de Leyselse Aaftere van 9 oktober 2011.]]
'''Gerardus Wilhelmus Maria (Gerard) van Kol (1956)''' staat bekend als dé troubadour van [[Liessel]].




Gerard van Kol werd aan de [[Rodegraafweg]] 9 in Liessel geboren als jongste van een gezin van acht kinderen.  
Hij werd geboren als jongste in het gezin van acht kinderen van [[Lambertus van Kol (1915-1988)|Lambertus (Bert) van Kol (1915-1988)]] en Hendrica Johanna (Drika) Pijnenburg (1917-1990).


Al vanaf zijn jeugd speelde hij muziek. Eerst op de accordeon van zijn zus en vanaf zijn veertiende jaar speelde hij slagwerk wat vanaf die tijd zijn voorkeur kreeg. Vanaf zijn 15 jaar speelde hij bij verschillende bandjes in de regio, waarbij hij zich ook vocaal niet onbetuigd liet.
Gerard huwde in 1979 met Josephiena Johanna Hendrika (Josephien) van Bommel.


De eerste band  waarin Gerard speelde was ''The Remblin Four'', een groep die later ''White Weel'' ging heten. Na zes jaar stapte hij over naar de [[Canyon Drive Band]] uit [[Neerkant]]  waar hij ongeveer vijf jaar bleef. Vervolgens speelde hij bij orkest ''Silverline'' uit Erp en daarna nog een aantal jaren in orkest ''De Brabanten'' waar vooral feestrepertoire gespeeld werd.
In hun huwelijk werden twee dochters geboren:


In de periode 1977 tot 1982) trad hij op met Canyon Drive Band, die vooral populariteit verwierf met country-rock. Er verschenen drie singels en een elpee. Er werd opgetreden tijdens verschillende festivals in binnen- en buitenland.  Na diverse optredens voor zowel regionale als nationale radio en televisie keerde hij terug in de dans- en amusementswereld.
# Marianne, (1986)
# Marloes, (1990)
De laatste jaren treed hij regelmatig op met zijn eigen dialectrepertoire, liedjes die hij zelf van Brabantse dialectteksten voorziet. Vanaf 1992 schrijft Gerard regelmatig songteksten voor eigen gebruik.


Tevens is Gerard de schrijver van de tekst van een nieuw [[Liessels volkslied|Leissels volkslied]] dat ondertussen zowat de gehele Liesselse bevolking uit het hoofd kent en waarvan de tekst staat afgedrukt in het boek ''[[Van Leysel tot Liessel]]''.
Gerard werd geboren op het adres [[Rodegraafweg 9]]. Sinds zijn huwelijk woont hij met zijn gezin op [[Meidoorn 2]].


Er zijn twee cd's van hem verschenen. De door hem zelf geschreven teksten van het repertoire op zijn cd's  zijn in Liessels dialect.
Hij volgde de [[Ambachtsschool|technische school]] in Deurne en werd in 1971 timmerman bij [[Coopmans Bouwbedrijf BV]] in Deurne. Van 2002 tot 2012 werkte hij als ongediertebestrijder voor Ten Dijk Ongediertebestrijding in Terwolde.


In 1996 verscheen zijn eerste cd met de titel ''Van Leissel''. In 2008 verscheen de tweede cd met als titel ''Van Leissel 2''.  Op dit moment wordt gewerkt aan de derde cd die waarschijnlijk in 2016 wordt gepresenteerd.
Al vanaf zijn jeugd speelde hij muziek. Eerst thuis op de accordeon van zijn zus Mien en vanaf zijn veertiende jaar speelde hij slagwerk wat vanaf die tijd zijn voorkeur kreeg. Vanaf zijn 15 jaar speelde hij bij verschillende bandjes in de regio, waarbij hij zich ook vocaal niet onbetuigd liet. De eerste band waarin Gerard speelde was [[Ramblin Four]], een groep die medio 1975 [[White Wheel]] ging heten. Begin 1980 stapte hij over naar de [[Canyon Drive Band]] uit [[Neerkant]] waar hij ongeveer vijf jaar bleef. Vervolgens speelde hij bij orkest ''Silverline'' uit Erp en daarna nog een aantal jaren in orkest ''De Brabanten'' waar vooral feestrepertoire gespeeld werd.


Tegenwoordig treed Gerard regelmatig op in de hele regio met zijn Lijsselse dialectliedjes-repertoire. Hij zingt mee met eerder opgenomen orkestbanden en praat het programma op een smeuïge manier aan elkaar. Het programma wordt geheel aan de gelegenheid aangepast. Hij bedient zelf de muziekinstallatie terwijl hij meezingt met de eerder opgenomen orkestopname die op minidisk opgenomen zijn.  
Met de Canyon Drive Band werd opgetreden tijdens verschillende festivals in binnen- en buitenland en voor zowel regionale als nationale radio en televisie. De band verwierf vooral populariteit met country-rock. Er verschenen drie singels en een elpee.
 
{{DEFAULTSORT:Kol,Gerard van}}
Sinds 1992 treedt hij regelmatig op met zijn eigen dialectrepertoire, het zijn liedjes die hij zelf van teksten voorziet. Tevens is Gerard de schrijver van de tekst van ''[[Leissel blie mer krek zo as ge bent]]'', een nieuw Leissels volkslied dat ondertussen zowat de gehele Liesselse bevolking uit het hoofd kent en waarvan de tekst staat afgedrukt in het boek ''[[Van Leysel tot Liessel]]'' op bladzijde 223.
[[categorie:Van Kol|Gerard]]
 
[[categorie:troubadour]]
Er zijn door hem voor eigen rekening en risico drie cd's uitgebracht. De door hem zelf geschreven teksten van het repertoire op deze cd's zijn in Liessels dialect. In 1996 verscheen zijn eerste cd met de titel ''Van Leissel'' met zes nummers. In 2008 verscheen de tweede cd met als titel ''Van Leissel 2'' met twaalf nummers. In 2019 volgde de cd met de titel ''Van Leissel 3'' en op deze cd zijn eveneens twaalf liedjes te horen.
 
Gerard treedt regelmatig op in de hele regio met zijn repertoire van Lijsselse dialectliedjes, hoofdzakelijk voor KBO, Zij-actief en De Zonnebloem. Hij praat het programma op een smeuïge manier aan elkaar. Het programma wordt geheel aan de gelegenheid aangepast. Hij bedient zelf de muziekinstallatie terwijl hij meezingt met de orkestopname die op minidisk opgenomen zijn. Gerard was een vaste deelnemer aan de [[Leyselse Aaftere]] in de jaren 2008 tot 2015.
 
Sinds zijn pensionering in 2012 verricht Gerard vrijwilligerswerk bij [[Stichting Ontmoetingsruimte De Gasterij]]. Hij wandelt en fietst met dementerenden, verzorgt maaltijden en maakt muziek. In 2012 was hij bovendien deelnemer aan project [[Liessel 700 jaar historie]].
 
Bij de presentatie van zijn derde cd ''Van Leissel 3'' op zondag 27 oktober 2019 werd hij door [[stichting Dorpsraad Liessel]] uitgeroepen tot [[n'en Echte Lijsselse Mens]].
 
In mei 2020 presenteerde Gerard van Kol een ''Coronalied'', door hem gezongen in het Lijssels dialect. Hij schreef het lied om alle Liesselnaren, die in deze bizarre tijden het een en ander meegemaakt hebben een hart onder de riem te steken. Gerard schreef zijn tekst op de melodie van [[Het Dorp]] van Wim Sonneveld. [[Hanz Martens]] speelde de begeleidende pianomuziek. [[Louis Michels]] voorzag het youtube-filmpje van het Coronalied van mooie, zeer toepasselijk bij de tekst gekozen foto’s.
<center>
{{#widget:YouTube|id=DTFHjO8PMtA}}
</center>
 
{{DEFAULTSORT:Kol,Gerardus van}}
[[Categorie:Van Kol|Gerardus]]
[[categorie:Troubadour]]
[[categorie:Muzikant]]
[[categorie:Ongediertebestrijder]]
[[categorie:N'en Echte Lijsselse Mens]]

Huidige versie van 15 sep 2024 om 13:57

Gerardus Wilhelmus Maria van Kol
495px-Gerard van Kol - LHE .jpg
Persoonsinformatie
Volledige naam Gerardus Wilhelmus Maria van Kol
Roepnaam Gerard
Geboorteplaats Liessel
Geboortedatum 6 oktober 1956
Partner(s) Josephien van Bommel
Beroep(en) ongediertebestrijder, muzikant, troubadour
Stamboom.png Van Kol
Optreden van Gerard van Kol tijdens de Leyselse Aaftere van 9 oktober 2011.

Gerardus Wilhelmus Maria (Gerard) van Kol (1956) staat bekend als dé troubadour van Liessel.


Hij werd geboren als jongste in het gezin van acht kinderen van Lambertus (Bert) van Kol (1915-1988) en Hendrica Johanna (Drika) Pijnenburg (1917-1990).

Gerard huwde in 1979 met Josephiena Johanna Hendrika (Josephien) van Bommel.

In hun huwelijk werden twee dochters geboren:

  1. Marianne, (1986)
  2. Marloes, (1990)

Gerard werd geboren op het adres Rodegraafweg 9. Sinds zijn huwelijk woont hij met zijn gezin op Meidoorn 2.

Hij volgde de technische school in Deurne en werd in 1971 timmerman bij Coopmans Bouwbedrijf BV in Deurne. Van 2002 tot 2012 werkte hij als ongediertebestrijder voor Ten Dijk Ongediertebestrijding in Terwolde.

Al vanaf zijn jeugd speelde hij muziek. Eerst thuis op de accordeon van zijn zus Mien en vanaf zijn veertiende jaar speelde hij slagwerk wat vanaf die tijd zijn voorkeur kreeg. Vanaf zijn 15 jaar speelde hij bij verschillende bandjes in de regio, waarbij hij zich ook vocaal niet onbetuigd liet. De eerste band waarin Gerard speelde was Ramblin Four, een groep die medio 1975 White Wheel ging heten. Begin 1980 stapte hij over naar de Canyon Drive Band uit Neerkant waar hij ongeveer vijf jaar bleef. Vervolgens speelde hij bij orkest Silverline uit Erp en daarna nog een aantal jaren in orkest De Brabanten waar vooral feestrepertoire gespeeld werd.

Met de Canyon Drive Band werd opgetreden tijdens verschillende festivals in binnen- en buitenland en voor zowel regionale als nationale radio en televisie. De band verwierf vooral populariteit met country-rock. Er verschenen drie singels en een elpee.

Sinds 1992 treedt hij regelmatig op met zijn eigen dialectrepertoire, het zijn liedjes die hij zelf van teksten voorziet. Tevens is Gerard de schrijver van de tekst van Leissel blie mer krek zo as ge bent, een nieuw Leissels volkslied dat ondertussen zowat de gehele Liesselse bevolking uit het hoofd kent en waarvan de tekst staat afgedrukt in het boek Van Leysel tot Liessel op bladzijde 223.

Er zijn door hem voor eigen rekening en risico drie cd's uitgebracht. De door hem zelf geschreven teksten van het repertoire op deze cd's zijn in Liessels dialect. In 1996 verscheen zijn eerste cd met de titel Van Leissel met zes nummers. In 2008 verscheen de tweede cd met als titel Van Leissel 2 met twaalf nummers. In 2019 volgde de cd met de titel Van Leissel 3 en op deze cd zijn eveneens twaalf liedjes te horen.

Gerard treedt regelmatig op in de hele regio met zijn repertoire van Lijsselse dialectliedjes, hoofdzakelijk voor KBO, Zij-actief en De Zonnebloem. Hij praat het programma op een smeuïge manier aan elkaar. Het programma wordt geheel aan de gelegenheid aangepast. Hij bedient zelf de muziekinstallatie terwijl hij meezingt met de orkestopname die op minidisk opgenomen zijn. Gerard was een vaste deelnemer aan de Leyselse Aaftere in de jaren 2008 tot 2015.

Sinds zijn pensionering in 2012 verricht Gerard vrijwilligerswerk bij Stichting Ontmoetingsruimte De Gasterij. Hij wandelt en fietst met dementerenden, verzorgt maaltijden en maakt muziek. In 2012 was hij bovendien deelnemer aan project Liessel 700 jaar historie.

Bij de presentatie van zijn derde cd Van Leissel 3 op zondag 27 oktober 2019 werd hij door stichting Dorpsraad Liessel uitgeroepen tot n'en Echte Lijsselse Mens.

In mei 2020 presenteerde Gerard van Kol een Coronalied, door hem gezongen in het Lijssels dialect. Hij schreef het lied om alle Liesselnaren, die in deze bizarre tijden het een en ander meegemaakt hebben een hart onder de riem te steken. Gerard schreef zijn tekst op de melodie van Het Dorp van Wim Sonneveld. Hanz Martens speelde de begeleidende pianomuziek. Louis Michels voorzag het youtube-filmpje van het Coronalied van mooie, zeer toepasselijk bij de tekst gekozen foto’s.