U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

N'en Echte Lijsselse Mens

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Toos Verberne-Venner werd n'en Echte Lijsselse Mens in 1987. Links van haar pater Aarts, haar voorganger van 1986. Rechts pastoor Pigmans die in 1997 benoemd werd. Foto uit collectie Liessels Historisch Erfgoed

De benoeming tot n'en Echte Lijsselse Mens is door de Stichting Liessel Promotion in het leven geroepen en wordt regelmatig toegekend aan een persoon uit de Liesselse gemeenschap met bijzondere verdiensten voor de Liesselse gemeenschap.

Vanaf 1998 wordt de benoeming toegekend door stichting Dorpsraad Liessel.
Aanvankelijk werd de eretitel toegekend aan een inwoner die in Liessel was geboren en getogen en die (nog) niet eerder een andere onderscheiding (koninklijk of kerkelijk) had ontvangen. De regels zijn in de loop der tijd wat verruimd. Enig moment werden ook inwoners benoemd die niet in het dorp zelf waren geboren. Vanaf 1998 is het geen beletsel meer dat de persoon al in het bezit was van een koninklijke onderscheiding. De dorpsraad was van mening dat de titel 'Lijsselse Mens' een vorm van waardering moest zijn van de Liesselse gemeenschap. Het maakt dan niet uit of dat dit zich eerder heeft geuit in de vorm van een koninklijke onderscheiding wegens verdiensten die vaak veel breder zijn dan enkel de plaatselijke dorpsgemeenschap. Vervolgens besloot de dorpsraad in 1999 om niet ieder jaar een benoeming te organiseren, omdat de eretitel dan haar exclusieve karakter zou verliezen. De benoeming werd sindsdien gecombineerd met een bepaalde gelegenheid, waardoor het mogelijk werd de kandidaat ‘te overvallen’.

Tot nen echte Lijsselse mens zijn tot nu toe benoemd: