Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Rabo-clubsupport leverde dit jaar 765,88 euro op. Allen die op ons stemden hartelijk dank!
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis

Deurnes Mannenkoor (1926-1946): verschil tussen versies

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
 
(3 tussenliggende versies door 3 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
[[Bestand:DC vrijdag 12 oktober 1945.JPG|right|thumb|400px|Bestuur en nagenoeg alle leden van het DMK kwamen op maandag 8 oktober 1945 in [[Café De Unie]] in vergadering bij elkaar en dat resulteerde in deze advertentie  in de [[Deurnesche Courant]] van vrijdag 12 oktober 1945]]
[[Bestand:DC vrijdag 12 oktober 1945.JPG|thumb|400px|Bestuur en nagenoeg alle leden van het DMK kwamen op maandag 8 oktober 1945 in [[Café De Unie]] in vergadering bij elkaar en dat resulteerde in deze advertentie  in de [[Deurnesche Courant]] van vrijdag 12 oktober 1945.]]


Het '''Deurnes Mannenkoor''' (DMK) bestond al in 1926 maar veranderde eind 1945 begin 1946 haar naam in “[[Deurnes Gemengd Koor]]”.   
Het '''Deurnes Mannenkoor''' (DMK) bestond al in 1926 maar veranderde eind 1945 begin 1946 haar naam in “[[Deurnes Gemengd Koor]]”.   




===Oorsprong naam Deurnes Mannenkoor (DMK)===
De [[gemeente Deurne]] kende in 1926 haar eerste Deurnes Mannenkoor. [[Pieter van Nunen]] wilde in die tijd een [[dubbelmannenkwartet]] oprichten maar de belangstelling hiervoor was dermate groot dat er al op 30 januari een mannenkoor werd opgericht onder de naam ''Deurnes Mannenkoor''. De eerste voorzitter was [[Gerardus Johannes Aloisius Hartjens (1897-1975)|Gérard Hartjens]].
De [[gemeente Deurne]] kende in 1926 haar eerste Deurnes Mannenkoor. [[Pieter van Nunen]]
wilde in die tijd een [[dubbelmannenkwartet]] oprichten maar de belangstelling hiervoor was dermate groot dat er al op 30 januari een mannenkoor werd opgericht onder de naam ''Deurnes Mannenkoor''. De eerste voorzitter was [[Gerardus Johannes Aloisius Hartjens (1897-1975)|Gérard Hartjens]].  
Het koor gaf apart uitvoeringen voor vrouwen en voor mannen, want gemengd publiek was in die tijd uit den boze. Rond 1934 kwam het koor in een dip te zitten, er werden geen concerten meer gegeven en leden haakten af. Maar een kluit van mannen hield standvastig vol. Het duurde tot 1946 voor dat er vrouwen mochten aansluiten in het koor. De katholieke kerk was tot dan absoluut niet gecharmeerd van gemengde verenigingen. In die tijd veranderde het koor haar naam in "[[Deurnes Gemengd Koor]]". Tijdens de wederopbouw, in de periode na de [[Tweede Wereldoorlog]], maakte het koor onder de nieuwe naam een goede doorstart. De naam Deurnes Mannenkoor was niet meer. Enkele leden haakten overigens toen het koor gemengd werd; onder meer [[Johannes Keunen (1895-1980)|Hannes Keunen]], hieronder op de foto nog te zien, hield het toen voor gezien.
Het koor gaf apart uitvoeringen voor vrouwen en voor mannen, want gemengd publiek was in die tijd uit den boze. Rond 1934 kwam het koor in een dip te zitten, er werden geen concerten meer gegeven en leden haakten af. Maar een kluit van mannen hield standvastig vol. Het duurde tot 1946 voor dat er vrouwen mochten aansluiten in het koor. De katholieke kerk was tot dan absoluut niet gecharmeerd van gemengde verenigingen. In die tijd veranderde het koor haar naam in "[[Deurnes Gemengd Koor]]".  
In de wederopbouw, in de periode na de [[Tweede Wereldoorlog]], maakte het koor onder de nieuwe naam een goede doorstart. De naam Deurnes Mannenkoor was niet meer.  


[[Bestand:24.832 a.jpg|thumb|600px|centre|Het Deurnese Mannenkoor op stap in Valkenburg, 1928. Foto ter beschikking gesteld door familie Janssen]]


[[Bestand:24.832 a.jpg|thumb|centre|600px|Het Deurnese Mannenkoor op stap in Valkenburg, 1928.<br>Foto ter beschikking gesteld door familie Janssen]]
Begin jaren 70 van de 20e eeuw was er in de [[Sint-Jozefparochie]] iets aan het ontluiken. Het [[Jongenskoor Deurne '67|Knapen-herenkoor Deurne ‘67]] onder bezielende leiding van  [[Wim Boerekamp]], ging min of meer ten onder aan het eigen succes. Dit moment was tegelijkertijd het startsein om een heus mannenkoor op te richten. Uit heren van voornoemd koor en vanuit het [[Kerkkoor Sint Jozef]] werd in 1976 het  [[Deurnes Mannenkoor (1976)|nieuwe Deurnes Mannenkoor]] gesmeed.
 
 
===Nieuw "Deurnes Mannenkoor===
Begin jaren 70 van de 20e eeuw was er in de [[Sint-Jozefparochie]] iets aan het ontluiken. [[Knapen-herenkoor Deurne 67]] onder bezielende leiding van  [[Wim Boerekamp]], ging min of meer ten onder aan het eigen succes. Dit moment was tegelijkertijd het startsein om een heus mannenkoor op te richten. Uit heren van voornoemd koor en vanuit het [[Kerkkoor Sint Jozef]] werd in 1976 het  [[Deurnes Mannenkoor (1976)|nieuwe Deurnes Mannenkoor]] gesmeed.
[[categorie:zangvereniging]]
[[categorie:zangvereniging]]

Huidige versie van 17 jun 2020 om 16:17

Bestuur en nagenoeg alle leden van het DMK kwamen op maandag 8 oktober 1945 in Café De Unie in vergadering bij elkaar en dat resulteerde in deze advertentie in de Deurnesche Courant van vrijdag 12 oktober 1945.

Het Deurnes Mannenkoor (DMK) bestond al in 1926 maar veranderde eind 1945 begin 1946 haar naam in “Deurnes Gemengd Koor”.


De gemeente Deurne kende in 1926 haar eerste Deurnes Mannenkoor. Pieter van Nunen wilde in die tijd een dubbelmannenkwartet oprichten maar de belangstelling hiervoor was dermate groot dat er al op 30 januari een mannenkoor werd opgericht onder de naam Deurnes Mannenkoor. De eerste voorzitter was Gérard Hartjens.

Het koor gaf apart uitvoeringen voor vrouwen en voor mannen, want gemengd publiek was in die tijd uit den boze. Rond 1934 kwam het koor in een dip te zitten, er werden geen concerten meer gegeven en leden haakten af. Maar een kluit van mannen hield standvastig vol. Het duurde tot 1946 voor dat er vrouwen mochten aansluiten in het koor. De katholieke kerk was tot dan absoluut niet gecharmeerd van gemengde verenigingen. In die tijd veranderde het koor haar naam in "Deurnes Gemengd Koor". Tijdens de wederopbouw, in de periode na de Tweede Wereldoorlog, maakte het koor onder de nieuwe naam een goede doorstart. De naam Deurnes Mannenkoor was niet meer. Enkele leden haakten overigens toen het koor gemengd werd; onder meer Hannes Keunen, hieronder op de foto nog te zien, hield het toen voor gezien.

Het Deurnese Mannenkoor op stap in Valkenburg, 1928. Foto ter beschikking gesteld door familie Janssen

Begin jaren 70 van de 20e eeuw was er in de Sint-Jozefparochie iets aan het ontluiken. Het Knapen-herenkoor Deurne ‘67 onder bezielende leiding van Wim Boerekamp, ging min of meer ten onder aan het eigen succes. Dit moment was tegelijkertijd het startsein om een heus mannenkoor op te richten. Uit heren van voornoemd koor en vanuit het Kerkkoor Sint Jozef werd in 1976 het nieuwe Deurnes Mannenkoor gesmeed.