Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis
Vanaf 1 januari 2025 wordt dat Iedere eerste maandagochtend en derde woensdagochtend van de maand.

Zwembad De Wiemel: verschil tussen versies

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geen bewerkingssamenvatting
 
(11 tussenliggende versies door 5 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
[[Bestand:10.173.jpg|thumb|300px|Interieuropname van het binnenbad van zwembad De Wiemel. Foto Ton Hartjens]]
[[File:Molenstraat 50a IMG 5064.jpg|thumb|350px|Molenstraat 50a in oktober 2023.]]
[[Bestand:10.174.jpg|thumb|300px| Interieuropname van het binnenbad van zwembad De Wiemel. Foto Ton Hartjens]]
[[File:Molenstraat 50a IMG 5065.jpg|thumb|350px|Molenstraat 50a in oktober 2023.]]
[[Bestand:De Wiemel ext..jpg|thumb|300px|De buitenbaden van zwembad De Wiemel]]
[[File:Molenstraat 50a IMG 5066.jpg|thumb|350px|Molenstraat 50a in oktober 2023.]]
'''Zwembad De Wiemel'''' aan de [[Molenstraat]] in [[Deurne]] is sinds september 1970 in gebruik.
[[File:Molenstraat 50a IMG 5067.jpg|thumb|350px|Molenstraat 50a in oktober 2023.]]
[[Bestand:10.173.jpg|thumb|350px|Interieuropname, het instructiebad.<br><small>foto collectie gemeente Deurne</small>]]
[[Bestand:01.706.JPG|thumb|350px|Interieuropname, het grote bad met kantine (links)<br><small>foto collectie Ton Hartjens</small>]]
[[Bestand:21.327.jpg|thumb|350px|De buitenbaden van zwembad De Wiemel. <br><small>foto collectie Jan Bastijn</small>]]
[[Bestand:19.296.jpg|thumb|350px|In 1981 schonken de Deurnese zwemverenigingen dit door [[Theodorus Fransen (1905-1984)|Dorus Fransen]] gemaakt kunstwerk aan de gemeente.<br><small>foto collectie Weekblad voor Deurne</small>]]
Het instructiebad van '''zwembad De Wiemel''' aan de [[Molenstraat]] in Deurne is sinds 14 september 1970 in gebruik. De officiële opening van het complex vond pas op zaterdag 15 april 1972 plaats nadat het met drie buitenbaden was uitgebreid.  


==Bouw en ingebruikname==


Toen het nieuw gebouwde binnenbad "De Wiemel" in september 1970 in gebruik genomen werd was het een overdekte instructiebad van 8 bij 25 meter met een beweegbare vloer waardoor in dieptes van 0,40 tot 1,80 gezwommen kon worden.
Het oorspronkelijke plan werd ontworpen door de Koninklijke Nederlandse Heidemij. Toen het nieuw gebouwde binnenbad van De Wiemel in september 1970 in gebruik genomen werd, was het een overdekte instructiebad van 8 bij 25 meter met een beweegbare vloer waardoor in dieptes van 0,40 tot 1,80 gezwommen kon worden.


==Vrij zwemmen==
Er was dagelijkse gelegenheid om vrij te zwemmen. Er werd naast gemengd zwemmen ook de mogelijkheid geboden tot baby-, peuter- en dameszwemmen. Twee jaar na de oplevering van het overdekte instructiebad werden drie verwarmde openluchtbaden in gebruik genomen.
Er was ook dagelijkse gelegenheid om vrij te zwemmen.
 
Er werd naast gemengd zwemmen de mogelijkheid gegeven tot baby en peuterzwemmen en dameszwemmen.  
Al in 1972 bleek dat het instructiebad de drukte in de winter niet aankon. Om toch aan de vraag van de inwoners tegemoet te komen, koos [[Gemeentebestuur 1970-1974|het gemeentebestuur]] voor een noodoplossing in de vorm van een draagluchthal, door sommigen ook wel "luchtdraaghal" genoemd. Tijdens de wintermaanden werd "deze koepel" geplaatst over het diepe buitenbassin. Zo konden vanaf de ingebruikname op zondag 17 december 1972 de zwem- en waterpolowedstrijden doorgaan.<ref>Blad 2 van het Weekblad voor Deurne van 15 december 1972</ref>
 
In 1980 werd het zwembad uitgebreid en kwamen er twee bassins: een diep bad en een instructiebad. Ook het bestaande buitenbad werd toen aangepast. Deze verbouwing kostte de gemeente 5,2 miljoen gulden. Het ontwerp van het binnenbad van De Wiemel was van architect Steenbeeke uit Boxtel. De bouw werd gerealiseerd door  Bouwmaatschappij Betonwerken v/h J.C. van Heeswijk uit Eindhoven.  


==Zwemverenigingen==
==Zwemverenigingen==
   
   
Twee jaar na de oplevering van het overdekte instructiebad werden drie verwarmde openluchtbaden in gebruik genomen. Vanwege het feit dat voortaan ook tijdens de winterperiode in Deurne gezwommen kon worden, maakten de zwemverenigingen [[De Watervrienden]] en [[Deurnese Zwemvereniging Triton '62 ]] gebruik van het zwembad. De leden van deze verenigingen hadden voorheen altijd gezwommen in [[Zwembad De Clarinet|De Clarinet]].
De zwemverenigingen [[De Watervrienden]] en [[Deurnese Zwemvereniging Triton '62 ]] maakten en maken gebruik van het zwembad. De leden van deze verenigingen hadden voorheen altijd gezwommen in [[Zwembad De Clarinet|De Clarinet]].
Voor de hogere diploma’s moesten de leerlingen echter naar Helmond, omdat "De Wiemel" nog niet beschikte over een duikplank en het water niet overal diep genoeg was. Al meteen in 1972 bleek dat het instructiebad door de drukte het zwemmen in de winter niet aankon.
   
   
Om toch aan de vraag van de inwoners tegemoet te komen, koos het gemeentebestuur voor een noodoplossing in de vorm van een draagluchthal, door sommigen ook wel "luchtdraaghal" genoemd. In 1972 werd tijdens de wintermaanden deze "koepel" geplaatst over het diepe buitenbassin. Op deze wijze konden voortaan ook in de wintermaanden de zwem- en waterpolowedstrijden gewoon in Deurne worden afgehandeld.
Voor de hogere diploma’s moesten de leerlingen aanvankelijk nog naar Helmond, omdat De Wiemel niet beschikte over een duikplank en het water niet overal diep genoeg was.  


Aan het eind van de jaren tachtig wilde de gemeente Deurne uit bezuinigingsoverwegingen al haar sportaccomedaties privatiseren. Zwembad "De Wiemel", de grootste kostenpost op de gemeentelijke begroting, was het eerst aan de beurt om verkocht te worden.
Aan het eind van de jaren tachtig wilde de gemeente Deurne uit bezuinigingsoverwegingen al haar sportaccommodaties privatiseren. Zwembad De Wiemel, de grootste kostenpost op de gemeentelijke begroting, was het eerst aan de beurt om verkocht te worden.


==Privatisering==
==Privatisering==
   
   
Het zwembad moest aan een private onderneming verkocht worden, de beide grote Deurnese zwemverenigingen Triton en de Watervrienden waren voor de gemeente geen serieuze kandidaat-kopers.
Het zwembad De Wiemel moest aan een private onderneming verkocht worden, de beide grote Deurnese zwemverenigingen Triton en De Watervrienden waren voor de gemeente geen serieuze kandidaat-kopers.
 
In 1991 confronteerde de gemeente de Deurnese zwemverenigingen met een plotselinge, onaangekondigde huurverhoging van maar liefst 23%. Ook probeerde de gemeente Deurne in 1991 het buitenbad te sluiten.
In 1991 confronteerde de gemeente de Deurnese zwemverenigingen met een plotselinge, onaangekondigde huurverhoging van maar liefst 23%. Ook probeerde de gemeente Deurne in 1991 het buitenbad te sluiten.


Onder leiding van [[Jan van Klaveren]] werd er een grootschalige actie gehouden om het buitenbad te behouden. Er werden ongeveer 2000 handtekeningen verzameld onder de inwoners van Deurne waardoor sluiting van de baan was.  
Onder leiding van [[Jan van Klaveren]] werd er een grootschalige actie gehouden om het buitenbad te behouden. Er werden ongeveer tweeduizend handtekeningen verzameld onder de inwoners van Deurne waardoor sluiting van de baan was.
 
In 1992 werd zonder voorafgaand overleg met de betrokken verenigingen medegedeeld dat in september 1993 het zwembad geprivatiseerd werd.
In 1992 werd zonder voorafgaand overleg met de betrokken verenigingen medegedeeld dat in september 1993 het zwembad geprivatiseerd werd.


De oorspronkelijke eisen (o.a. geen zwemlessen door de verenigingen zouden komen te vervallen.
De oorspronkelijke eisen, onder anderen dat er geen zwemlessen door de verenigingen zouden mogen worden gegeven, kwamen te vervallen.
Weer was het Jan van Klaveren die door besprekingen met wethouders, alle politieke partijen en zelfs met advocaten tijdens deze turbulente tijd het maximale voor de vereniging Triton '62 wist te behalen.
Weer was het Jan van Klaveren die, door besprekingen met de wethouders, alle politieke partijen en zelfs met advocaten, tijdens deze turbulente tijd het maximale voor de vereniging Triton '62 wist te behalen.
   
   
Het behaalde compromis hield stand en het leszwemmen bleef voor de verenigingen behouden, maar de komende tien jaar zou de huur (en dus ook de contributies) elk jaar met 10% stijgen.  
Het behaalde compromis hield stand en het leszwemmen voor de verenigingen bleef behouden, maar dat de eerstvolgende tien jaar de huur (en dus ook de contributies) jaarlijks met tien procent zou moeten stijgen.
Het gemeentelijk zwembad werd omgedoopt tot [[Sportcomplex De Wiemel]]


==Schoolzwemmen==
==Schoolzwemmen==
Vele leerlingen kregen wekelijkse schoolzwemmen in de Wiemel.  
Vele leerlingen kregen wekelijkse schoolzwemmen in de Wiemel.
Sinds 2004 verviel de subsidie voor schoolzwemactiviteiten en werd dit door de scholen afgeschaft.
Sinds 2004 verviel de subsidie voor schoolzwemactiviteiten en werd dit door de scholen afgeschaft.
In 2007 werd een tienjarig meisje gered van verdrinking in de Wiemel.
 
Het meisje was op een verjaardagsfeestje met andere kinderen aan het discozwemmen.
In 2007 werd een tienjarig meisje gered van verdrinking in De Wiemel. Het meisje was op een verjaardagsfeestje met andere kinderen aan het discozwemmen. Er waren die dag meerdere feestjes en er was extra personeel aanwezig.  
Er waren die dag meerdere feestjes en er was er extra personeel aanwezig.
 
In De Wiemel mogen kinderen tot 8 jaar niet zonder begeleider zwemmen.  
<gallery widths=150 heights=100>
Of het meisje een zwemdiploma had, wist de bedrijfsleider niet.
01.696.JPG
Dit soort gebeurtenissen veroorzaakt steeds weer de discussie over het opnieuw (verplicht) invoeren van het schoolzwemmen.
01.698.JPG
{{Gallery
01.699.JPG
|Titel= Zwembad De Wiemel aan de Molenstraat
01.700.JPG
|Breedte=180
01.701.JPG
| 10.472.jpg|
01.703.JPG
| 10.473.jpg|
01.704.JPG
| 11.283.jpg|
01.705.JPG
| 12.788.jpg|
01.706.JPG
| 12.789.jpg|
01.707.JPG
01.708.JPG
01.711.JPG
01.712.JPG
01.713.JPG
01.715.JPG
01.716.JPG
01.717.JPG
01.718.JPG
01.719.JPG
01.720.JPG
01.721.JPG
01.723.JPG
01.725.JPG
01.726.JPG
01.730.JPG
03.977.jpg
07.722.jpg
00.992.JPG
10.173.jpg
10.174.jpg
10.472.jpg
10.473.jpg
11.283.jpg
12.071.jpg
12.788.jpg
12.789.jpg
15.665.jpg
15.666.jpg
15.667.jpg
15.668.jpg
15.670.jpg
19.297.jpg
20.119.jpg
21.275.jpg
21.305.jpg
21.306.jpg
21.307.jpg
21.308.jpg
21.310.jpg
21.312.jpg
21.313.jpg
21.314.jpg
21.315.jpg
21.316.jpg
21.317.jpg
21.318.jpg
21.319.jpg
21.320.jpg
21.321.jpg
21.322.jpg
21.323.jpg
21.324.jpg
21.325.jpg
21.326.jpg
21.327.jpg
21.330.jpg
21.335.jpg
29.107.JPG
30.458.jpg
30.459.jpg
32.305.jpg
</gallery>
 
{{Appendix|2=
*”Deurne krijgt instructiebad..” “In de komende winter klaar.”  Voorpagina van het [[Weekblad voor Deurne]] van vrijdag  18 april 1969.
*”De Wiemel” “Het hele jaar door zwemmen.” Voorpagina van het Weekblad voor Deurne van vrijdag  27 november 1970.
*”Deurne krijgt modern buitenbad.” “Volgend jaar in april open.” Voorpagina van het Weekblad voor Deurne van vrijdag  4 juni 1971.
* ''“Zwembad De Wiemel voltooid" “Zaterdag 15 april officiële opening” Voorpagina van het Weekblad voor Deurne van 31 maart 1972
 
----
{{references}}
}}
}}




[[categorie:zwembad]]
[[categorie:zwembad]]
[[categorie:gebouw]]

Huidige versie van 7 aug 2024 om 14:07

Molenstraat 50a in oktober 2023.
Molenstraat 50a in oktober 2023.
Molenstraat 50a in oktober 2023.
Molenstraat 50a in oktober 2023.
Interieuropname, het instructiebad.
foto collectie gemeente Deurne
Interieuropname, het grote bad met kantine (links)
foto collectie Ton Hartjens
De buitenbaden van zwembad De Wiemel.
foto collectie Jan Bastijn
In 1981 schonken de Deurnese zwemverenigingen dit door Dorus Fransen gemaakt kunstwerk aan de gemeente.
foto collectie Weekblad voor Deurne

Het instructiebad van zwembad De Wiemel aan de Molenstraat in Deurne is sinds 14 september 1970 in gebruik. De officiële opening van het complex vond pas op zaterdag 15 april 1972 plaats nadat het met drie buitenbaden was uitgebreid.

Bouw en ingebruikname[bewerken | brontekst bewerken]

Het oorspronkelijke plan werd ontworpen door de Koninklijke Nederlandse Heidemij. Toen het nieuw gebouwde binnenbad van De Wiemel in september 1970 in gebruik genomen werd, was het een overdekte instructiebad van 8 bij 25 meter met een beweegbare vloer waardoor in dieptes van 0,40 tot 1,80 gezwommen kon worden.

Er was dagelijkse gelegenheid om vrij te zwemmen. Er werd naast gemengd zwemmen ook de mogelijkheid geboden tot baby-, peuter- en dameszwemmen. Twee jaar na de oplevering van het overdekte instructiebad werden drie verwarmde openluchtbaden in gebruik genomen.

Al in 1972 bleek dat het instructiebad de drukte in de winter niet aankon. Om toch aan de vraag van de inwoners tegemoet te komen, koos het gemeentebestuur voor een noodoplossing in de vorm van een draagluchthal, door sommigen ook wel "luchtdraaghal" genoemd. Tijdens de wintermaanden werd "deze koepel" geplaatst over het diepe buitenbassin. Zo konden vanaf de ingebruikname op zondag 17 december 1972 de zwem- en waterpolowedstrijden doorgaan.[1]

In 1980 werd het zwembad uitgebreid en kwamen er twee bassins: een diep bad en een instructiebad. Ook het bestaande buitenbad werd toen aangepast. Deze verbouwing kostte de gemeente 5,2 miljoen gulden. Het ontwerp van het binnenbad van De Wiemel was van architect Steenbeeke uit Boxtel. De bouw werd gerealiseerd door Bouwmaatschappij Betonwerken v/h J.C. van Heeswijk uit Eindhoven.

Zwemverenigingen[bewerken | brontekst bewerken]

De zwemverenigingen De Watervrienden en Deurnese Zwemvereniging Triton '62 maakten en maken gebruik van het zwembad. De leden van deze verenigingen hadden voorheen altijd gezwommen in De Clarinet.

Voor de hogere diploma’s moesten de leerlingen aanvankelijk nog naar Helmond, omdat De Wiemel niet beschikte over een duikplank en het water niet overal diep genoeg was.

Aan het eind van de jaren tachtig wilde de gemeente Deurne uit bezuinigingsoverwegingen al haar sportaccommodaties privatiseren. Zwembad De Wiemel, de grootste kostenpost op de gemeentelijke begroting, was het eerst aan de beurt om verkocht te worden.

Privatisering[bewerken | brontekst bewerken]

Het zwembad De Wiemel moest aan een private onderneming verkocht worden, de beide grote Deurnese zwemverenigingen Triton en De Watervrienden waren voor de gemeente geen serieuze kandidaat-kopers.

In 1991 confronteerde de gemeente de Deurnese zwemverenigingen met een plotselinge, onaangekondigde huurverhoging van maar liefst 23%. Ook probeerde de gemeente Deurne in 1991 het buitenbad te sluiten.

Onder leiding van Jan van Klaveren werd er een grootschalige actie gehouden om het buitenbad te behouden. Er werden ongeveer tweeduizend handtekeningen verzameld onder de inwoners van Deurne waardoor sluiting van de baan was.

In 1992 werd zonder voorafgaand overleg met de betrokken verenigingen medegedeeld dat in september 1993 het zwembad geprivatiseerd werd.

De oorspronkelijke eisen, onder anderen dat er geen zwemlessen door de verenigingen zouden mogen worden gegeven, kwamen te vervallen. Weer was het Jan van Klaveren die, door besprekingen met de wethouders, alle politieke partijen en zelfs met advocaten, tijdens deze turbulente tijd het maximale voor de vereniging Triton '62 wist te behalen.

Het behaalde compromis hield stand en het leszwemmen voor de verenigingen bleef behouden, maar dat de eerstvolgende tien jaar de huur (en dus ook de contributies) jaarlijks met tien procent zou moeten stijgen.

Schoolzwemmen[bewerken | brontekst bewerken]

Vele leerlingen kregen wekelijkse schoolzwemmen in de Wiemel.

Sinds 2004 verviel de subsidie voor schoolzwemactiviteiten en werd dit door de scholen afgeschaft.

In 2007 werd een tienjarig meisje gered van verdrinking in De Wiemel. Het meisje was op een verjaardagsfeestje met andere kinderen aan het discozwemmen. Er waren die dag meerdere feestjes en er was extra personeel aanwezig.

Bronnen, noten en/of referenties
  • ”Deurne krijgt instructiebad..” “In de komende winter klaar.” Voorpagina van het Weekblad voor Deurne van vrijdag 18 april 1969.
  • ”De Wiemel” “Het hele jaar door zwemmen.” Voorpagina van het Weekblad voor Deurne van vrijdag 27 november 1970.
  • ”Deurne krijgt modern buitenbad.” “Volgend jaar in april open.” Voorpagina van het Weekblad voor Deurne van vrijdag 4 juni 1971.
  • “Zwembad De Wiemel voltooid" “Zaterdag 15 april officiële opening” Voorpagina van het Weekblad voor Deurne van 31 maart 1972

  1. Blad 2 van het Weekblad voor Deurne van 15 december 1972