U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Deurnese Zwemvereniging Triton '62

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Reddingsbrigade Deurnese Zwemvereniging Triton '62.

De Deurnese Zwemvereniging Triton '62 (DZT) werd op 22 maart 1962 opgericht.


Bestuur[bewerken | brontekst bewerken]

Het voorlopige bestuur bestond uit de heren Moonen, Peter Vink, Schiks en Peijnenburg en de dames Demouge en Goossens. Voor de naam van de vereniging twijfelde men aanvankelijk tussen Clarinet, Snel Vooruit en Triton.

Embleem[bewerken | brontekst bewerken]

Het embleem van de Triton werd belangeloos ontworpen door de Vlierdense kunstenaar Frans Jacobs. Niet veel later werd het embleem door Jo Martens en Piet Seelen aangepast zodat het beter op (zwem)kleding te gebruiken was.
Zie Triton verklaart het logo op hun site

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Op 12 maart 1963 werd Triton lid van de Koninklijke Nederlandse Bond tot het Redden van Drenkelingen (KNBRD). Een paar maanden later, op 18 augustus 1963, werd door Triton de eerste officiële Deurnese zwemwedstrijd georganiseerd. Op 22 oktober 1963 werd Triton lid van de Koninklijke Nederlandse Zwembond (KNZB). Gerard Mobers, instructeur uit Venlo, leidde de eerste Deurnese kaderleden op.

Successen[bewerken | brontekst bewerken]

In 1966 werd het eerste Deurnese zwemsucces behaald. Mart van Lierop veroverde tijdens de Brabantse kampioenschappen een zilveren medaille op de 100 meter vrije slag in de categorie jongens beneden de 14 jaar.

Verloop[bewerken | brontekst bewerken]

Vijf nadat jaar Peter Vink Triton had opgericht, moest hij vanwege gezondheidsredenen stoppen met zijn activiteiten binnen de vereniging.
Vanaf juli 1968 moest de Deurnese vereniging van de KNZB de afkorting DZT gebruiken om verwarring met andere Tritons in Nederland te voorkomen.

Vanaf september 1970 kon Triton gebruik maken van het nieuw gebouwde binnenbad De Wiemel In enkele jaren tijd nam het aantal leden fors toe. In 1972 verscheen de eerste editie van het clubblad, de Triton Tribune.

In 1977 gingen de wedstrijdzwemmers van DZT voor het eerst op kamp. Dit werd een nieuwe jaarlijkse traditie van het verenigingsleven van DZT.

Tijdens de winterkampioenschappen van 1978 werd in de categorie jongens onder 16 jaar het Deurnese talent Johan Remmits Nederlands kampioen op de 100 meter vrije slag.

Logo sinds 2015[bewerken | brontekst bewerken]

Embleem Triton anno 2015

Het oude embleem werd vervangen door een wat moderner logo dat sinds 2015 gehanteerd wordt. De oude eerste vorm is er echter wel herkenbaar in.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

website Deurnese Zwemvereniging Triton '62