Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Rabo-clubsupport leverde dit jaar 765,88 euro op. Allen die op ons stemden hartelijk dank!
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis

Koningschieten: verschil tussen versies

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
 
(Een tussenliggende versie door een andere gebruiker niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
'''Koningschieten''' is een oude folkloristische activiteit van zowel de [[handboogschutterij|handboogvereniging]]en als de [[gilden|schuttersgilden]].
'''Koningschieten''' is een oude folkloristische activiteit van zowel de [[handboogschutterij|handboogvereniging]]en als de [[gilden|schuttersgilden]].


==Sint-Hubertusgilde==
Bij het [[Sint-Hubertusgilde]] wordt om de vier jaar gestreden om de titel 'koning' op de maandagochtend van [[Liessel-kermis]]. Verdere bijzonderheden zijn beschreven op de pagina van het Sint-Hubertusgilde.


== Sint-Jorisgilde ==
== Sint-Jorisgilde ==
Bij het [[Sint-Jorisgilde]] vindt het koningschieten op de maandag van [[Deurne-kermis|Deurnekermis]] plaats. Nadat het gilde in het begin van de 20e eeuw een slapend bestaan had geleid werden in 1925 de activiteiten, en dus ook het koningschieten, in ere hersteld. De eerste koning was toen [[M.J. Leenders]]. Tijdens de [[Tweede Wereldoorlog]] mocht het gilde niet naar buiten treden en in 1951 werd de oude folklore hersteld. Sinds 1984 wordt geschoten op de schietaccomodatie aan het [[Engelenpad]] bij [[Bruggen]]. Het eerste schot wordt gewoontegetrouw gelost door de pastoor, gevolgd door de vigerende koning en de burgemeester.
Bij het [[Sint-Jorisgilde]] vindt het koningschieten op de maandag van [[Deurne-kermis|Deurnekermis]] plaats. Nadat het gilde in het begin van de 20e eeuw een slapend bestaan had geleid werden in 1925 de activiteiten, en dus ook het koningschieten, in ere hersteld. De eerste koning was toen [[Martinus Josephus Leenders (1900-1939)]]. Tijdens de [[Tweede Wereldoorlog]] mocht het gilde niet naar buiten treden en in 1951 werd de oude folklore hersteld. Sinds 1984 wordt geschoten op de schietaccomodatie aan het [[Engelenpad]] bij [[Bruggen]]. Het eerste schot wordt gewoontegetrouw gelost door de pastoor, gevolgd door de vigerende koning en de burgemeester.


[[categorie:folklore]]
[[categorie:folklore]]

Huidige versie van 11 jan 2023 om 21:40

Koningschieten is een oude folkloristische activiteit van zowel de handboogverenigingen als de schuttersgilden.

Sint-Hubertusgilde[bewerken | brontekst bewerken]

Bij het Sint-Hubertusgilde wordt om de vier jaar gestreden om de titel 'koning' op de maandagochtend van Liessel-kermis. Verdere bijzonderheden zijn beschreven op de pagina van het Sint-Hubertusgilde.

Sint-Jorisgilde[bewerken | brontekst bewerken]

Bij het Sint-Jorisgilde vindt het koningschieten op de maandag van Deurnekermis plaats. Nadat het gilde in het begin van de 20e eeuw een slapend bestaan had geleid werden in 1925 de activiteiten, en dus ook het koningschieten, in ere hersteld. De eerste koning was toen Martinus Josephus Leenders (1900-1939). Tijdens de Tweede Wereldoorlog mocht het gilde niet naar buiten treden en in 1951 werd de oude folklore hersteld. Sinds 1984 wordt geschoten op de schietaccomodatie aan het Engelenpad bij Bruggen. Het eerste schot wordt gewoontegetrouw gelost door de pastoor, gevolgd door de vigerende koning en de burgemeester.