Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Rabo-clubsupport leverde dit jaar 765,88 euro op. Allen die op ons stemden hartelijk dank!
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis

Spoorwegongeval van 28 november 1897: verschil tussen versies

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geen bewerkingssamenvatting
 
(foto toegevoegd)
 
Regel 1: Regel 1:
[[Bestand:23.869.jpg|thumb|300px|Schilderij van de plek waar de geboorte en het ongeval plaatsvond.<br>(foto Hans van Hoek, coll. Joan Raemaekers)]]
Het '''spoorwegongeval van 28 november 1897''' had 's morgens in de vroege ochtend plaats in [[Zeilberg]] ter hoogte van [[wachtpost 21A]].  
Het '''spoorwegongeval van 28 november 1897''' had 's morgens in de vroege ochtend plaats in [[Zeilberg]] ter hoogte van [[wachtpost 21A]].  



Huidige versie van 12 jun 2014 om 10:18

Schilderij van de plek waar de geboorte en het ongeval plaatsvond.
(foto Hans van Hoek, coll. Joan Raemaekers)

Het spoorwegongeval van 28 november 1897 had 's morgens in de vroege ochtend plaats in Zeilberg ter hoogte van wachtpost 21A.


In de nacht van 27 op 28 november 1897 werd de vroedvrouw Petronella Elisabeth van Vlorop (1842-1915) bij het kraambed geroepen van de vrouw van Joannes Matthias Raemaekers die in die tijd op wachtpost 21A woonde. Ze kreeg een lift van de spoorwerkers Jan Hendrik van Ooij, Willem Hoonings en Gerardus van Diessen, die haar met een lorrie naar het wachthuisje brachten.
Nadat de boreling Anna Maria Bartholina Raemaekers gezond ter wereld was gekomen en terwijl de gelukkige vader en de liftgevers waarschijnlijk nog een glaasje geestrijk vocht aan het drinken waren, werd de compleet vergeten en onverlichte lorrie op het spoor 's morgens vroeg verbrijzeld door de eerste trein van Venlo naar Rotterdam. Gelukkig was er alleen wat materiële schade maar het had ook op een ware ramp kunnen uitdraaien. De spoorwerkers kregen voor hun nalatigheid ieder 20 gulden boete.